Snabbe energispelaren Anthon Eriksson förlänger trots intresse från Allsvenskan och den f.d. Luleåspelaren kanske kan kopiera Marcus Bergmans resa?

Kvalhjälten från våren 2018 Anthon Eriksson lämnar. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under lördagens festligheter blev det klart Anthon Eriksson följer med upp i Allsvenskan. Den vindsnabbe och rivige forwarden ryktades även till Oskarshamn och någon till klubb men det blev VIK till slut.

Det som står ut är verkligen farten och tyngden hos 23-åringen som var ombytt för Luleå i SHL redan 13/14 under sex matcher. Eriksson var en av de bästa poängplockarna i Luleås juniorlag och gjorde även 7+4 i Asplöven när de lirade i Allsvenskan.

Sedan dess har dock produktionen torkat upp en aning trots omtag i Ettan, även om rollen kanske varit mer som grovjobbare. Frågan är om Eriksson kan hitta tillbaka till att göra kanske närmare tio mål i Allsvenskan.

I ett jämnt VIK-lag ser Eriksson ut att få lika mycket istid som någon annan kommande säsong och kommer således få alla chanser att utvecklas.

På något sätt påminner Eriksson lite om Marcus Bergman när han kom till VIK. Bergman kom då från en brokig bakgrund med något hackig produktion och kändes då som en grov råtalang och latebloomer som hade ganska mycket att slipa på, men hade, som Eriksson, grunden i bra storlek och stark skridskoåkning.

Sedan vet vi hur Bergman utvecklats i VIK och förhoppningsvis kan Eriksson göra en liknande resa med mer kontinuitet efter många klubbyten under Paananens vingar.

Tänkbara lines:

Mr X1 – Mikael Frycklund –  Fredrik Johansson

Johan Skinnars – Kalle Östman – Marcus Bergman

Lukas Zetterberg – Isac Skedung – William Wikman

Fredrik Hetta – Jesper Cederberg – Anthon Eriksson

Mr X2, Mr X3 som breddforwards nr 13 och 14.

Med bara två rightare i laget ligger nog Jesper Johansson bra till också för en förlängning som en breddspelare, plus att Zäta nog också vill ha en rightare på den sista tänkbara toppvärvningen.

Då skulle man kunna mönstra fyra kedjor med en rightare i varje. Det vore inte fel.

***

Det är också intressant att konstatera att Zäta nu förlängt med nästan alla snabba forwards och dumpat de mer trögfotade, trots andra briljanta attribut, från föregående trupp. Dock har man på backsidan givit nytt förtroende till starka backar som inte direkt är skridskovirtuoser.

1 svar

  1. PatrikH skriver:

    Hoppas att de något tröga backarna kan få upp sin snabbhet några snäpp under försäsongsträning och under kommande säsong visa sig vara tillräckligt snabba för att täcka upp bakåt när det behövs.