Spelarröster om avancemanget och framtiden: ”Vi spelare var mycket delaktiga i att utveckla spelsystemet”

Bergman var dominant i kvalet HA våren 2018. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Fick byta några ord med Marcus Bergman, Oscar Pettersson, Joel Werner och Jesper Cederberg som tillsammans med övriga laget ska firas på Sigmatorget idag fredag med start kl. 16.00.

Marcus Bergman:

– Helt magiskt att få vara med om detta. Jag tycker alla föll in i våran idé om hur vi ville spela för att klara det. Vi vann inte på att vi hade ett par skickliga forwards som gjorde massa mål utan ett lag som spelade med samma tänk.

– Boxplay skötte sitt, Dahlbom var grym och backarna lika så. Sista delen av kvalserien fick vi även igång vår offensiv.

– Kroppen kändes bättre och bättre för varje match, klart det var lite mer tufft i 3:e perioderna än det brukar vara för flåset och benen men helt okej ändå.

Hur ser du på framtiden?

– Ljus för klubben och för mig.

Är du klar för New York Rangers?, frågar undertecknad skämtsamt.

– Haha, om det vore så väl. Inte klar för någon klubb ännu.

***

Oscar Pettersson:

– Vi hade en vision och alla ville framåt och utvecklas. Sen en helt fantastiskt lagsammanhållning så vi blev en maskin där ute som hela tiden offrade sig och jobbade för varandra. Bra spelare, bra förutsättningar och bra tränare.

På vilket sätt var tränarna bra jämfört med andra tränare du haft?

– De lät oss bestämma mycket. De kom med grunderna, men sen utvecklade vi spelare det under hela säsongen nästan.

Hur var din säsong personligen?

– Min säsong var väl lite konstig får jag väl säga, tycker det gick hyfsat bra i kvalserien i alla fall. Sen innan frakturen var det väl godkänt men inte mer än så.

– Matcherna efter frakturen var väl inte så bra men det var ju egentligen alldeles för tidigt och gå på då. Jag hade tränat EN träning med laget innan Mariestadsmatchen och skulle enligt läkare vila nästan en månad till, och det märktes lite på isen också tror jag.

Ni kändes så starka i tredjeperioderna, vad berodde det på? Hur beskriver du Helena Ambjörns träning jämfört med andras?

– Jag tror det berodde mycket på vår lagsammanhållning, mer än vad man tror faktiskt. Men mycket var fysen också, som var något helt annars mot vad jag och de flesta kört innan…

Hur ser du på framtiden?

– Framtiden är oklar, ska ha möte här i veckan så får man se vad som händer.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

***

Joel Werner:

– Först och främst skulle jag säga att våran sammanhållning i laget är en stor anledning till att vi tog oss upp. Alla har ett otroligt driv och en vilja till att nå framgång.

– Sen har tränarna tillsammans med oss tagit fram en spelidé som alla har trott stenhårt på. Skulle säga att hela föreningen har gjort ett fantastiskt jobb och även våran publik som stått vid vår sida sen dag ett är en stor anledning till att vi gick upp.

– För min egen del så är jag nöjd med säsongen. Det har varit en otroligt rolig och lärorik säsong. Känner att jag har utvecklas som både person och spelare.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

***

Jesper Cederberg:

FOTO: RUNE ÅHLÉN

– Nycklarna till framgången är en massa olika saker men jag vill trycka på gruppen. Så starka vi var som grupp och hur kul vi hade. Plus kraven vi ställde på varandra. Vi blev aldrig mätta utan vi ville något mer hela tiden.

– Jag har haft en ganska kort karriär än så länge men jag har aldrig upplevt en starkare grupp tidigare.

– Min säsong var väl en resa den också. Jag tycker att jag spelade en bra defensiv och var en stabil spelare match efter match. Men inte så mycket mer än det. Men efter jul och här i slutspelet tycker jag att jag vuxit mycket som spelare.

Från det där drömmålet du gjorde direkt under försäsongen i Karlskoga för några år sedan och en superstark match mot KHL-laget Salavat har du kanske fått förväntningarna att vara även en offensiv kraft. Vad är nycklar för dig tror du att komma in i det spåret igen och producera lite mer?

– Det är väl självförtroendet som jag hade i slutet av säsongen. En som gör mycket poäng blir ju van att vara i sådana avgörande situationer under match. Men som jag då som kanske inte skapat lika mycket lägen så kan det väl bli att man inte blir lika kylig när läget kommer. Men känns som jag vet vilken typ av spelare jag är nu och är trygg i det.

– Jag skulle säga att jag är en hårt jobbande tvåvägsspelare. Tycker jag har mycket defensiv spets men även en offensiv uppsida som behöver plockas fram.

Hur ser du på framtiden?

– Framtiden är väl oklar just nu. Vi får se vad som sägs från klubben men självklart vill jag vara kvar.