Silly: William Wikman till Örebro, Filip Karlsson (Almtuna eller Kristianstad?) och Linus Ryttar avtackade och rykten om backup upp till JG, lite Östman & Cheek

Linus Ryttar lämnar. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Under söndagen blev det officiellt att William Wikman, Filip Karlsson och Linus Ryttar lämnar VIK. Om Wikmans sorti skrev bloggen redan om under lördagen vid lunchtid, en tungt tapp för det sätt Thomas Paananen vill spela.

Wikman har ju drivit spelet framåt och minimerat tid i egen zon och istället skapat framåt, vilket hjälpt Paananen att ta fram siffror som under träffen den 21:a april då coachen presenterade ”förväntade mål” då VIK var ganska nära HV71 totalt sett.

Men VIK kanske kan hitta effektivare spelare gällande att göra poäng. Dock kommer det aldrig gå att ersätta Wikmans arbetskapacitet och driv i kombo med bra skicklighet.

En liten tröst är att VIK kommer från cirka 350 000 sek för Wikman från Örebro. Det plus den lön som var tänkt för Wikman gör att man nog kommer kunna hitta någon intressant ersättare.

Det är dock lätt att förstå att Wikman vid 24 tar en SHL-chans. Spelarnas karriärer är relativt korta och man vet aldrig när nästa chans att kanske nästan dubbla lönen kommer, plus såklart drivet att spela på högst nivå.

***

Linus Ryttar, som växte under säsongen och gjorde det bra i slutspelet då JG gick sönder, lämnar VIK. Gällande att bedöma målvakter handlar det mycket om räddningsprocent över tid, svart på vitt.

Det blev totalt 17 matcher för Ryttar i VIK och 89,9 i räddningsprocent (3,01 i GAA) över grundserie och slutspel.

Det är helt enkelt inte tillräckligt bra siffror i ett SHL-satsande lag för en 25-årig backup. Vad bloggen hör lutar det åt att 19-årige Ian Blomquist kommer backa upp Johan Gustafsson.

Blomquist var verkligen en lysande värvning av VIK J20 och kom från ingenstans och landade på 91,8 i räddningsprocent totalt i J20 och J20 topp-10 på 29 matcher. Det blev även tre solida matcher i A-laget där Blomquist landade på fina 91 %, även det är en oerhört liten ”sample size” såklart.

Nu blir det spännande då Blomquist rankas ganska högt inför sommarens NHL-draft också. Och bättre läromästare än JG kan knappast Härrydaprodukten få.

***

Det verkar också fortsatt gå så smått åt rätt håll gällande Kalle Östman, även om det tar tid. Trevor Cheek ska också velat ta det lugnt och inte börja stressa fram något, men börjar kanske närma sig ett val kommande vecka.

10 svar

 1. Peter T skriver:

  Hur stor skillnad är det då, på en lön SHL kontra HA.
  En spelare som har en bärande roll i HA, en topp 6 forward. Jmfr med en gnuggare i 3-4 lina i SHL??

  • Kalle skriver:

   Cirka 70-100k skiljer det på att vara toppspelare i HA kontra 3-4 lina i SHL . I HA tjänar topparna runt 70-100k./månaden i SHL är snittlönen 121k men mellanskiktet ligger väl på ca 130-150k, toppskiktet 200-250k+..

   Utan att veta siffrorna till 100%

   • Pelle skriver:

    Tror ingen numera tjänar 70 och uppåt i VIK. Det är ju bara att titta på hur laget ser ut. HV har det förstås.
    Det var skillnad förr när Williams hade 100 och några till 60-70, bl a Urbas. Men då var det nära konkurs också.

    • Martin skriver:

     Tror JG och Gustafsson ligger där någonstans. Skrev lite med Mikael på Twitter att det kan ligga som stegvis ökning/bonusar. Men tror dessa två herrar ligger relativt högt. Frycklund ligger nog inte långt därifrån. Sedan får man se att Williams förmodligen tog ett 8-9mån kontrakt medan t ex Frycklund och Z ligger på 12mån. Sedan vet ju agenter om att det finns mer att ta av i dagens VIK.. ska nog inte heller underskattas

    • Mathias skriver:

     Kan garantera dig att både JG och Gustafsson har en grundlön som är 60 000 + ca en normal grundlön ca 30 – 40 000 i månaden i Västerås. Så ca 100 000, minst.

  • Peter skriver:

   En som jag känner och som spelat i flera olika HA-lag. För ett par år sedan berättade han att snittlönen i HA var 29 000 kronor och i SHL var snittlönen 99 000 kronor. Men det var som sagt för ett par år sedan.

 2. robert Jonsson skriver:

  Förstår att Wikman vill testa vingarna i ett SHL lag. Tyvärr kommer hans uppgift där sannolikt att vara en energispelare och ”gnuggare” i en fjärde lina med begränsad speltid.
  Inkomsten kommer dock definitivt att öka.

 3. Mats Larsson skriver:

  Detta tjat om räddningsprocent, det gäller även och ha bra spelare framför sig som gör jobbet.

  • Mikael Norén skriver:

   Mats, hade JG ett annat lag framför sig då han slutade på 92 %? Var det en slump?