Silly: Ytter på väg till Sverige & inför Karlskoga med röster om Edvinsson (ex Frölunda): ”Ganska lik Dahlins stil och har händer för att spela PP nu”

VIK lånar in ytterligare en back från Frölunda efter Gustav Berglund. FOTO: NATHALIE ANDERSSON

 

Under torsdagen blev det klart att VIK lånar in Frölundas store backtalang Simon Edvinsson. Precis som gick att läsa här under onsdagen.

Den snart 18 år unge Edvinsson är en av världens bästa backar i sin årskull och väntas gå topp-10 i NHL-draften. Så det är inte vilken 17-18-åring som helst som hamnat i VIK:s knä.

– Grymt spännande back, potentiell etta i draften (eller tia, jämnt i år…), säger journalisten och Frölundaexperten Henrik Leman på Raka Puckar, till bloggen.

– Uppsida i storleken, spelsinnet och puckbehandlingen. Har förstås att lära i värderingarna, att inte ta för stora risker, släppa pucken, närkamper, typiskt för en 17-åring. Behöver bli van vid vuxenvärlden. Bra med allsvenskt spel.

VIK har jätteproblem i PP, kan det rentutav vara läge att testa Edvinsson där?

– Jättesvårt att säga. 17-18 år. Ingen stor seniorvana. Men stor potential, mycket PP i juniorlandslagen.

Det låter som det finns vissa likheter med Rasmus Dahlin, som redan är en NHL-stjärna?

– Jag vill tro att Edvinssons defensiv är bättre än Dahlins vid samma ålder. Men samma problem: måste lära sig att växa ifrån ”lira hockey för att det är roligt” och börja ”lira hockey för att vinna.”, säger Henrik avslutningsvis.

***

Jimmy Hamrin som är en allvetare inom hockey (McKeens Hockey, SR, Timråpodden. Future of Hockey och U16-scout) säger så här:

– Kul att han hamnar i VIK! Jättetalang, lång, snabb och mycket teknisk. Bra tvåvägsback. Växt mycket på längden och lite ranglig därav.

– Kan bli en topp-par back i NHL med tiden. Har precis skrivit en scoutingrapport på honom till McKeens. Borde publiceras inom kort.

VIK har jätteproblem i PP, kan det rentutav vara läge att testa Edvinsson där?

– Han har definitivt händerna för det och det vore spännande att se honom i PP i VIK. Tycker dock han saknar ett bra skott.

Det låter som det finns vissa likheter med Rasmus Dahlin, som redan är en NHL-stjärna?

– Ganska lik honom i spelstilen, men inte lika skicklig, säger Jimmy avslutningsvis.

***

Från NHL.com:

”Den som tycks ha potential att gå allra högst är Frölundas storvuxne back Simon Edvinsson. När NHL.coms Mike G. Morreale släppte en topplista med 32 namn i helgen rankade han den snart 18-årige göteborgaren som andra spelare efter University of Michigans back Owen Power.

Edvinsson har snabbt byggt ett rykte om sig att vara en komplett back vars offensiva instinkter är lika imponerande som hans defensiva stabilitet. Med sin enorma räckvidd är den 193 centimeter långe ynglingen svår att ta sig runt. Han kan även spela fysiskt och har spelsinne för att vara en viktig komponent i powerplay.”

***

Det är alltid en avvägning om man ska värva in spelare utifrån eller satsa på egna spelare från J20.

Undertecknad har känslan att Patrik Zetterberg ser sitt jobb som att göra vad han kan för att VIK ska vinna matcher. Och uppenbarligen vill VIK försöka skrälla i slutspelet redan i vår.

Flera jag talat med säger också att man just nu inte kan jämföra Edvinsson, som är rankad topp-10 inför NHL-draften, med exempelvis Viktor Hurtig, som är en bra J20-spelare. Samme Hurtig som denna blogg hyllat några gånger i vintras.

Undertecknad har fått positiv feedback från några högt uppsatta hockeyledare i Sverige för att VIK tagit in Edvinsson. Visst gjorde Hurtig bra byten exempelvis förra matchen, men VIK-ledningen tror uppenbarligen att Hurtig är lite för valpig just nu för att orka över tid.

Sen är frågan om VIK kan få behålla Edvinsson över nästa säsong. Då skulle lånet vara ännu mer intressant och lite mer långsiktigt. Men det är nog tveksamt då Edvinsson troligen kommer vara ordinarie i Frölunda nästa år enligt vad jag hör.

Edvinsson ska för övrigt vara rankad långt före Gustav Berglund, som kanske kommer få svårt att ta en tröja i Frölunda nästa år. Detta även om verktyg som vass teknik, bra fötter och storlek finns där.

Berglund kommer få jobba för att få mer istid denna säsong i VIK, då den lovande backen måste börja spela enklare ock rakare och lära sig använda sina fina verktyg.

Edvinsson är hos vissa rankad nästan lika högt som Dahlin, och vissa kontakter har sagt att VIK vore korkade om man sa nej till Edvinsson och dessutom gratis.

***

Men allt hänger ju på att Edvinsson kliver in och gör skillnad nu nästan direkt i VIK, här och nu. Ungefär som exempelvis då lägre rankade Carl Gunnarsson kom in och gjorde ett jättejobb i VIK 2006-07 under 15 matcher.

Annars kommer diskussionen om att Hurtig och andra borde få chansen snart poppa upp igen. Men med tanke på Edvinssons väl omvittnade talang är det inte så sannolikt.

***

En första glimt av Simon Edvinsson får vi redan under fredagen hemma mot Karlskoga.

Ingen rast och ingen ro, och även om VIK tagit en del poäng på sistone är det ganska tight i tabellen fortfarande och slutspelsplats, via helst topp-6 (eller topp-10), är långt ifrån klar:

***

Till sist. Det händer en massa på marknaden. Forwarden Hunter Feyes ska vara nära svensk klubb. Oklart vilken. Men det bör vara Allsvenskan…

***

Om Du uppskattar bloggen och podden och vill att de ska finnas kvar även imorgon, stötta gärna via Swish: 0703795445 eller via donation Paypal enligt nedan.