Spelarkoll efter säsongen: Vilka forwardshjältar kan bidra även i Allsvenskan 18/19?

Zäta och Paananen kan kanske få inspiration från Janne A:s framgångar i fotbolls-VM.. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Nu väntar svåra beslut för Patrik Zetterberg. Alla spelare kan inte följa med upp i Allsvenskan.

Bloggen tittar här på spelarna på forwardssidan. Vilka har potential att hantera det betydligt högre tempot i Allsvenskan redan kommande säsong?

Lite nöffror med totalstatistik från alla tävlingsmatcher.

Fredrik Johansson

Kaptenen blir kvar. Kanske gjorde Freddan sin bästa säsong i karriären. Paananen var smart nog att flytta ut kaptenen som ytter och alla som följt VIK vet att det funkar överlägset bäst. Blir en nyckelspelare även i Allsvenskan kommande säsong. Intressant fakta är att Freddan hade klart bäst skottprocent i laget. Men skulle kunna skjuta mer. Även bra tekare.

Johan Skiöld

Håller god allsvensk klass i händer och huvud. En playmaker som kan slå drömpassningar. Kan samtidigt avsluta själv med sina mjuka handleder. Jobbade hårt och hade klart bäst plus/minus med imponerande +30, men känns ändå inte riktigt som en tvåvägscenter. Hade en rejäl svacka från halva AllEttan och in i playoff men tände till ordentligt då radarpartnern Marcus Bergman kom tillbaka. Frågetecken för fötter och styrka. Håller Skiölds skridskoåkning och fysik för Allsvenskan? Det är den stora svåra frågan och VIK gör nog säkrast i att räkna Skiöld som en tredjecenter. Gjorde det även bra i boxplay. Smart nog att spela med Conny Strömberg och tog till vara på passningarna där.

Fredrik Hetta

Beskrevs kanske mest som målskytt beroende av omgivningen då han kom. Men Paananen fick fram fler strängar på Hettas lyra. Hetta slet hårt och visade även gott spelsinne med en del fina assist. Bra skridskoåkare med fin storlek. Duktig att hålla pucken i anfallszon. Målkung fram till och med kvalserien där det bara blev ett mål på tio matcher. Frågan är hur långt det räcker på allsvensk nivå. Men som breddforward skulle Hetta var en nyttig lagspelare som skulle kunna göra lite mål även i Allsvenskan.

Niclas Lehmann

Beskrevs lite som Hetta då han kom som en kanske något bekväm finesslirare. Men visade andra takter i VIK och blev en assistkung som jobbade hårt. Skicklig playmaker som gillar att hålla i pucken. Bra på små ytor och en jämn poängmaskin. Imponerande gnista då han tog sig tillbaka efter den fula smällen i Boden. Ganska stort frågetecken om de tunga fötterna håller i Allsvenskan. Men har ju storlek och kanske kan funka som breddspelare, om Lehmann nu accepterar en mindre roll.

Pontus Holmberg

Tråkigt nog tidigt klar för Växjö enligt MrMadhawk.se. Stortalang som blommade ut ordentligt i AllEttan och playoff. Enormt svårfångad med sin kvickhet och puckkontroll. Skadade fingret tidigt i kvalserien och imponerande att VIK kunde ta sig till Allsvenskan utan även Holmberg. Något ineffektiv. Enorm potential i fötter, händer och huvud. En komplett talang som troligen kommer nosa på NHL inom några år. Kanske kan han återkomma som lån om han inte tar plats i Växjö?

Marcus Bergman

Enormt bra skridskoåkare som har det mesta. En god allsvensk spelare som var dominant i Ettan. Missade 2,5 månad på grund av whiplash men lyfte lagets offensiv rejält i kvalserien med 4+3 de sista fem matcherna. Fin kemi med Johan Skiöld. Högsta prioritet att behålla!

Oscar Pettersson

Begåvad spelare som råkade ut för ett fotbrott mitt i säsongen. Tog en stund att komma tillbaka. Satte tre fina mål på bara tio skott i kvalserien. Klev fram och tog initiativ då det gällde mot bra motstånd. En lite annorlunda spelare som bitvis är ojämn och ibland är svår att få grepp om, pendlar lite i prestationer och intensitet. Sa sig själva sakna självförtroende i skottet trots att det är en spets. En joker i leken som med fortsatt stenhård träning och ökat självförtroende kan bli en spelare som kanske bidrar även i Allsvenskan. Beror nog mycket på vad OP själv vill.

Lucas Venuto

Fick lämna Borlänge då de tyckte han saknade defensivt arbete och det var lite frågetecken off-ice. Men tog VIK med storm och gjorde 3+3 sina tre första matcher. Har egentligen det mesta offensivt med okey fötter, fina händer, bra skott och passningsspel. Men åkte på skada och svajade väldigt i spelet. Känns lite för lätt för Allsvenskan, har väldigt svårt i närkampsspelet. Skulle kanske må bäst av att få massor av istid i ett topplag i Ettan och sedan försöka ta en plats i Allsvenskan.

Petter Mattsson

Tidigare poängkung i sämre Ettanlag och serier. Producerade även bra mot de sämre lagen men mot topplagen i Ettan tog det stopp i produktionen. Väldigt skadedrabbad främst tidigt på säsongen. Men tog på sig blåstället och jobbade stenhårt och nyttjade sin fina teknik och spelsinne i defensiven istället. Spred energi och verkar älska sin hockey. Gjorde det bra i box play. Imponerande att Paananen hittade en roll åt Mattsson och att den accepterades. Troligen för temposvag för Allsvenskan, är ju både småväxt och har inte de bästa fötterna. Gick in som center i kvalserien och gjorde även det bra med stenhårt jobb och härligt kroppsspråk.

