Silly: Stort skifte på energisidan och i BP då även Jesper Johansson lämnar (efter Wikman till Örebro), ung back förlänger och en annan lämnar & italienare till Färjestad?

Jesper Johansson var en av de bästa energispelarna i VIK i modern tid. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under torsdagen blev det klart att den förnämlige skottblockaren och BP-kungen Jesper Johansson lämnar VIK. JJ14 har flyttat hem till Skellefteå med familjen.

Johansson har en lika evig som given plats i den Gulsvarta Hjältedalen efter sin insats i laget som vände i Ettan 17/18. Det blir svårt att ersätta spetsegenskaperna defensivt och modet JJ har.

William Wikman lämnade som bekant också nyligen för Örebro och därmed har Thomas Paananen på kort tid tappat två av sina absoluta drömspelare.

Därmed blir det ett stort skifte i VIK:s kärntrupp. Det öppnar också upp möjligheter att hitta mer elaka och tunga spelare för de energirollerna.

***

Säga vad man vill om Tommi Huhtala i HV71, men vad sanslöst stark 34-åringen är! Fick Rahimi (!) att se tunn ut även i match 3. Hoppas VIK kan hitta några sådana elaka bumlingar som är så råstarka.

***

David Göransson. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Kanske lite överraskande får unge spelskicklige och lugne backen David Göransson nytt kontrakt. Personligen gillade jag även tuffe Johan Norberg, men tydligen har Norberg valt att skriva på för ett lag i Ettan, märkligt nog. Mycket synd där att Norberg inte blev kvar.

Göransson gjorde 5+12 för 17 poäng på 36 matcher i J20. Det blev 0+1 på 19 A-lagsmatcher med 6.11 i snittistid per match, med en stark +6 för den smarte backen, vilket faktiskt var 4:e bäst bland backarna i VIK.

2002:an från Grums hade även imponerande nog klart bäst Corsi av alla backar i VIK på 61 %, vilket säger något om förmågan att ligga rätt i banan och föra spelet framåt. Dock var ”sample sizen” ganska liten, men ändå.

***

Unge italienska målvakten Damian Clara kan vara på väg till Färjestad enligt bra källa, dock inget klart. Storväxt målvakt som spås en ljus framtid, delvis tack vare sin storlek.

16 svar

 1. Mr H skriver:

  Hetta?

 2. Mr H skriver:

  Håller med Pelle här.
  Även om det ligger en viss sanning i det ”Lugn i båten säger”
  Tiden flyger fort. Andra lag arbetar på sina sätt.
  Rigelius och Bergman borde det kunna bli avslut på.
  Jesper svårt och veta. Hade kanske gått att behålla också.
  Stor-Z verkar sitta fast i för mycket. Behöver hjälp.
  Skynda på lite till nu, så att vi får undan något/några namn till!!

 3. Örjan skriver:

  Läste nyss på tidningen Barometern att
  Anton Eriksson är ev påväg till Oskarshamn
  Ännu en Fd VIK spelare som lycksts bra när han lämnat VIK
  Vart Polsk mästare iår

 4. Lugn i båten skriver:

  Tycker det börjar bli ganska tröttsamt att lyssna på alla kommentarer i diverse forum där folk kräver nyförvärv var tionde minut. Dessutom förväntas varje ny spelare vara toppspelare i SHL.

  Vi får inte glömma bort att vi har en klar målvaktssida med en riktig toppmålvakt i JG samt Ian som är rankad 2a av målvakterna i kommande draft.

  Vi har en backsida innehållande namn som Jansson, Gunnarsson, Jardeskog och Lindelöf. Dessutom har vi Göransson och Östman som förmodade 7e och 8e backar. lägg till 2st toppbackar så är vi i hamn. Förra året startade vi med 6st backar om jag inte missminner mig…

  Vi har frycklund en av seriens bästa centrar på kontrakt. Dessutom finns spelare som svesse,Lunsjö och Zetterberg på kontrakt.

  Ser hellre att vi skyndar långsamt och att det blir rätt.

  Är helt säker på att när vi startar upp årets säsong så gör vi det med ett riktigt bra lag på pappret.

 5. Peter skriver:

  Norberg kommer finnas i närområdet så gör han det bra i Blue Hammers kanske vi får se han i gula svart snart ska igen.

