Zäta lovar inte mycket fett gällande lagbygget – måste nog ”Oskarshamnsfynda”, laget firas en sista gång & vad händer med hemmasönerna Frycklund och Zetterberg?

Bilder från avancemanget från Ettan vi aldrig tröttnar på med Zäta och Paananen. Duon kunde aldrig översätta den magin till SHL-jubel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Trots att det är valår utlovade sportchef Patrik Zetterberg inte mycket fett till VIK-fansen gällande det allsvenska lagbygget.

– Det kommer att vara höga krav både från fans och partners inför återkomsten och därför måste vi ha högre ambitioner än att bara klara oss kvar, sa Zäta till VLT.se.

Men sedan gjorde sig den krassa verkligheten sig påmind och Zäta fortsatte:

– Går man till Västerås kommer man inte att få någon fet lön. Vi kommer inte att ha några fixstjärnor här. Snarare bör man ha tänket att i Västerås bedrivs det en bra verksamhet där jag kan utvecklas för att sedan ta mig vidare i karriären.

***

Lönebudgeten i Ettan var cirka 1,6 miljoner. Det lär såklart gå upp i Allsvenskan men inte med hur mycket som helst. ”Ligabidraget” ökar väl från cirka 500K-1000K till 2,5 miljoner (över 40 miljoner i SHL). Ekonomin fick ju dessutom en boost av åtta välbesökta kval-och playoffmatcher.

***

Men vi kan alltså inte förvänta oss att Zäta tar in spelare som Jeremy Williams eller Jan Urbas som totalt kanske kostar 1-1,5 miljon styck per säsong. Det blir till att fortsätta fynda – även om VIK främst behöver spetsa till laget.

Det går dock att fynda. Tänk att Oskarshamn hittade två anonyma backar i Ettan i Marcus Björk (7+8 på drygt 30 matcher i Asplöven året innan) och Karl Johansson (ex-Vimmerby) som bägge gjorde succé och runt 30 poäng direkt i Allsvenskan.

Ska VIK lyckas riktigt bra måste sannolikt Zäta göra några liknande fynd.

Lukas Zetterberg skjuter snabbare än många. Sådana unga skyttar växer inte på träd. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I en stram ekonomisk verklighet kanske man kan få lite ”hemmarabatt” på Västeråssöner som Mikael Frycklund och Lukas Zetterberg. Både hade lite lätt svajiga säsonger och är kanske inte speciellt dyra just nu. Frycklund stod och hejade på laget på ståplats mot Troja i sista hemmamatchen.

Zetterberg och Frycklund har potential i kanske en andrakedja och skulle möjligen frigöra resurser till mer spetsiga namn till en förstakedja, där man kanske skulle kunna få in en som Trojas superskicklige Nikolai Meyer. Bloggen vet dock att Meyer finns på marknaden i Europa.

Lukas Zetterberg är fortfarande ung (21) och har ju en fantastisk potential i sitt skott och spelsinne men verkade inte få ihop helheten i Tingsryd eller Timrå ifjol. Men det är en framtida topp-6-forward i Allsvenskan när fysiken kommer ikapp, vilken den kanske gör med Helena Ambjörn.

24-årige Mikael Frycklund var på väg mot en 30-poängssäsong i Tingsryd innan det skar sig med tränaren. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Frycklund, fortfarande bara 24 år, går in i sina bästa år som hockeyspelare och har nu samlat på sig än mer erfarenhet. Var ju riktigt bra i början och i kvalserien förra vändan i VIK.

Det snackas om de lämnade VIK efter degraderingen. Visst kan man förstå vissa fans, men det är dock inte så svårt att förstå spelarna heller då de är unga som kom från bra säsonger. De hade inte samma sits som exempelvis en veteran som Fredrik Johansson. Frycklund är inte så beroende av omgivningen utan kan göra saker på egen hand med ett antal solomål i annars dysfunktionellt lag senaste vändan.

Vissa spelare blommar inte ut ordentligt förrän i 25-26-27-årsåldern och VIK kanske hoppas att Frycklund är en sådan. En som verkade blomma ut på det sättet i just den åldern är Trojas Sebastian Benker, en 26-årig forward som såg oerhört bra ut i kvalserien.

Förutom att värva hem några på tänkbar ”hemmarabatt” kan en sådan som Benker kanske vara intressant som en lirare som troligen står inför sitt absoluta genombrott i Allsvenskan kanske nästa säsong.

Zäta verkar få ett svårt att jobb att få ihop ett starkt lag med små medel även kommande säsong. Men hittills har ju Zäta lyckats trolla med knappa resurser.

***

VIK var enligt rykten intresserade av Piteås stjärnback August Tornberg. Men nu blev det Björklöven där det inte skulle förvåna om det blir succé. VIK är sent ute på marknaden men det finns fortsatt hyfsat med namn kvar.

***

VIK fortsätter firandet på fredag på Sigmatorget. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Spelarna som har levererat den allsvenska platsen kommer att uppvaktas och hyllas på Sigmatorget på fredag 17.00. Mycket välförtjänt! Innan dess lär inte Zäta släppa några nyheter så att laget kan få fira ordentligt.

1 svar

  1. Marko skriver:

    Känslan är att det blir väldigt svårt stt hitta spets utan en rejäl skjuts ekonomiskt. Det hår naturligtvis att erbjuda prestationsnaserade löner till en del spelare för att få ner månadskostnaden lite men sånt har de ju koll på.
    VIK ska absolut inte ut på några mer utsvävningar gällande ekonomin så där känns det klokt att tona ner förväntningarna men som sagt, spetskompetens kostar och utan poängproducerande spelare blir det en jobbig säsong. Bredd och utvecklingsbara spelare finns redan (eller fanns under förra säsongen) men nu måste spelare in av allsvensk toppnivå eller SHL klass. Möjligen kan man fynda någon från andra sidan Atlanten men utifrån förra årets inlägg så verkar det ha blivit svårare därifrån också. Såg dock att Matt Leitner rör på sig med jämna mellanrum men poängproduktionen verkar vara ganska beskedlig.
    I övrigt utifrån Mikaels inlägg så visst kan väl Lill Zäta och Frycklund vara alternativ men jag ser inte de som de som lyfter laget nämnvärt jämfört med säsongens spelare oavsett mer träning bekant miljö mm. Men men, pusslet ska läggas av de som leder laget så mycket kan hända