Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Silly Season 18-19 kan öppna: Mycket Kristianstad och var hamnar Leksandslånet & tankar om behoven i Allsvenskan

 

VIK föll borta mot Västervik med 4-1 i den sista betydelselösa matchen i kvalserien. Det man kan säga är väl att Marcus Bergman satte sitt 20:mål (20+11 på 32 matcher) och att VIK åter hade svårt mot allsvenskt motstånd. Men kanske av förklarliga skäl denna gång.

Imponerade att VIK Support var manstarka även i denna avslagna match långt bort från Västerås. Där finns verkligen en otrolig potential för VIK med det enorma stödet.

***

Det börjar verkligen bli dags för att på allvar öppna Silly Season inför säsongen 2018-19. Detta blir en extra spännande silly då sportchef Patrik Zetterberg har en svår uppgift i att ta med sig allt gott från laget som gick upp men samtidigt göra nödvändiga förbättringar av truppen för att klara en nivå till på allt.

Det står redan klart att Fredrik Johansson blir kvar. Kaptenen är inte som en vanlig 34-åring, eftersom benen och skridskoåkningen är så lätta och det är skönt att från Dag 1 nu ha en beprövad allsvensk spelare på pränt.

Annars finns det inte så många beprövade allsvenska spelare och laget behöver spetsas med minst en toppfemma samtidigt som kvarvarande spelare utvecklas eller bevarar sin toppform.

***

Har snappat upp detta, ännu ganska torrt:

Acke Ringström #70 ansluter? FOTO: RUNE ÅHLÉN

* Kristianstadsbladet skrev tidigare att tvåvägsbacken Acke Ringström ”var nära VIK”. 27-årige Ringström beskrivs som en försvarsgeneral som har en bra offensiv förmåga i att starta anfall genom att transportera upp pucken på egen hand. Är samtidigt stark i egen zon och är duktig på att boxa ut framför egen kasse. Har kanske haft svårt att tända till mot sämre lag ibland men det lär inte bli ett problem i Allsvenskan…

Var hamnar William Wikman? FOTO: RUNE ÅHLÉN

* William Wikman, som var framgångsrik som mångsidigt lån för VIK redan i Allsvenskan, är en spelare som verkligen trivdes med allt i VIK och resten kan man kanske lista ut själv. Och VIK har ju inte gjort direkt dålig reklam för sig i år. Också från Kristianstad.

* Mycket Kristianstad blir det. Men Kristiansbladet skrev för någon vecka sedan att veteranmålvakten Joel Gistedt också var nära VIK. Men nu när VIK hamnade i Allsvenskan kanske förutsättningarna ändras. Kanske väl dyrt att satsa på två meriterade målvakter i Allsvenskan, om nu Marcus Dahlbom blir kvar?

***

Lite man hört på insidan om VIK nu:

”Hoppas inte VIK gör det klassiska misstaget att göra ”nostalgi-signingar” på de spelare som är för långsamma för Allsvenskan.”

”Backsidan behöver uppgraderas med spelskicklighet.”

”Dahlbom är prio 1 att behålla.”

”Hoppas inte VIK kommer stressa nu. VIK kommer vara ett populärt ställe att spela på…”

***

Grunden finns dock redan lagd i VIK med extremt bra sammanhållning och material för minst tredje- och fjärdefemman. Plus att några från 17/18 kan förväntas ligga högre i hierarkin. Det finns också redan i laget från 17/18 spelare som kan sköta box play på ett bra sätt.

Men vi kan nog redan nu slå fast ett den stora utmaningen blir att spetsa laget med spelsinne, rörlighet och skottkraft på backsidan i form av två spetsbackar. Sådana backar växer inte på träd. Tänk att Västervik hamnade i kvalet trots att man hade en lirare på blå som Oscar Drugge, ganska exakt en sådan skulle VIK behöva.

I Jimmie Jansson har man redan en topp-4-back i Allsvenskan om man nu kan få behålla den energiska tvåvägsbacken. I övrigt blir det krig om övriga platser runt 5-6 men Kenny Källström ligger nog väldigt bra av kvarvarande till med tanke på ledaregenskaperna och mångsidigheten – men litet frågetecken för farten där.

Appel, Lindelöf, Werner och Hassel har också intressanta sidor som man sannolikt kan dra nytta av även på allsvensk nivå. Men klokast är att de får börja som breddspelare och sedan jobba sig uppåt.

Marcus Bergman är med största sannolikhet redo för en topp-6-roll som producerande forward i Allsvenskan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Framåt måste man troligen fylla cirka 1,5 topp-2-kedjor med spelare som kan göra 30-40 poäng i Allsvenskan. Men det är nog svårt och för dyrt att värva till sig enbart färdiga poängsprutor.

Marcus Bergman och Freddan är de hetaste kandidaterna till topp-6-jobb i nya allsvenska VIK från 17/18-truppen. En lycklig lösning vore också om det gick att ”låna tillbaka” Pontus Holmberg om 18-åringen inte tar plats i Växjö. För vanligt är det inte att så unga spelare går från Ettan och direkt tar plats i rikets bästa lag.

