Spelarkoll efter säsongen: Vilka backhjältar kan bidra även i Allsvenskan 18/19?

Vilka ska hålla rent och starta anfall framför VIK-kassen och kanske Dahlbom nästa säsong? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Nu väntar svåra beslut för Patrik Zetterberg. Alla spelare kan inte följa med upp i Allsvenskan.

Däremot kommer, oavsett vad som händer, varje spelare i denna trupp för evigt vara en hjälte i historieboken och ha sin plats i den stora gulsvarta hjältedalen.

***

Bloggen tittar här på spelarna med start hos backarna. Vilka har potential att hantera det betydligt högre tempot i Allsvenskan redan kommande säsong?

BACKSIDAN

Poängligan för backar inklusive alla tävlingsmatcher 17-18.

Jimmie Jansson

Lagets mest komplette back med överlägset bäst plus/minus. Härligt driv och har stor offensivlusta. Kan driva upp pucken på egen hand och skapa saker framåt. Även stark i närkampsspelet i egen zon där storleken utnyttjas. Rusar dock väl mycket ibland och går bom, men det går nog att polera bort allt mer. Kan också förbättra skottet men är given att behålla även i Allsvenskan.

Det gör ont att möta Jimmie Jansson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kenny Källström

Målfarlig med fint skott från blå fram till axelskadan sent i december. Efter det inga fler mål men ändå nära att vinna backarnas skytteliga. Mycket bra i egen zon och sätter stopp i spelet genom att använda storleken, utan att dra på sig speciellt många tvåor. Av någon anledning har Källström fastnat i Ettan de senaste åren, kanske beroende på att han inte är den snabbaste. Trygg och rejäl med pucken. Goda ledaregenskaper och en hård kämpe. I par med ett snabb backkollega bör det funka även i Allsvenskan. Ska operera axeln nu.

VIK bromsade KIK:s poängkung Johan Skinnars i playoff mycket tack vare bland andra Kenny Källström. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Alex Lindelöf

Stor teknisk begåvning som ibland gör briljanta dribblingar och saker offensivt. Kreativ tack vare de fina händerna. Saknar dock snabbhet och skottet behöver vässas om det ska bli fortsatt spel i power play. Ibland övermodig och då problem att reparera mot snabba forwards, men ändå +20. Fortfarande ung och är med i racet om en topp-6-plats på backsidan. Om Lindelöf kan utvecklas lite till är han snubblade nära bra med istid även i Allsvenskan.

Alex Lindelöf. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Robin Nilsson

Blandade och gav. Ojämn. Startade säsongen bra men försvann sedan helt och var bitvis petad. Kom igen mot slutet och var soild i playoff och kvalserien. Lite väl anonym både offensivt och defensivt för sin ålder och rutin. Får nog svårt att ta plats i Allsvenskan och fick ju gå från Södertäljes svaga allsvenska lag 16/17. Inte så ung längre och frågan är hur utvecklingsbar Nilsson är?

Robin Nilsson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Morgan Hassel

Som Kenny Källström men minus offensiven. Ska ha spelat med brutet finger. Ledartyp som är mycket stark utan puck i egen zon. Vinner mycket dueller i egen zon utan att dra på sig nämnvärt med utvisningar. Att Hassel tidigare gjort 20 poäng i Ettan såg vi dock inte mycket av. Inte den största passningsspelaren. En bra breddback på allsvensk nivå som behöver spela med en snabb och spelskicklig partner som tar hand om pucken. Karaktärsspelare som inte viker sig.

Morgan Hassel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jesper Appel

Kom som något av en offensiv back och var till en början nästan som en fjärde forward. Men blev mer defensiv och riktigt stark i egen zon då han med sina klubba bröt många anfall på ett imponerande sätt. Väldig lugn och stabil i egen zon. När smarte Appel anlände mitt i säsongen lyfte backsidan. Något kraftlös offensivt och inte den snabbaste och starkaste backen. Verkar sakna klipp i skottet. Men med en hel försäsong i VIK får vi nog se en snabbare och starkare Appel som en breddback på allsvensk nivå. Till att börja med.