 6. Jeppe skriver:

  Jag tycker inte att det är oroväckande att lag runt omkring värvar på eller att Västeråskillar lämnar.
  Jag tänker istället att det är perfekt att ta in juniorer för att på så sätt bredda truppen utan att det kostar oss nämnvärt, för att på så sätt frigöra pengar till den spets som Z och gänget säkert vill få in. Tänker att det säkert tar tid med ren spets som man vill scouta ordentligt så att det inte blir som ”spets på pappret” spelare som senast…
  plus att jag tar det som ett gott tecken att det är rätt sorts spelare man förhandlar med eftersom dom säkert har många alternativ högre upp osv…

  Önskar JJ all lycka i livet och tacka för tiden i gulsvart!! Underbar spelare som gjort stort avtryck och lämnar ett fått hål efter sig! Och jag vill verkligen att Bergman skriver på nytt avtal snart!

  JAG ÄLSKAR GULSVART OCH SER FRAM EMOT SÄSONGEN NÅGOT OERHÖRT!!

  • Pelle skriver:

   Jovisst, men är du inte orolig för att de också väljer andra alternativ. Och Z står där med sina sedelbuntar men ingen tackar ja.

   • Jeppe skriver:

    Vadå väljer andra alternativ?? Tänker du på Wikman? Det är väl ingen märklig grej att unga spelare som får ett bra kontrakt av shl klubbar väljer att skriva på där?!

    Hade Wikman gått till en klubb i allsvenskan så hade ditt resonemang hållit bättre!
    Vadå står där med sedelbuntar och ingen tackar ja? Jag skriver ju att det säkert är spelare som är ”för” bra för allsvenskan då dom kanske väljer mellan Västerås och klubbar högre upp!!… det här ingen svår matematik för mig… tycker snarare att det känns bra att tänka på att Västerås fiskar efter spelare som anser sig ha kvalitet för shl tex snarare än stora namn som varvar ner I allsvenskan..

    • Pelle skriver:

     Naturligtvis inte Wikman. Jag refererar till det du skriver. Jag vill också ha spelare av hög klass. Men eftersom Z säger att han har erbjudanden liggande ute till nyförvärv och ingenting händer så blir man ju orolig för att alla tackar nej.
     Sen kan det säkert finnas spelare som vill vänta med beslutet också, tex efter VM eller efter slutspel och såna saker.
     Något som jag är nyfiken på är hur man ser på en spelare som Rigelius. Hans chanser kanske ökar nu när Jesper och Wikman lämnar. VIK behöver rollspelare som tex defensivspecialister också. Inte bara poängspelare. Jag vill gärna behålla Rigelius som är en mycket klok spelare precis som Jesper är.

     • Jeppe skriver:

      Jag ser oxå gärna att Regelius blir kvar. Och det lät ju på Z att han gärna har kvar honom oxå. Men att Regelius själv har tankarna på en civil karriär.

      Det jag skriver är ju att jag inte tycker det är konstigt eller oroväckande att förhandlingar drar ut på tiden eftersom det har gjorts en utvärdering om värvningarna som inte blev bra förra säsongen. I fallet med Östman tex, så förhandlar ju även Östmans agent om utköpet för kontraktet han hade med Malmö. Malmö vill ju komma undan så lindrigt som möjligt om Östman ska skriva på för en annan klubb osv.. det kan ju i praktiken redan vara klart med bästerås men att saker utanför gulsvarts kontroll ställer till det för hela grejen.

 7. Mattias skriver:

  Lägg lite pengar på Hetta så har vi en ny BP hjälte tillbaka

 8. Olle skriver:

  Kanske hög tid för ett nyförvärv som man lyfter lite på ögonbrynen till. Känns som att många lämnar nu och därmed att andra lag värvar bra?!

  • Optimist skriver:

   Helt klart! Det händer inte mycket hos VIK, förutom alla som lämnar! Snart kommer det väl ett uttalande om hur tunn marknaden är o bla bla bla…

   • Örjan skriver:

    Ja väldigt tunnt på marknaden just nu kommer väl Z att säga
    Tycker VIK skulle försöka få till ett ” låneavtal” på Lucas Forsell i Färjestad en 03a som hade bra förtroende av Penneborn men vart inte många matcher till i A-laget efter Mitells intågande
    Och Forsell är en Fagersta kille
    Ett lån typ som Edvinsson från Frölunda va