Silly c-extra: 17 centrar från ”mindre” ligor – fyndhörna men Kristianstads ”Bourbonnais-nit” visar svårigheten & scout om Frank Corrado – ny i Modo

Alexandre Lavoie och Jimmie Jansson sida vid sida säsongen 16/17, nu kommer duon göra avtryck i VIK i vinter åter sida vid sida men i samma färger. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Lite mer extra för den sillybitne. Nedan en koll på för VIK kanske inte helt otänkbara centrar ute i Europa som letar kontrakt (i alla fall officiellt).

Det finns onekligen ganska många namn. Denna listan innehåller kontraktslösa centrar i mindre ligor som tyska andraligan, danska, franska, schweiziska andraligan, norska och slovakiska ligan:

Guillaume Leclerc och Cameron Brace är två centrar/forwards som VLT sedan tidigare avslöjade finns på marknaden. Brace har samma agent (Bernd Brückler) som Jerome Leduc. Agenten, som ska vara ärlig och trovärdig enligt bra källor, menar att Brace kan vara ”nästa Leduc” succemässigt i Allsvenskan…

Nicolas Deschamps har ju spelat i Oskarshamn och är ju en gudabenådad playmaker när han är på humör, men är väl inte den som jobbar så mycket.

Alex Lavoie är en högerfattad center/ytter som gjorde braksuccé Karlskoga tidigare, men användes väl mest som ytter då, dock stark tekare.

Annars finns, som kan ses ovan, en drös med centrar som öst in poäng i sina lag i mindre ligor. Men där säkert minst hälften är för veka eller långsamma för HA. Samtidigt finns där säkert några mycket prisvärda centrar som skulle blomma ut än mer i en mer strukturerad miljö, precis som Leduc gjorde (även om han är back).

***

Kristianstad testade ju exempelvis Riley Bourbonnais förra säsongen. Trots att centern gjort bra med poäng i NCAA, ECHL och Danmark blev det ingen hit. Nedan är vad en KIK-kännare sa till bloggen om Bourbonnais:

”Inget vidare i spelet, gjorde några mål, men hade problem med tempot (svag skridskoåkning) lite begränsat spelsinne också. Men tillförde lite med sitt transatlantiska spelsätt.”

Så det är inte lätt att värva på HA-nivå alla gånger. Det går ju absolut inte att titta bara på poängkolumnen, såklart…

***

Modo har värvat NHL-meriterade backen Frank Corrado, bland annat på rekommendation av tvillingarna Sedin, som hyllar hans karaktär.

– Corrado har erbjudits till europeiska klubbar i mer än ett år, säger en NHL-scout till bloggen. Har sett honom nyligen. Svårbedömd skridskoåkare, först tyckte jag att han var över genomsnittet på rören, sedan inte så. Tenderar att ”tokjaga” lite i egen zon. Begränsade skills, användes inte i PP i AHL.

– Borde kunna spela för Modo, men förmodligen som en defensivback, kanske tillsammans med en mer offensiv back. Har anständig räckvidd, men totalt sett inte en kille som kommer göra några jättestora avtryck.

11 svar

 1. Peter skriver:

  Tydligen vill Västervik inte längre ha Cody Bradly. Hur var han i AIK? Något för VIK?

 2. Peter skriver:

  Finns det någon intressant center i Karlskrona? Borde ju snart bli en del spelare tillgängliga….

 3. Bozo skriver:

  Kommande säsong kommer visa vad kontinuitet är värt. Det är iallafall något man inte varit bortskämd med i Gurkland genom åren.

  • VIKarn skriver:

   Håller med, ska bli riktigt intressant att se vad laget kan åstadkomma nästa säsong.
   Precis som du säger, äntligen lite kontinuitet, lite grädde på moset, i form av nån spetsvärvning bara.
   Hoppas för fan att nästa säsong startar som tänkt, med publik på plats.

 4. Hockeyfan skriver:

  Hatar du Modo?

  • Mikael Norén skriver:

   Nej. Men förstår att det är trist när scoutrapporterna inte alltid smeker medhårs, man vill ju såklart att ens eget lag ska värva bra. Visst har de fel ibland, men ofta är de ganska rätt ute. Men Modo har ju kollat med Sedins, då har de säkert mer rätt, även om spelare nog gärna hyllar tidigare lagkamrater.

   Men det är ju svårt med scouting, många rörliga delar som kan ändras: form, skador, trivsel, fysisk form, kedjekamrater, allmän kemi, ålder, tränare och mkt annat.

   Men rapporterna här har inget med laget att göra, dock brukar nya VIK:are få flera och fylligare rapporter. Tex så var det en kritisk scoutarapport här då VIK värvade Chris Langkow, vars fötter ifrågasattes och det visade sig stämma: https://vikfancentral.se/nhl-scout-om-chris-langkow-kan-hota-i-power-play-med-bade-skott-och-passningar/

   Sedan är ju vissa inte vana att läsa annat än tillrättalagda hejaklacksrapporter på lagens officiella hemsidor som bara hyllar allt, som de såklart måste göra. Men man måste kunna läsa in nyanser här i sådana här mer rakt-på-rapporter.

   • Kolle skriver:

    Vad jag förstår så har Corrado haft problem med skador under många år och är nu äntligen skadefri(?), vilket kan förklara den oerhört förvirrande kommentaren kring hans skridskoåkning. Det kan också var en anledning till att hans spel i egen zon inte är särskilt bra när han inte hinner till situationen på det sätt han varit van vid.