Jesper Appel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Joel Werner

Såg intressant ut på försäsongen. Hade dock lite svårt mot de bättre lagen i AllEttan. Men växte sedan in i spelet riktigt bra och var en mycket solid defensivback som gjorde få misstag. Jobbar stenhårt med hög frekvens och ger sig in i trafiken trots storleken. Har förmågan att trampa bra med benen och samtidigt få pucken ur egen zon. Saknar driv i offensiven. Frågetecken om Werner redan nu är redo för Allsvenskan då VIK har andra defensivbackar högre rankade. Svårt att vara en småväxt defensivback – då måste man vara så mycket bättre då Werner inte har något gratis i närkamperna. Men kan överraska om utvecklingen fortsätter.

Joel Werner. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Douglas Alenbring

Säsongen gick inte som tänkt utan hamnade i Enköping. Fick aldrig kanske riktigt chansen heller då nya VIK-ledningen gillar mer spelande backar. Mår kanske bäst av att starta om i en riktigt bra Ettanklubb med massor av istid som ledande tacklare och defensivback. Vore en smart värvning för toppklubb i Ettan.

Douglas Alenbring. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Anton Brandhammar

En offensivt begåvad och lovande back med förmågan att slå fina uppspel. Bra rörlighet. Lovande skotteknik. Hamnade utanför laget då det finns förbättringspotential i egen zon. Saknar storlek och styrka. Skulle kanske också må bäst av att ha en ledande roll i ett riktigt bra Ettanlag över en hel säsong. Vore en mycket smart värvning för toppklubb i Ettan. Kanske kan VIK signa och sedan låna ut?

Anton Brandhammar. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Sammanfattningsvis: Jimmie Jansson är given att förlänga med som en bra back även på allsvensk nivå. Det kan nog snudd på sägas om Kenny Källström också.

Lindelöf, Appel och Hassel får slåss om övriga platser med Joel Werner som en dark horse. Zäta behöver handla in två eller tre spelskickliga toppbackar om VIK ska kunna hävda sig i Allsvenskan.

Det som saknats på backsidan är någon back eller två med Thomas Mitells eller Nick Angells spelsinne och öppnande passningar. Annars finns en mycket bra grund att jobba vidare med.

Tänkbar uppställning:

Mr X1 – Mr X2

Jimmie Jansson – Mr X3

Kenny Källström – Jesper Appel

Alex Lindelöf – Morgan Hassel

Extra: Joel Werner

Nio backar behövs nog med tanke på allt slitage och skador. Dessutom gillar Paananen och Zäta att rulla på sju backar som får bra med istid varje match. Inget är dock skrivet i sten och vissa av de kvarvarande kan säkert stiga i hierarkin utifrån ovanstående skiss.

3 Responses

 1. Bozo skriver:

  Men en insamling måste påbörjas snarast. Visat sig vara enda sättet i denna stad att få in kulor till spelarmaterial. Starkt stöd hos de många välbetalda Västeråsarna men små pengar från kommun och torftigt underlag av företagare.

 2. Gurkan 63 skriver:

  Vill minnas ett öppet möte för ca 1 år sedan uppe på viks kansli där Brosted klargjorde att till nästa säsong dvs denna säsong oavsett om hon går upp till Allsvenskan så kommer det inte bli någon spelare som kommer få 30000-50000 tusen i månadslön i vik. Jag som alla andra vet att bra spelare kostar pengar . Det ör en svår sitts för alla föreningar . Det ändå jag hoppas på är att klubben har lärt sig läxan och att vi fans ska sammla in pengar för driften av föreningen.

 3. Marko skriver:

  Intressant läsning.. Tänkte också på Angell när jag tänkte på backar, dvs det är minst en sådan karaktär som behövs gärna två till nästa säsong. Tyvärr är väl bra offensiva backar dyra men ” smakar det, så kostar det” säger ju det gamla ordspråket. Bra tankar också kring utlåning, det kan vara klokt att någon står på tillväxt med mycket speltid i en annan klubb, även om alla vill spela i allsvenskan.
  Det rör iaf på sig ganska mycket redan nu på marknaden och en del lag verkar ha lite brådis samtidigt som de också verkar ha resurser att ta lönekostnaderna för nya spelare ex Leksand med bla Immo värvningen. Det var ju ett namn som figurerade här på forumet förra året men han valde Troja då.
  Vet inte om han fanns med i VIKs tankar till nästa säsong men det är ju passe nu iaf.
  Vi får väl se nu under maj månad om vem som blir den förste nya att dyka upp och vilka av de nuvarande som kritar på för nästa säsong. Spännande tider.