Scout om Jakub Cutta: ”Bra skridskoåkare som kan funka som en tillfällig lösning men har sina brister”

Får ursäkta om jag tröttar ut er med scoutrapporter, men vissa läsare verkar uppskatta det. Här kommer en på senaste VIK-tillskottet, Jakub Cutta:

– Har svårt att tro att ett lag signar den här killen som en import-spets-spelare, har varit en renodlad ”hockeyhandelsresande” i olika klubbar i Tjeckien under de senaste åren, säger denna scout.

– Bra storlek och bra skridskoåkare, men totalt sett har Cutta ofta ingen större inverkan på spelet. Läser inte spelet överdrivet bra och har inga direkta offensiva förmågor. Spelar dock enkelt inom sina begränsningar.

Är det en tuff lirare med tanke på alla utvisningsminuter?

– Nja, jag minns inte honom som fysisk, utvisningsminuter och liknande måste ha hänt i matcher jag inte scoutade.

Hur är passningsspelet?

– Kan passa pucken till sin backpartner men slår knappast direkt öppnande långpass. Främst en ”övergångslösningsspelare” för lag i nöd i detta stadium av sin karriär.

– Kan Cutta göra ett solitt defensivt arbete utan att krångla till det får man vara nöjd.

***

Talade också med en annan källa om den tjeckiska ligan som beskrevs som ungefär på Allsvenskans nivå. Kollar man på poängligan är det rena rama dinosaurerna där de flesta topplirarna är närmare eller över 40 år. Tyder inte på kvalitet direkt.

Tjeckiska Extra-Liga ska emellertid vara ganska tight och svår att göra poäng i, bland annat eftersom de tydligen bara räknar förstaassist.

Vi såg ju också att Södertäljes Michal Gulasi inte var någon stor succé i Allsvenskan, men ska ha börjat bra innan det allmänna raset där. Cutta har ju bättre meriter än Gulasi men det viktigaste är nog vilken hunger Cutta har nu.

***

En sista intressant grej med Cutta är att han redan som 18-åring imponerade stort på Washingtons camp och gick rakt in i NHL-laget och var tydligen bättre än de flesta backarna då på NHL-campen. Men sedan blev det bara åtta NHL-matcher.

Cutta lirade också lite tillsammans med Jeremy Williams i Swift Current i WHL 2000-01.

11 svar

 1. Mr H skriver:

  Bra Marko!! Du är ju supernoga. 🙂

 2. Marko skriver:

  Jag har läst om Cutta på diverse sidor. Jatkoaika.com, Helsingin sanomat,sen var det på någon SaiPa sida när det var enstaka kommentarer efter någon match som man hade haft synpunkter på spelaren. Han spelade ju inte alltför många matcher under sin vistelse i Finland och jag antar att SaiPa mer använde honom för att få in lite mer styrka/ storlek i laget då de hade problem med skador mm precis som VIK.

 3. Mr H skriver:

  Haha, det blev en väldig fart runt den här spelaren, och som Du skrev, Mikael – hur hungrig är han (Cutta) nu? Kan han vara någon som tillför lite till hårdhet och trygghet så…ja det är svårt att säga något innan han synats lite mer.
  Hoppas det hörs något mer om Cook.
  Leksand går mot en osäker framtid. Ryno försvann plus några till. Hersley året innan. Offensiven är helt tiltad. Frågan är om de har någon som kunde passa oss då de säkert har förköpt sig. Vi kanske kan göra någon bra affär från det laget, eller så är det ett långskott. Något mer lån från SHL kanske är möjligt.
  Vimmerbyarn – Du har rätt.
  Marko – har Du något mer?
  gns – Karlskoga måste få något ont av oss nu, det är helt rätt…

 4. Vik skriver:

  ALLSVENSKAN E MYYYCKE SÄMRE IÅR!!

 5. Mikael Norén skriver:

  Vimmerbyarn, gns, Zlatan, Henrik håller med om att det skulle vara bra med ännu en back längre fram. Sedan kunde man kanske räkna ut att Cutta är begränsad offensivt, men mkt positivt att det ska vara en bra skridskoåkare, det bör kompensera mycket.

  *** Marko: Intressant! Kan du ge något exempel på vad du läst på finska sidor om Cutta?

 6. Henrik skriver:

  Så en ny helmer? (””) <——-= vi är illa ute 🙂

 7. Vimmerbyar'n skriver:

  Nu var du väl lite vääl hård, Zlatan. =) VIKs backar har hyllats flera gånger redan denna säsong. Är ju stoor skillnad gentemot förra säsongen.

 8. Zlatan skriver:

  Låter som en beskrivning av i princip alla viks backar. (förutom Mylleri kanske) Så det kanske räcker för ett lag i allsvenskan.

 9. Marko skriver:

  Läste lite på olika finska sidor om Jakubs sejour i SaiPa där olika supporters skrivit olika saker kring de matcher han spelade i. Det mesta överensstämmer med scoutens synpunkter. Det positiva var väl att killen trots sin storlek höll sig borta från utvisningsbåset och spelade enkelt utan att konstla till det.

 10. gns skriver:

  Låter ju inte direkt imponerande.

 11. Vimmerbyar'n skriver:

  Mina förväntningar på Cutta sänktes väl något efter att ha läst detta, men skrev också att jag inte trodde han skulle dominera heller.

  Som jag var inne på på Burken, känns det som att backsidan fortfarande inte känns tillräckligt bred. Killen från Skellefteå är bara ett lån och det känns som att man inte kan räkna in honom därav. Kommer Cook tillbaka, ser det betydligt ljusare ut. Om inte; så måste nog NJ hitta ytterligare en back.