Kevin Weiskog

Tidigare 48 matcher (0+2) för VIK i Allsvenskan. Gjorde det väldigt bra mot de lite sämre lagen och utnyttjade sin fysik och tyngd. Spelade sedan med specialskydd för skadat knä. Fick begränsat med istid. Frågan är om fötterna räcker för den tempostarka Allsvenskan? Har dock en viss offensiv och en länk i den samspelta Enköpingskedjan.

Conny Strömberg

Vi vet vad Conny kan vid det här laget. Frågan är, som hos många andra VIK-forwards, om Conny över en säsong hinner med i Allsvenskan? Fyller trots allt 43 i november. Stannar han krävs nog någon form av specialroll där han får vila vissa matcher och kanske inte spela så mycket för att orka. Men kanske en försäsong hos Helena Ambjörn kan få Connys fysik att lyfta? Den stora frågan är dock vilka alternativ Zäta har till Conny, avgörande blir nog hur spelarmarknaden ser ut…

Jesper Cederberg

Renodlad defensivcenter som sliter utan att gnälla. Gjorde även några bra offensiva saker i playoff. Skulle behöva bli en bättre tekare (47,4 %) för att verkligen bli den här ovärderlige fjärdecentern. Ser ibland nästan lite spänd ut på isen och kanske kan offensiven lossna lite mer med bättre självförtroende?

Manne Mattisson

Fick alla chanser en tid bredvid Johan Skiöld och i power play utan att riktigt ta den. Bra spelsinne och en offensiv begåvning med ok teknik. Behöver dock förbättra fysik och skridskoåkning och får ta ett nytt varv i Ettan med massor av istid.

Jesper Johansson

Ett sent nyförvärv där Zäta åter visade sin fingertoppskänsla. Johansson är en hårt arbetande lagspelare med ett bra skott. Gjorde en del viktiga mål efter högklassiga avslut. Bra frekvens och helt okey fötter. Högintressant för en fjärdekedja i Allsvenskan, till att börja med.

Anthon Eriksson

Supersnabb ytter med bra storlek. Ger tuffhet och aggressivitet. Kom in från Arboga och behövde enligt vissa träna ikapp sig mot övriga VIK:are. Tidigare allsvenska meriter med 8+4 på 56 allsvenska matcher. Gjorde ett snyggt solomål borta mot Troja, men annars sköts det mycket bom och fick inte igång offensiven. Förbättringspotential finns i puckkontroll, men med en hel försäsong i VIK kan det kanske släppa lite. Det är inte fel att ha så snabba spelare med fysik i fjärdekedjan. Offensiven kanske kommer om orken förbättras och självförtroendet hittar tillbaka till Asplöventiden då det producerades några mål på allsvensk nivå.

Hampus Wallin

Tog kliv under säsongen men blev lite ett offer för en bred forwardssida då skadade spelare kom tillbaka. Jobbar hårt och kan slå fina passningar, som den till Anthon Erikssons mål borta mot Troja. Försöker hålla puck och offensiv potential finns där. Ung och rivig spelare som blir intressant att följa. Kanske kan signas och sedan lånas ut till Ettan för en stor roll i ett bra lag?

Adam Lidström

Lagspelare som kämpar och sliter. Renodlad defensivspelare som tog sig lite över säsongen. Men hamnade utanför laget när det värvades in spelare. Kan nog förbättra skridskoåkningen för att bli en riktigt bra energispelare. Behöver få en full säsong med massor av istid i Ettan för att man ska kunna göra en fullvärdig bedömning.

***

Tänkbara kedjor:

Mr X1 – Mr X2 – Mr X3

Fredrik Johansson – Mr X4 – Mr X5

Hetta/Pettersson – Skiöld – Bergman

Eriksson – Lehmann/Cederberg – Jesper Johansson/Wallin

Joker: Conny Strömberg.

15-16 forwards behövs nog då de obligatoriska skadorna sätter in…

Jokrar från J20: Tobias Smids, Wilmer Skoog, Simon Falk, Gustav Svensson och Hugo Ollila.

3 svar

 1. Marko skriver:

  Ja, inte helt lätt detta med stt singla ut forwards, tur att det är Paananen och Zetterberg som sköter den biten. Tycker som VIKarn att man ska satsa på lite yngre när man värvar. Ledin o Strömberg i samma kedja innebär väl att man nästan bör ha en junior med för att hamna under 30 i snittålder va ; )
  Nej, ålder är inte avgörande i många fall men jag hoppas som jag nämnt tidigare att det blir lite längre kontrakt på några (vad det nu betyder med alla klausuler hit o dit). VLT skrev att det det tydligen inte kommer några välbetalda stjärnor till VIK utifrån lönerna men vi får väl se vad man kan få för lite lägre belopp.

 2. VIKarn skriver:

  Jo jo, Ledin vore nått det.
  Den kalibern på spelare, tror jag vi kan glömma.
  Det är säkert lika bra det.
  Nä, gör som Mora gjorde förra säsongen, och Timrå gjort några år, med lyckat resultat i år.
  Satsa ungt och hungrigt, måste säga att jag har fullt förtroende för Z gällande den biten.
  Enda oron jag känner, är att vi behåller för många från förra säsongen.
  Fart var inte en faktor som gjorde att vi gick upp, så jag tycker vi ska satsa ungt, hungrigt å fartfyllt.
  Lätt som en plätt ;))

 3. Gurkan 63 skriver:

  Jag har en favorit , och det är Per Ledin .