Mer röster om Skinnars & Östman från Södertälje, Kristianstad och Vimmerby + scout om Frölundas nye Chay Genoway: ”Fred Astaire-liknande fotarbete”

Som #12 i Kristianstad öste Skinnars in assist och hyllades stort. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Johan Skinnars och Kalle Östman är just nu några av de lite mer rutinerade nyförvärven som troligen måste lyckas om VIK ska komma någon vart i Allsvenskan. Har fått lite mer omdömen om dessa två, som nästan är lika som bär rent utseendemässigt, kanske också spelmässigt?

***

Fick dessa ord från Vimmerbys sportchef Daniel Stolt. Östman var klar poängkung där och gjorde 42 poäng på 42 matcher (18+24) i Ettan 16/17:

– Hos oss i Vimmerby var han bra, menar Daniel. Bra driv och fys.

– Rivig spelare som kan användas både i lite större offensiv roll såväl som krigare i en tredje- eller fjärdekedja. Bra karaktär. Bra skott och skridskoåkning. Kommer göra mera nytta på en kant är min åsikt.

Vad tror du om VIK:s lagbygge och hur är spelarmarknaden?

– Jag tror det blir ett bra kollektiv. Hoppas ni finner någon spets bara.

– Jag anser att spelarmarknaden är rätt tuff. Har hört samma från flera håll. Verkar vara lite mer utplockat på marknaden.

***

Så här beskriver Kristianstadskännaren Max Strömberg Melin poängkungen i KIK, Johan Skinnars:

– Väldigt, väldigt bra när han är bra, men kändes som han visste ofta i Ettan han var bättre än alla andra och gjorde bara precis vad som behövdes. Men han har ett väldigt bra spelsinne och även bra händer, skulle kunna utveckla sitt skott lite.

– Skinnars är väldigt kylig med pucken där han ofta lurar in motståndare i fällan att kliva in i pressen på honom för att sen med ett par snabba skär accelerera ifrån och skapa sig utrymme för att använda sig av sina spetsegenskaper.

– Väldigt lojal spelare åt båda hållen som alltid sätter laget före jaget. Nyttig i box play och kan användas i alla olika situationer.

– Han är lite lik KIK:s andra poängkung Fredrik Hansson med sin spelskicklighet men lite mer rivig i sin spelstil. Skinnars ser inte allt helt hundra ut teknikmässigt men lyckas på nåt sätt alltid lösa situationerna.

***

Södertäljekännaren Johan Myrberg på SSK-podden säger så här om Skinnars där han var kapten och spelade i både Ettan och Allsvenskan:

– Kan göra rätt bra grejer på egen hand individuellt med jämna mellanrum, svagheten tycker jag väl är att han inte sätter upp sina medspelare på allsvensk nivå .

– Det hände liksom inte så mycket framåt så något saknades för att bli en riktigt produktiv spelare på allsvensk nivå. Spelsinne? Fart?

– Verkar vara en riktigt bra kille. Kommer säkert göra ett gediget jobb. Om HA håller samma nivå som sist och han själv också så lär han göra ett hyfsat jobb och en del mål.

***

I ett annat universum, men bara en division upp, har Frölunda har värvat backen Chay Genoway från KHL med färska meriter från Kanadas landslag.

– Gillar honom, typisk modern back, säger en NHL-scout till bloggen. Kvicka fötter, mycket smidig, rör sig jättefint i sidled, bra rörelse och mycket skicklig längs blålinjen.

– Fred Astaire-liknande fotarbete, säger scouten och jämför med danslegenden. Fantastisk vid snabba spelvändningar, kan åka ur zon med pucken. I PP kan han vänta ut de som blockerar skott på ett effektivt sätt och får igenom många skott. Inte så stark och förlorar några fysiska kamper, bör spela med en defensiv back.

***

Ex-allsvenskar på marknaden ute i Europa är William Quist, Linus Fernström och Pontus Sjögren.