Conny Strömberg är svårbedömd hur han håller i Allsvenskan som 43-åring.

Kanske blir svaret att värva några etablerade poängkungar och sedan försöka hitta en eller två unga spelare reda att blomma ut, om man kan locka några stortalanger till stan. Kanske behöver Zäta också importfynda för att verkligen kunna spetsa laget.

Möjligen finns också någon forward eller två från årets trupp som verkligen kommer ta ett steg till, exempelvis en offensiv begåvning som Oscar Pettersson, som är i den åldern då vissa får ihop allt efter ett antal år av härdning i Ettan.

***

I kvalserien var power play riktigt svagt. En anledning till det kan ha varit att VIK inte riktigt hade svar på motståndare som hade riktiga tekningsspecialister. Det blir svårt att börja flertalet power play i egen zon. Totalt hamnade VIK på 49 % vunna tekningar, underkänt.

Två tekningsstarka toppcentrar vore inte fel att börja bygga laget runt…

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1523856516
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:419:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"985751794411327488";s:7:"postURL";s:59:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/985751794411327488";s:5:"pDate";s:19:"2018-04-16 05:28:37";}}";

7 Kommentarer

 1. Pingback: Zäta presenterade två nyckelsigneringar i allroundbacken Jimmie Jansson och William Wikman från Leksand – vad näst? » VikFanCentral.se

 2. Olle

  Lehman håller inte i allsvenskan. Hans stapplande skridskoåkning gör att han ofta ”går” fel.

  1. RONNY KARLSSON

   LEHMAN SKA INGENSTANS

   OKEJ HAN HAR EN ANNORLUNDA ÅKNING PÅ GRILLORNA

   MEN HAN ÄR EN KLOK LIRARE OCH ETT NAMN FÖR ASS KAPTEN

   FINNS OCKSÅ LEDARSKAPER HOS HONOM

   PLUS ATT HAN ÄR PLAYMAKER I PP

 3. Precis som du nämnde i tidigare inlägg tycker jag, Johansson, Bergman Hetta och Lehmann är spikade för nästa års trupp, efter rådande kvalserie känns det ju som att även Skiöld spelat sig till en plats. De har ju verkligen lett laget på planen, men som man kunde se på ”inside VIK” verkade ju framförallt Lehmann och Bergman stå för stor del av sammanhållningen utanför planen, vilket i sig kanske är en av de största framgångsfaktorerna om man ser till sättet de vunnit matcher i år. Även att Lehmann tog sig tillbaka efter det brutala överfallet, då han var uträknad av de flesta, säger verkligen hur mycket han brinner för det här. Även om han säkert var påverkad av detta under kvalserien, vilket man såg på produktionen, visade han ju i förra säsongens kvalserie att han verkligen håller måttet på den nivån med 6 matchvinnande mål och en av de stora orsakerna till att Troja tog steget upp. Bara att föra upp två lag på två år säger ju en del om karaktären på den spelaren.

  En annan faktor jag fnulat på är samarbetet mellan Hetta och Lehmann, de har producerat en jäkla massa poäng tillsammans (lehmann bäst poängsnitt, flest assist och Hetta flest mål), bara detta tycker jag gör dem spikade i kommande års trupp. Men det finns andra egenskaper som gör dem ännu mer eftertraktade enligt mig, de är båda starka på pucken, vinner mycket närkamper och har under egentligen hela säsongen spelat boxplay. Man läser mycket om att ta med sig poängstarkaspelare från ettan upp till allsvenskan kan vara ett misstag, men med deras egenskaper kan de helt klart bilda två länkar i en riktigt bra tredje kedja. De kan alltså konkurrera om platser i första kedjan, men om produktionen uteblir bildar de en stark tredjekedja, inte minst i kombination med Johansson, det borde minimera riskerna helt och hållet med att satsa på dessa två spelare och att signa dessa herrar bör vara prio eftersom jag tror likt fallet för Bergman och Skiöld har erbjudanden från andra klubbar.

 4. Tomas Jansson

  En riktig ”sniper” att signa vore Meyer i Troja. Inte bara för hockeyfrillans skull…

  1. anden

   Håller med precis vad jag tänkte på under matchen mot Troja att Meyer skulle vik ta nu när Vik går upp :)!!

 5. VIKarn

  Vore det inte mumma att signa upp både William Wikman & Fredrik Forsberg. Två i mitt tycke riktigt intressanta spelare. Verkar som de inte ska spela med leksand iaf. Vet att BIK vill ha Forsberg. Men om vi kan locka hit bägge, vore det gött.

Tweets

Andreas Häggström - AvatarscottfukamiAndreas Häggström

Scout om Renars Krastenbergs, ny i SSK. Var tydligen aktuell för KHL. #twittssk https://t.co/ZxIR6RuIqt https://t.co/TYicI3d9Tl

SvaraRetweetFavorit
Adam Karlberg Gonzalez - AvatarKaamelenAdam Karlberg Gonzalez

RT @VIKFanCentral: Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt om ny…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @adamjjohansson: Den gulsvarta analysen. Västerås ser bra ut. Kan bli en otäck motståndare för många lag i vinter. https://t.co/TvM2hc…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto