Silly: Kanske klokt att bygga två toppkedjor med beprövat folk från typ SHL, lite Patrik Berglund & Karl Helmersson (ex Karlskoga) kan möjligen vara ett tränaralternativ

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Om bloggen tolkar NJ:s signaler rätt kommer man alltså satsa mycket tydliga resurser på två toppkedjor med beprövat folk. Det skulle då inte förvåna om man kollar lite i SHL där det trots allt finns en hel del meriterad kvalitet att börja bygga ”Nya VIK” kring.

Ty om det blir en total nysatsning vore det kanske väl chansartat att bygga toppen kring bara i svensk hockey nya spelare, eller för unga och oprövade lirare. Ett löst rykte är att Patrik Berglund håller igång ganska bra och nog är aktuell för en riktig comeback i höst.

En hungrig, revanschsugen och harmonisk ”Bulan” vore troligen en bra byggsten att börja med då bloggen hörde att 34-åringen var en positiv influens då Västeråssonen tränade med laget för några månader sedan. Berglund vet vad som krävs på högsta nivå och ska ha tyckt att VIK borde haft högre krav, sunt nog.

I HV71 finns Andy Miele som NJ enligt uppgift försökte värva till VIK tidigt på 2010-talet, men är nog väl dyr.

Visst är många av dessa spelare lite äldre, men att bara ta in yngre i Sverige oprövade spelare rimmar illa i en SHL-satsning. Gammal är ofta äldst och bäst i slutspel, och Sakari Salminen var nog faktiskt vassast i VIK i det senaste slutspelet trots allt. Poängligor brukar inte ljuga…

Sakari Salminen var bäst i slutspelet som ofta äldre välmeriterade lirare är. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Tittar man mer i SHL har ju bloggen som sagt alltid gillat Myles Powell (tror bloggen var först i Sverige våren 2020 då jag flaggade för denne skicklige center innan Emil Georgsson tog Powell till Västervik). Där kan nog det vara värt att lasta upp stora pengar för beprövad spets. Jacob Nilsson i Frölunda är en extremt snabb spelare och Taylor Matson vore en perfekt men troligen för dyr tredjecenter.

I Luleå finns några intressanta veteraner som Jonas Rask som NJ hade i Örebro, samt såklart Niklas Olausson som VIK-fansen nog fortfarande drömmer om efter sin 79-poängssäsong här med Pär Arlbrandt 2008-09.

***

Det låter som topp-2-kedjorna kommer kosta en hel del, så resten blir nog att försöka spara och fynda, plus kanske några juniorer i mer ”riktiga” roller än tidigare.

***

Kanske dags för en ny Helmer i VIK efter kapten Per, som ofta var som bäst i slutspel. FOTOMONTAGE ARKIV: FREDRIK LYCKEDAHL

Gällande tränarfrågan kastades Karl Helmerssons namn fram på sociala medier.

Och det verkar ligga något i det, även om härlige VIK-kämpen Pers bror nästan verkade tappa Karlskoga lite i slutet, då BIK kanske mindre smart tidigt annonserade att denne skulle lämna.

Men Helmersson har ju fått ut många poäng per lönekrona i BIK senaste tre åren.

4 svar

 1. Ulf Hemlin skriver:

  Med tanke på förra säsongens spelartrupp, och den förmodade nya uppställningen spelare, är det inte bara naivt tro på SHL. Det är även i hög grad vilseledande. Hur många spelare från VIK tror ni skulle platsa i Brynäs trupp???
  Och dom åkte ju ur SHL.
  Nä. Den enda tränare som skulle kunna föra upp VIK I SHL är ju Joe Labero. Men han har säkert annat för sig

  • Pelle skriver:

   Oj, du vet ju inte ens hur trupperna kommer se ut.
   Men jag kan hålla med om en pessimistisk sak. Och det är det sorgliga faktumet att man hela tiden försöker göra det allt svårare att gå upp. Pratas om 60 miljoner i TV-pengar nästa år till varje SHL-lag, medan HA-lagen får smulor. Dessutom får SHL-lagen i sent skede värva sönder HA-lagen om dom har lust, och göra det antingen gratis eller för småpengar beroende på hur sent dom värvar.

 2. Tony skriver:

  De underliggande siffrorna ser dock ut som att Helmersson verkligen inte var som bäst i slutspel.

  • Mikael Norén skriver:

   Var hittar du dessa? Ibland ljuger statistik, enligt mig var han mycket bättre i slutspel efter ibland ojämna grundserier. 🙂