Södertälje & Anton Forsberg rånade svagskjutande Västerås på två poäng i sexpoängsmatchen

Backlund sköt sju skott men skärpan var inte där och ”Mickis” har nu ”bara” ett mål på sina senaste fem… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

Trots stort spelmässigt övertag i 40 minuter av 60 och 39-25 skott tappade VIK två poäng på tisdagskvällen i den hyperviktiga sexpoängsmatchen i Södertälje.

SSK vann på straffar med 4-3 där Johan Andersson väl enkelt fick promenera in den avgörande straffen sedan till straffarna inbytte Gustav Lindvall stod helt fel. Ett något märkligt byte av Jocke Fagervall, då Lindvall inte imponerat i VIK hittills – men samtidigt har Lasse Johansson kanske inte straffar som specialitet.

VIK började annars i ett ursinnigt tempo första tio minuterna och borde gjort två-tre mål om man haft mer hunger och skärpa framför mål. Skotten 17-5 till VIK efter första var talande för hur det såg ut. VIK har verkligen hög högstanivå.

Matt Fornataro hade en mörk afton och bommade skotten rejält några gånger och missade även markering i försvarszon då SSK gjorde 1-0 i första – så som det ofta blir då man inte lyckas omsätta spelövertag i mål.

I slutet av perioden kunde dock Brady Leisenring mycket snyggt styra in 1-1, lite rättvisa till slut. Det var Bradys första mål på tio matcher.

VIK fortsatte att trycka på i andra perioden inledningsvis men SSK gjorde mål på sin första chans då backparet Lindh- Björklund hade fortsatta vissa problem i egen zon.

Stekhete Marcus Eriksson kunde sedan elegant styra in 2-2 dryga minuten senare efter 25.59. Viktor Lööv spelade sedan den döende svanen efter en tackling av Marcus Jonsson och filmade därmed till sig ett matchstraff på Jonsson. Lööv spelade sedan vidare och gjorde byten i efterföljande power play. Det hade räckt med två minuter på Jonsson.

VIK spelade bra i boxen men precis i slutet kunde SSK turligt sätta 3-2. I sista perioden tog VIK åter över spelmässigt och kvitterade till 3-3 efter att VIK till slut fick lite flyt med studsarna och Marcus Eriksson höll sig framme.

Sedan böljande det en aning innan SSK vann på straffar. Om man ska vara bitter efter alla dessa år av mer eller mindre obligatoriska strafförluster för VIK var förväntningarna låga. På något sätt kändes det som SSK hade en plan för sina straffar medan exempelvis Mikael Backlunds straff föreföll halvhjärtad.

Sammanfattning

Positivt var spelet under 40 minuter. Med detta lag och spel vore det en skam att missa topp-3. Efter 20 minuter och mer killer instinct a´la Bofors i Troja (0-9) hade VIK kunna haft en stor ledning. Men en kombination av otur, bekväma avslut och svagt skytte höll SSK kvar i matchen.

Kul att se de tre första kedjorna spela bra. Även tredjekedjan med Berg- Kimby- Leisenring hittade bra kemi, kanske ny tredjekedja att satsa på.

Victor Backman fick något överraskande hoppa in med NHL-killarna och visade på mycket bättre fart och spel än tidigare. Backman tog bänkningen mot Troja på bästa sätt.

Patrik Berglund tröttnade ganska rejält i slutet men skapade trots det en rad farliga chanser. Under straffarna släppte Gustav Lindvall suspekt in SSK:s vinnande straff. Det vill till att Lasse Johansson håller sig frisk då Lindvall inte imponerar som andrekeeper.

Brendan Mikkelson gjorde en strålande insats och Jonas Emmerdahl stod för tre assist. Emmerdahl har nu hela sju assist på sina tre senaste.

Faktum är att Patrik Berglund och Mikael Backlund är relativt formsvaga sett till poängen. Berglund har bara två poäng på sina sex senaste och Backlund har bara tre på sina senaste sju matcher. Trots det har VIK bara förlorat en av de senaste sju under ordinarie spel.

Laget är således inte bara NHL-killarna. Det lovar gott. Men laget måste bli mycket mer cyniska i avsluten och döda matcher tidigt när man har sådana enorma spelövertag som i första perioden såsom i afton.

Västerås tre stjärnor:

1. Marcus Eriksson– Eriksson har verkligen varvat upp och har nu sju poäng på sina tre senaste. Offensiv dynamo, komplett och tvåmålskytt. Detta trots att Fornataro och Zettergren hade ganska mörka kvällar i samma kedja.

