Spaning efter en förlorad utveckling – är kraven höga nog i Gulsvart? & scout om Jussi Rynnäs (ex Linköping) som är ny i Södertälje

Kan VIK få fart i spelarutvecklingen igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

16 Responses

 1. Robert jonsson skriver:

  Problemet är att man inte vågar ge andra spelare chansen i pp än de som man tragglar på med i match efter match. En back som Åkerström exempelvis borde få chansen i stället för Jansson under flera matcher när exempelvis Jansson som läget är nu, kört fast. Ivarsson matchar för fegt o verkar inte våga ”stöta sig” med vissa ledartyper i laget.

 2. Musse skriver:

  Hur stor betydelse har en coach för ett fungerande powerplay egentligen?
  Eller kan det vara så att vi saknar rätt spelartyper för uppgiften. Det krävs pucktempo och individuella spetsegenskaper för att luckra upp ett bra försvar. Som när vi hade Williams, Johner och Angel i samma pp.
  Ser inte riktigt den kompetensen i Fredda, Wikman, Benker, Jansson och en Zäta som kan skjuta men varit iskall de två senaste säsongerna. De är bra, men inte i pp. Kanske kan Karlsson och Iacobellis få chansen att spela in sig i PP1?

  • Mikael Norén skriver:

   Musse, det är såklart ett delat ansvar för det usla PPet. Men att truppen är så dålig att man ska ligga 12:a på 16 % och nästan ljusår från tex Almtuna (!) på 28 % är svårt att snacka bort för ansvarig PP-coach…

 3. Bozo skriver:

  Sund konkurrens är viktigt även i de mest utvecklade grupperna. Tyvärr har det varit en bristvara de senaste två säsongerna, mest pga av skador men också pga av tunna trupper.

 4. Kung Bore skriver:

  Ungdomsverksamheten underpresterar som inte lyckas få ungdomar från våra egna led att lyckas i A-laget 🤔. ( nu var jag ironisk ) Jag är helt övertygad att det finns juniorer i våra led som skulle lyckas om de bara fick ärliga chanser. Självklart kommer de göra missta, säkert grova sådan men säkerligen kommer de säkert övertyga och visa att de klarar av att leverera på A-lagsnivå. En som jag verkligen vill se mera av är Hurtig, stor och ser oerhört stabil ut. Så tråkigt att hela tiden få se inplockade juniorer och det måste kännas fruktansvärt surt för våra egna produkter att det inte få chansen. Så allt måste ju bero på ledaren i ungdomsleden. Tror många med mig gärna vill se våra egna produkter lyckas så som Julin, Hellkvist, Lidas, Nilsson, Zetterberg med flera, gick det då så borde det gå nu.

  • Musse skriver:

   Ett tips är att du åker ner och tar en kopp kaffe med Hellas så kan han nog berätta för dig hur förutsättningarna ser ut på juniorsidan och hur man jobbar med killarna. Så tröttsamt att höra detta malande om våra juniorer när man inte har en susning om hur det fungerar. När nedan spelare du nämner kom fram tror jag det fanns två eller tre hockeygymnasium i Sverige varav ett var i Västerås. Detta år tog VIK SM guld och i princip alla spelare kom utifrån utom Juhlin. Så det var viss skillnad på den tiden….

   • Allkemisten skriver:

    Hur är ungdomssidan organiserad?
    Vilka 2 från styrelse sitter i ungdomdutskottet?
    Vem är ungdomsansvarig?
    Vem är utvecklingsansvarig för ungdomssidan?
    Jag antar du kan fylla i dessa 4 namn.
    I årgång j20 å j18 som tog smguld 1988 var det i stort sätt bara västeråsare som blev något.

    • Musse skriver:

     Allkemisten, Vilka Västeråsare av 70/71:orna förutom Zäta och Juhlin anser du ”blev någonting”?

     • Allkemisten skriver:

      Rohlin och loppan, för vi pratar väl om j20? Du har inte svarat på frågan som gäller nutid.

      • Musse skriver:

       Rohlin är 68:a och Loppan är från Knivsta utanför Uppsala…… 😀

       • Alkemisten skriver:

        Ok jag ger dig alla rätt på det, men du har fortfarande inte svarat på frågan om ungdom?
        För om du nu vill ge sken av du vet hur föreningen fungerar borde du kanna svara på den frågan.

    • Telle skriver:

     1) finns ingen dom helst organisation
     2) Vet ej, en Björn tror jag
     3) Jocke Lejon, innan dess en avlönad som heter Kent som inte gjorde någonting
     4) finns ingen utveckling, finns ingen röd tråd, finns ingen plan. Sveriges största u klubb men snart den ända klubben som inte har ett uppdaterat styrdokument.
     5) Sanning med modifikation. Merparten var inflyttade till hockeygym

     Dock kan man lätt halka in att det finns en viss kompis kliar kompis rygg rakt igenom föreningen. Titta på styrelsens sammansättning. Ingen dynamik och som jag förstått det är 2 st arbetskollegor där den ena är chef över den andra. En ”mental coach” som tidigare sysslat med golf får en anställning helt utan konkurrens från de som är dokumenterat duktiga. Av vem? Jo polaren från förr så klart. Jag får höra flera liknande historier som inte känns sunda.

     • Alkemisten skriver:

      Telle kan se att du vet vad du pratar om, håller med dig rakt av.
      Bernt
      Pia och Björn
      Jocke

  • Bozo skriver:

   Samtidigt är ju inte paybacken på god juniorverksamhet särskilt bra. Förmodligen bättre återbetalning att ta in de bästa sistaårs juniorspelarna i Sverige och låta dom gå direkt in i HA-lag. Men inte på lån utan erbjud ett riktigt kontrakt. På målvaktssidan har det gått bra med Ersson och Myrenberg.

   I vårt numera framgångsrika svenska handbollslag så förklarar spelarna flera gånger att de givit löfte till varandra om hur de ska uppträda på plan, där ser man det personliga ansvaret. T.o.m när man var för övertaggade så hjälpte man varandra att komma tillbaka i balans. Det är tecken på en mogen grupp.

  • Håkan skriver:

   Det är svårt för J20 superelit spelare och kliva in i HA. Dom har svårt och färga i Hockeyettan.

  • Håkan skriver:

   Det är svårt för J20 superelit spelare och kliva in i HA. Dom har svårt och färga i Hockeyettan. Jag tror man måste bestämma sig breddhockey med fokus på och lyfta från egna leden eller satsa och gå hela vägen. Då blir det på bekostnad av att egna produkter inte räcker till.