Silly: Infantil lek med en fantasikalkyl i en ren gissningsexercis, men ändå ett försök att belysa NJ:s lönepussel & insatt proffs om Philip Schultz som är ny i Mora

 

Det har ju grymtats lite hos vissa om vad VIK egentligen får ut för den förhållandevis stora nya spelarbudgeten på 19 miljoner kronor. Vissa verkar ha velat sett på pappret mer kända namn, men frågan är hur rimligt det är?

Ber på förhand om ursäkt för denna enormt spekulativa artikel som bara en är en ren gissning gällande lönepusslet i VIK. Känsliga läsare bör sluta läsa nu.

Men för att lite mer försöka förstå det svåra balanserade och pussel som en sportchef har gällande budget och lagbygget satt undertecknad och lattjade i Excel med VIK:s trupp.

VIK ska ha en budget för enbart spelarna (lagledare m.fl. ska ej ingå) på 19 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter och pensionsavsättningar, så som man räknat förut i alla fall. Men även här har jag kanske helt fel?

Hursomhelst kan vi lattja lite med en fantasikalkyl i ren gissningslek (observera just att detta är en fantasigrej, bloggen har ingen aning om respektive spelares faktiska totalkostnad, dock har jag vissa faktiska referenser som nog gör att detta inte är oceaner från verkligheten):

Gissad total lönekostnad i miljoner kronor.

Vi ser att det inte behöver vara helt orimligt kanske om detta lag kommer kosta runt 19 miljoner sedan. Skulle inte förvåna om backsidan kommer spetsas närmare seriestart.

Tror mig veta att NJ lagt stora pengar på att få en riktigt stark centrallinje med Komarek, Hutchison och Topping och då måste man helt enkelt försöka spara och fynda på andra ställen för att få ihop det hela, plus att den här kommande AHL-yttern inte lär vara billig.

Räknar här med att Patrik Berglund vid en comeback kommer spela i princip gratis (vilket jag hört rykten från bra håll om), men kanske försäkring och lite annat kostar.

Har säkert gjort grova felbedömingar här och där, men på totalen är det kanske inte ljusår från sanningen. Vad tror Ni kära läsare hur nära eller långt ifrån detta ligger sanningen?

***

Börjar bli dags att kika lite mer på de andra lagen som VIK ska möta kommande säsong. Bloggen fick tala med ett insatt proffs som verkar i branschen i Danmark om Moras nye forward Philip Schultz från Esbjerg:

– Jag gillar honom starkt. Tror han kommer vara bra, han är ganska ”skitig” i sitt spel. Inte byggt på massa ”fancy moves” och fuskande i mittzon som många andra poängkungar i danska ligan. Kan nog spela ”netfront” eller ”bumper” (centralt i PP) i Ljunggrens Mora-PP.

– Har ändå hygglig fart och bra spelsinne. Blev lite förvånad att han inte kom med till VM för Danmark faktiskt, men som alltid i mindre länder mycket politik och ett ålderstiget lag.

– Han är ju mycket bättre än Morten Poulsen, Nick Olesen och andra danska VM-spelare enligt mig, alltså inte kanske bättre i en topproll än Olesen, men i en fjärdekedja som Olesen typ ändå ofta får i VM.

13 svar

 1. örnen skriver:

  här har ni ju lönerna sist NJ va i vik frågan är hur mycket har Lönerna gått upp sedan 2016 till i dag .

  Publicerad 18 mar 2016
  FAKTA
  VIK-SPELARNAS LÖNER (FÖRE SKATT)

  Jeremy Williams 102 400

  Jakub Cutta 82 830

  Ville Korhonen 82 343

  Vitali Koval 73 059

  Jonas Fransson 72 971

  Jan Urbas 51 640

  Niklas Lihagen 50 000

  Johan Jonsson 40 000

  Fredrik Johansson 39 000

  Charlie Cook 31 310

  Juha Uotila 30 000

  Stefan Gråhns 28 000

  Nick Sorkin 24 644

  Andreas Borgman 23 000

  Jonte Berg 22 550

  Eddie Davidsson 22 000

  Matias Myttynen 20 000

  Cody Murphy 17 000

  Christopher Fish 17 000

  Linus Svedlund 17 000

  Hampus Larsson 17 000

  Marcus Dahlbom 15 040

  Kristians Rubins 7 000

  Alexander Nilsson Lindelöf 4 000

  Lukas Zetterberg 3 489

  KÄLLA: VLT

 2. Sofia skriver:

  Mikael, nämnde inte du att Komarek hade en ”BRA” bit över €100k netto i podden? Tänker om han är bosatt i Sverige redan och dessutom sajnat flerårs-kontrakt, så är det nog full skatt där? Säg €125k netto per år = 1,5 miljon kr per år, efter skatt.

