Sorti i Oskarshamn för ett Västerås som aldrig lyckades få igång hela laget

Säsongen är över för Västerås. Efter 1-3 i Småland på söndagskvällen är det bara en betydelselös match hemma mot Malmö kvar. VIK hade på nytt svårt att riktigt tända till och kugga igång alla spelare.
Västerås fick aldrig igång spelet mot ett Oskarshamn som kloggade igen mittzon. Sedan fortsatte bjudningarna då en iskall Broc Little slarvade med ett utlägg och IKO kunde sätta 1-0 tidigt, där Sperrle sålde sig lite väl enkelt.

VIK skapade sedan ett par goda chanser, men gummiarmarna i avsluten var kvar och 196 cm Fernström (denna borde VIK värva, eller någon annan monstermålvakt kring 195cm…) spikade igen kassen.

IKO kunde utöka till 2-0 i andra. VIK hade mycket svårt i spelet och laget hade allmänt dåligt tryck i benen.

Thomas Mitell hade sedan otur då han bombade en skott i ribban. VIK har absolut inte haft något flyt överhuvudtaget i denna förkvalserie, precis så var även i ifjol.

I sista perioden lyckas VIK få till något av en forcering och 1-2 kom genom produktive, men annars ojämne, Matt Demarchi. Sedan trummade VIK på utan att lyckas få till något tillräcklig bra skott.

Ridå för säsongen 2011-2012. Vi får hoppas på något bättre 2012-2013.

Snabbanalys: Varför gick det åt skogen även i denna förkvalserie för VIK?

För det första har Rögle, Oskarshamn och Malmö (förutom mot VIK) lyft sig ett snäpp och de har varit bäst när det gäller. VIK har inte lyckas lyfta spelet, snarare har vissa saker i spelet istället krackelerat.

Misstagen i egen zon har givit motståndarna otaliga frilägen, så även nu i afton mot IKO. Av backarna är det bara Per Helmersson som klivit fram och höjt sig när det gäller. Sedan när nu Thomas Mitell helt tappat formen är det ju bara Stefan Andersson som kunnat slå skapliga pass, resten backarna är inte bra med pucken.

Målvakterna har heller inte lyckats rädda VIK denna förkvalserie. Ett prio nästa säsong är att finna en ny toppmålvakt, gärna en sådan storväxt ”monstermålvakt” som Oskarhamns.

Helst om man även kan behålla någon av Sperrle/Johansson, men det mest ekonomiska kanske blir att satsa på en junior och sedan försöka hitta en ny Daniel Bellissimo som tog sitt BIK till kvalserien.

På anfallssidan floppade tyvärr LÖK-kedjan ordentligt när det gällde som mest. William och Broc verkade trötta och avslagna i spelet. William tappade helt tekningsstatistiken i förkvalserien och droppade ner till endast 40 % vunna tekningar, mot 50 i grundserien. Öberg led nog av sin gamla knäskada.

Just tekningarna har fortsatt varit ett stort sorgebarn i förkvalserien, laget har totalt bara vunnit 111 av 263 tekningar här. De är alltså bedrövliga 42 % totalt, det är skrattretande dåligt faktiskt.

Då blir det svårt med power play och box play då man får börja varje försök med att motståndarna får ha pucken. Att man inte använt Markus Kinisjärvi mer i tekningar är inget mindre än ett tjänstefel.

Spelare som Kenneth Bergquist, Dave Lundbohm och Joel Mustonen gjorde inte många offensiva saker rätt i slutet på säsongen. Hur ska Bergquist komma tillbaka nästa år och hur ska VIK hitta en ny klubb åt Lundbohm?

Vad behöver VIK göra till nästa säsong?

  • Utvärdera noga om Waltin/Hellgren är rätt män att ta VIK till kvalserien/elitserien.
  • Satsa hårt för att införskaffa en riktigt välväxt och beprövad målvakt som kan rädda laget när det behövs. (Läs: en Daniel Bellissimo-typ.)
  • Se till att laget minst har minst fyra naturliga centrar från start som kan teka (dvs. ligga en bit över 50 %).
  • Införskaffa några fler backar som kan hantera pucken under stress, press och forechecking och slå fina pass. Kanske är backar av typen Andreas Lindh lite av ett utdöende släkte, då man nu måste kanske ha fler spelskickliga backar som kan transportera pucken.
  • Bygga forwardssidan mer på storlek, idag finns det bara en forward över 184 cm. Lille Little blev ju rejält bortplockad nu i playoff, vilka ofta sker med små spelare.
  • Scouta bättre (nåja, guldkornen kan NJ hitta, men däremellan behövs mer konsekvens). Och se till att få hit riktiga karaktärsspelare som kan leverera under press. Lundbohm och Mustonen är två spelare som Niklas Johansson tog hit som inte alls lyckats. Sådana felvärvningar har stått laget dyrt.

***

Till sist: Imorgon bör så många VIK-fans som möjligt bege sig till ABB Arena för att stötta laget och även att man lägger en slant till Supporterspelare så att vi kanske kan få något bättre nästa säsong…