Viktig och troligen händelsrik gulsvart vecka väntar, hur blir det med de tre stora 17/18-stjärnorna & före detta Örebro- och Vita Hästenspelare siktar på Europa

Patrik Zetterberg - hinner sportchefen med ytterligare en tung värvning? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Kommande vecka får vi kanske en del svar gällande lagbygget. VIK har bara en spelare under kontrakt (Fredrik Johansson). Det officiella firandet är över och den tuffa verkligheten att bygga ett lag som till att börja med undviker de två bottenplaceringarna i Allsvenskan startar på allvar.

Kanske smäller det till redan under måndagen och Zäta presenterar något nyförvärv? Annars är ju högsta prio att signa några verkliga nyckelspelare från truppen som gjorde det 17/18.

Frågan är vad topptrion Marcus Dahlbom, Marcus Bergman och Jimmie Jansson har för eventuella erbjudanden från andra klubbar? Spontant är det troliga att det är allsvenska klubbar som är sugna. Då ligger sannolikt VIK bra till då alla tre sannerligen visat klubbhjärta då de, som Fredrik Johansson, valde att stanna trots degraderingen.

Kenny Källström är en annan nyckelspelare som uttalade sig mycket positivt om framtiden på Avestas hemsida:

– Mitt enda fokus är att bli kvar i Västerås. Det blir nog klart nästa vecka, sa Källström och kanske presenteras backjätten snart.

***

Vad jag förstår jobbar VIK med bruttolistor både med spelare från truppen i Ettan och tänkbara nyförvärv. När det inte låter som VIK kan köpa in färdiga stjärnor blir detta ytterligare ett test för Zätas fingertoppskänsla och scoutingverksamhet.

Ta till exempel en spelare som Joakim Thelin (som gjort en match i VIK). En storväxt rightare på 25 år som gjort 12 mål två säsonger i rad i AIK. Fick nu foten där, men AIK:s tränare Thomas Mitell sa att han inte skulle bli chockad om det blir 15-20 mål i en ny klubb.

Det är sådant VIK-ledningen måste bedöma. Det finns ganska många 25-åringar som verkar vara potentiella late-bloomers där Zäta måste ha både lite tur och mycket skicklighet i scoutingen.

***

Apropå scouting. Bolzano chockade storklubben Red Bull Salzburg i finalen och blev nyligen mästare i Österrike. Detta med drygt tio nya ”okända” spelare direkt från AHL/ECHL!

Säga vad man vill om så många importer, men ruskigt imponerande scouting i NA där av Bolzano. Det går ju uppenbarligen om man har rätt kontakter. Den scouten/scouterna borde VIK jobba med…

***

Hörde att Örebros ex-målvakt Axel Brage finns på marknaden ute i Europa (troligen Tyskland/Österrike). Trodde Brage skulle lyckas bättre i SHL efter sina dominanta säsonger i Vita Hästen. Men som sagt – att bedöma spelares utvecklingskurvor är inte lätt. Särskilt inte hur en spelare klarar att kliva upp en division.

***

En fördel för VIK och Zäta är ju att man har förstahandskoll på många toppspelare i Ettan. Det finns ju garanterat några slipade och oslipande diamanter som skulle gå rakt in i Allsvenskan och leverera.

Frågan är bara vilka spelare från tredjeligan som skulle kunna förstärka VIK i Allsvenskan och klara att ta steget? För det ska ju helst vara någon som gör 20+15 och inte 8+7…

1 svar

  1. Johan skriver:

    En som jag verkligen vill att VIK behåller är Anton Eriksson, vilken enerigispelare och jag tror han kan producera men kan även vara viktig när det hettar till lite.