  Det är förmodligen 3 miljoner kr per år i bruttolön till spelaren, och sociala avgifter på det? Det skulle motsvara en totalkostnad på mellan 3,5-4 miljoner kr per år (beroende på valutakurs) för VIK på Komarek bara. En månadslön runt 225-250,000kr. Det motsvarar runt 20% av årets spelarbudget på EN spelare. Kul att NJ vågar!!!

 3. C skriver:

  Jag tror att du ligger ganska ett förutom att ingen i laget (förutom Karl Andersson) kommer att ha en kostnad på under 0,5 m om året. Är man upplockad i A-laget med riktigt seniorkontrakt lär man ha minst 25.000kr i månaden före skatt, det plus sociala är 400.000kr Det lär nog tillkomma lite mer extra kostnader än så för eventuell pension, kanske bonusar mm så jag tror att 500.000kr är minimum per spelare. (Påverkar inte din kalkyl supermycket och är kanske fel).

  Men kul genomgång, intressant att satsa pengarna på transatlanter och Komarek, blir mer som Löven och Modos satsningar nu. Är inte fel att gå in i slutspelet med 4-5 transatlanter i laget, ingen press på axlarna av att vara uppväxta i staden och hjärntvättade med att vinna från födseln. (Tror inte de spelar matcher utan att räkna mål när de är barn i Kanada).

  • Sudden skriver:

   Vet att en utländsk spelare hade lägre lön än 25t/mån förra säsongen

   • C skriver:

    Intressant, ingick bostad , bil eller liknande då? De måste ju kunna leva också. VIK hjälper ju endel spelare med bostad, den kostnaden lär väll räknas in i den totala spelarkostnaden. Samtidigt kanske sponsorer hjälper till med endel sånt. Någon som har koll på det här?

    • Sudden skriver:

     Vissa har bil, bostad etc och det är nog oftast utländska spelare. Juniorer, som kanske bor hemma, får nog inte många kronor i lön första året i A-laget

     • C skriver:

      Tror att just juniorer också behöver hjälp med boende framförallt, är tyvärr så är det väldigt få Västeråssöner som är framstående juniorer i VIK nu för tiden. Blomkvist ä är väll från Göteborg. Kangasbröderna från Stockholm och Hanodaz från Ungern.

      Oavsett så tillkommer det nästan alltid fler kostnader än man tror 😊

  • örnen skriver:

   inte en chans att en junior med A lags kontrakt drar in 25k/mån .
   sen att många spelare i vik får låna en lesing bil via sponsrade kontrakt även Lägenheter men allt är inte gratis .
   de troligaste är att en snitt lön för en spelare i en 3-4 lina tjänar ca 15-30 tusen .

 4. PeGe skriver:

  Mycket intressanta spekulationer från din sida. En fundering är att du nämner meriterad AHL-ytter och Bulan. Tittar man på uppställningen från VIK som kom igår så finns det bara en plats kvar att fyllas.

  • Looz skriver:

   Hellberg är på lån från Leksand. Hans plats måste vara rörlig från hans sida.. AHL yttern tar troligen en plats.

  • Pelle skriver:

   Uppställning från VIK? Dom brukar väl aldrig göra något sånt den här tiden på året.
   Har du källa på den uppställningen? Vilka spelar i första och andra kedjan enligt den? Eller enligt din uppfattning? Jag tycker nog det fattas en toppsexytter även om PB ansluter. Sen kan någon överraska naturligtvis. Finns ju utrymme för det, men då är det ju en chansning.

   • CGLager skriver:

    Det är ingen uppställning. Det är på sociala medier som VIK gått ut med namn och bilder med jämna mellanrum, på alla spelarna som ska lira i VIK nästa säsong.
    Där har man en plats på forwardssidan som visar att det är en lucka till att fylla. För nån vecka eller så sedan hade man två sådana rutor. Nu med Hellberg in, så swappade man honom mot Eriksson och plockade bort en ruta om att två forwards till ska in.

    Jag skulle gissa, och hoppas på, att man enbart har en plats öppen, för det som här benämns som en AHL-ytter. Och att man i ett senare tillfälle kommer med en ”överraksning” om att Berglund ansluter också.