Snabbe junioren Olofsson till Oskarshamn, koll på truppernas storlek och meriter i HA just nu & scout om Anton Karlsson (ex Leksand) som är ny i AIK

Kanske inte landslagsklass, men svenskt blir det till 99%... (Photo: Matthew Murnaghan/Hockey Canada Images)

 

Snabbe Albin Olofsson blir näste sistaårsjunior att lämna VIK J20. Enligt uppgifter blir det alltså Oskarshamn (har inte hittat källan på detta, bara sett det i flödet från bra folk – någon får gärna klargöra).

Det är lite synd då Olofsson är en snabb spelare som gjorde en lovande A-lagsdebut borta mot Modo redan säsongen 18/19. Men Västeråssonen har haft förvånansvärt svårt att producera i J20 (11+18 på 103 matcher), varav bara 2+3 och -9 på 27 matcher senaste säsongen.

Ska bli intressant att se om IKO kan får fart på produktionen hos den landslagsmeriterade Olofsson. Detta innebär alltså att VIK tappar tre av sina bästa sistaårsjuniorer på forwardssidan (Eric Juhlin och Marcus Kivelä Carlzon).

Men samtidigt har det fyllts på med ganska intressanta namn för en nystart i ett under senare tid uppenbarligen dysfunktionellt J20…

***

Ett litet nedslag hur det ser ut just nu gällande de officiella trupperna i Allsvenskan. Bloggen har använt EliteProspects grundsiffror gällande truppstorlek, HA-matcher och matcher i NHL, AHL, Liiga, KHL:

Sammanställning matchmeriter per spelare i respektive trupp, ögonblicksbild 2020-05-17.

Desto mer grönt, desto högre siffra. Föga överraskande ligger Björklöven, Modo och Timrå högt gällande fina meriter från högre ligor. Men Mora ligger faktiskt högst, mycket tack vare den meriterade Adam Masuhr, men är ett exempel som såklart kan vrida till sådana här sammanställningar.

Gällande allsvensk rutin per spelare slås VIK bara av Karlskoga. Tingsryd är klart yngst just nu. Men det kanske mest intressanta med detta är att se hur olika långt de olika laget kommit i sina lagbyggen, åtminstone officiellt sett…

***

AIK fortsatter sin relativa storsatsning. Enligt MrMadhawk.se tar AIK in forwarden Anton Karlsson, som tidigare var med och spelade upp Leksand bland annat. Bloggen talade med en NHL-meriterad scout om Karlssons senaste säsong i Österrike:

– Karlsson hade en fantastisk start på säsongen i Villach (försäsongen och första 20 matcherna i grundserien ungefär) och blev en publikfavorit. Föll sedan ”av en klippa”, såg helt osynkad ut och hamnade i en kedja med inte särskilt bra spelare.

– I slutet var han stark igen (efter att ha klippt håret, men jag antar att det inte hade något att göra med det, skratt). Spelade bra i slutspelet innan säsongen avslutades.

– Inte en typisk svensk spelare, inte en ”systemspelare”. Tar pucken och kör med den, har ett tungt skott från utsidan. Kan göra poäng, men ser inte isen så bra, kan åka en del fel utan puck. Men kan vara kul att titta på.

– Är en bra kille och blev ganska tidigt NHL-draftad 2014, men har kanske tagit några beslut (klubbval etc.) utanför isen som möjligen inte hjälpt hans karriär…

5 svar

 1. Hockeyfan skriver:

  Modo på väg att göra en riktig tung värvning i Frankie Corrado.

 2. Pelle skriver:

  Något fel är det, men det är knappast A-lagets fel att juniorerna inte ens kan prestera i juniorlaget. Man saknar verkligen tiden när spelare som Patrik Berglund och William Karlsson kunde komma upp i A-laget och dominera med 40-50 poäng som 18-åringar.

 3. Kung Bore skriver:

  Måste kännas tröstlöst att vara lovande junior och aldrig få en ärlig chans till spel i A-laget eller ett kontrakt med A-laget. Många lovande juniorer försvinner och det är bara att önska dem all lycka. Frågan är vad andra föreningar ser hos våra juniorer som vi inte ser. Det har sett ut såhär i många år nu, vad är orsaken? När var det sist som en juniorer fick kontrakt med A-laget? Hur många av dem lovande juniorer som har lämnat för andra föreningar har lyckats? Är det någon som vet? Men visst är det lite märkligt och sorgligt, för visst vill vi se våra egna produkter lyckas i Västerås.

  • Pelle skriver:

   Skulle någon lyckas i A-laget, som nu senast Holmberg, så försvinner dom direkt till SHL i alla fall. Så det ger tyvärr inget att satsa på juniorerna. Och även en del som inte platsar i VIK:s A-lag försvinner också för att fylla upp SHL-lagens J20. Men av dom är det ytterst få som lyckas bli elitspelare.

  • Musse skriver:

   Det är ju ganska många juniorer som fått chansen att både träna och spela matcher med A laget. Man måste förstå att det är ett stort steg att gå från J 20 till att ta en permanent tröja i ett topplag i HA. Som det ser ut nu så har vi ingen som är så extremt bra. De tre som representerat olika ungdomslandslag och väljer nu att lämna är ju inte heller sistaårsjuniorer. Kanske skulle de haft mer tålamod och kört på ett år till, eller så kanske de gör rätt och behöver byta miljö. Både William Karlsson och Brom’e kom ju hit från Stockholm och fick sin utveckling här.
   Nu får vi ju hit några intressanta spelare från Frölunda, Karlskoga och Rögle som ska bli spännande att följa. Vem vet, någon av dem kanske tar steget till A laget.