    Jag läste tveksamma rapporter om Bartosak som var den bästa målvakten jag sett i Modo sedan Krizans glansperiod. I mina ögon seriens bästa målvakt då han hade nästan samma räddningsprocent som Canata som spelade i ett lag med mycket bättre defensiv. (Vilket också blir tydligt när Canata hade sämre räddningsprocent än andremålvakten, medan Bartosak hade över 3% bättre räddningsprocent än både Hanses och Lundin).

    Det fanns de som tyckte att Tambellini var lat och inte hade mycket mer att komma med än ett bra skott, så jag tar gärna en negativ scoutrapport om Corrado. Frank har trots allt valts två gånger av NHL-lag, så nog har flera sett potential där också. Att han lär vara en klassspelare i hockeyallsvenskan utgår jag ifrån.

    • Mikael Norén skriver:

     Tack Kolle för intressanta inspel.

     Så här lät scoutrapporten här om Tambellini på denna blogg (inget om lathet här iaf):

     ”Har varit på marknaden länge, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Stor forward med goda skills, men som haft problem med jämnheten och självförtroendet. Måste göra poäng för att vara användbar. Det finns lite olika åsikter om hans skridskoåkning – från okey till under genomsnittet. Men med ett rent ark och i en organisation som tror på honom kan han göra en del mål.”

     Om Bartosak (”kan hjälpa Modo mot SHL”):

     ”Bartosak har varit en av de bästa målvakterna i tjeckiska Extraliga under flera år, säger en NHL-meriterad scout som sett målvakten mycket, till bloggen.
     Var mycket bra för Vitkovice, utan honom hotas de nu av nedflyttning den här säsongen. Bartosak flyttade till deras ärkerival Trinec före denna säsong, för stora pengar naturligtvis.
     Men han fick det inte till det alls i Trinec, han var väldigt skakig där (trots bra siffror). Sedan lämnade han på grund av psykologiska problem, jag vet dock inte detaljerna. Flera tjeckiska lag ville ha honom. Problemet med honom är att han är en atletisk reflexmålvakt med begränsade grunder att falla tillbaka på när saker går emot för honom. Kan vara väldigt bra, men jag har sett honom utbytt efter tio minuter också. Men om hans sinne fungerar bra igen borde han kunna hjälpa Modo mot SHL.”

     Så ingen av ovanstående rapporter är väl helt fel ute? Eller vad säger du som Modoexpert? Bartosak fick ni ju en ganska begränsad ”sample size” på också.

     • Kolle skriver:

      Nu var det inte bara den här bloggen jag tänkte på gällande scout-rapporter. Jag är för övrigt inte alls säker på att Sedinarna är duktiga på att se hur en medspelare med ganska lite speltid skulle klara sig i en helt annan liga på stor rink, men enligt den pod som någon letat upp så har han alltså framförallt hämmats av skador och vill därför göra en nystart. I den rapport som presenterades så tycktes han först vara en bra skridskoåkare enligt NHL-mått, men sedan inte vara det.
      Dessutom ska man ha klart för sig att just för backar är omställningen till svensk hockey som störst. Man förväntas hålla mycket mer puck, det är avsevärt längre till de egna sarghörnen osv.

      Tambellin:
      Kan göra en del mål känns lite i underkant för en spelare som faktiskt gjorde klart flest poäng per spelad match i hockeyallsvenskan. Om Dahlén var den mest talangfulla forwarden var Tambellini den mest kompletta (då han till skillnad från Dahlén var helt ok defensivt och kunde spela fysiskt. De två pusselbitarna Dahlén saknar än så länge.

      Gällande Bartosak såg vi ingenting om begränsade grunder och ingenting att falla tillbaka på. Tvärtom såg han ruskigt tät ut och hade vi haft ett bra försvarsspel skulle han sett ännu bättre ut. Möjligen att han var för aggressiv vilket ställde försvaret som var van vid i sammanhanget puckmotare som Hanses och Lundin.
      Givetvis en chansning med hans psyke, men som sagt så är han den kanske bästa målvakt vi haft i Modo sedan 2006-2007 då Krizan tog oss till SM-guld i konkurrens med Ullmark.Då kanske man ska nämna att vi haft målvakter som Reideborn, Ahlsenfelt, Starkbaum, Tellqvist och Anton Forsberg. Ingen av dem gjorde dock sina bästa säsonger i Modo måste man väl tillägga.

      Scouterna har säkert rätt i en hel, men det är nog svårt att veta sammanhanget också. En Tambellini utan en bra miljö kanske inte blommat ut, men nu var han lysande. Man kan ha sett en spelare som inte har coachens förtroende, som hade en formsvacka, som spelade i en för spelaren felaktig konstellation eller roll. En spelare som kommer till europa och får den där extra tiondelen tack vare större rink kanske blommar ut ordentligt, medan en långsam defensiv back som Murray tvärtom är mycket bättre på en rink som är smalare.

      Hur som helst så ska det bli riktigt intressant att se. Jag hoppas i alla fall att Corrado är en riktigt bra back som kan utveckla sitt offensiva spel.

 5. Kelly skriver:

  Intressant läsning som vanligt. En spänn om dagen är som hittat. Bästa bloggen !