2. Brendan Mikkelson– Mycket stabil och även bra offensivt.

3. Patrik Berglund– Skapade mycket men var också mycket trött och oskärpt i avsluten. Behöver få effektiv vila nu inför Moramatchen.

5 svar

 1. Läktarplats skriver:

  Tack för länken, intressant att spola sekvensen fram och tillbaka.
  Håller med dig om Mod & självförtroende!

 2. Mikael Norén skriver:

  Läktarplats, fem minuter är automatiskt matchstraff. Håller med att tacklingar som siktar mot huvudet ska straffas hårt med mycket långa straff – inte futtiga 2-3 matcher, vill man få bort head-hunters så är det minimum 15 matcher tycker jag. Vi vet att Marcus Jonsson inte är ngn headhunter, inte så heller här. Upprinnelsen var ju att Lööv gör någon konstig grej där han böjer sig framåt nedåt precis i tacklingen. Se http://www.aftonbladet.se/webbtv/sport/ishockey/afterice/article15953410.ab efter 1,53 in i klippet. Dvs ingen headhunting i detta fall.

  Tror nog inte det är avsaknad av finesser i avsluten, såg flera gånger ex Fornataro och Zettergren gömma sig och inte ta kampen framför målvakten. Tror mer det är så att det behövs mer mod i kriget framför kassen. Och tro på sig själva att inte bli förvånad då man får en chans och har självförtroende genom hela avslutet och inte bara kastar iväg pucken för sakens skull. Handlar mycket om grundinställningen att vilja vara bäst och verkligen tro på det. Se på Bofors, inget märkvärdigt lag, men de tror på sig själva till 100 procent i alla moment och genom hela avslutsprocessen.

 3. Läktarplats skriver:

  Micke både du och jag gillar tufft och hårt spel, eller hur? Men tacklingar som kan förorsaka svåra spelarskador ska undvikas. I första hand av spelarna själva och definitivt beivras av domare och förhoppningsvis även av ledarna. Att Lööv fick en armbåge i nian är odiskutabelt likaså att straffet måste bli minst en tvåa enl regelsystemet, eller hur? Med tanke på alla de hjärnskakningsfall som drabbat svensk hockey de senaste åren (VIK har åxå haft några) så borde straffet alltid vara en femminutare, men det innebär väl inte automatiskt matchstraff? Om det sen visar sig att det är en svår skada så lägg på ett antal avstängningar.
  Så till frågan om VIKs avslut. Kan det bero på att det är för mycket ”systemtänk” i laget? Risken är ju att utrymme för individuella finesser då uteblir. Du brukar ibland ta upp fjolårets Broc Little, han hade utrymme finesser och ofta med mål som följd. Fram för än fler finesser, finter, dribblingar och genomåkningar!

 4. Mikael Norén skriver:

  Läktarplats, tyckte Lööv sjönk ihop innan tacklingen och satte ner huvudet, men det var bara en reprisbild. Det sa även den opartiske ”experten” på S24, alltså inte Södertäljeälskaren och Stockholmskisen Ros. Pinsamt hur vriden och partisk en kommentator får vara…

  Håller med att det är lite oroväckande att avsluten blivit så dåliga, det kan sänka hela säsongen. Vad kan det bero på?

 5. Läktarplats skriver:

  Bra summering från en härlig intensiv hockeymatch. Men varför fick inte VIK med sig tre poäng? Kan det finnas ett läskigt symtom i att de matcher som VIK vinner skottstatistiken så tappar man ofta en eller flera poäng? Eller i det du påpekar att det är sällan VIK vinner straffläggningar? Att man har bekväma avslut och svagt skytte? (”Tjusigt” mål SSK gör till 3-2 där ett misslyckat skott istället blir en skottfint som ställer det samlade VIK-försvaret. Något för VIK att träna in?) Bra att du åxå poängterar att VIK lyckades knipa poäng även då NHL-klillarna inte är på topp.
  Måste även lyfta fram mina funderingar runt Jonssons utvisning för ”Checking to the head”. Ja definitivt en två men borde inte straffet alltid vara en femma men skulle inte behöva innebära automatiskt matchstraff? Man får sen efter matchen bedöma om ”brottslingen” skall stängas av för ett antal matcher eller inte. Alltså alltid fem minutare för att beivra hjärnskakningar och annat skit. Jag vill åtminstone se hela oskadade spelare både i med- och motståndarlaget och domarna ska inte behöva tillkalla medicinsk expertis för att avgöra hur skadad offret är eller om han bara Löövfilmar.