Spelarkoll backar nästan halvvägs in i säsongen: Kan vi få se Frisk i offensiv Örebroform till våren?

Kan Emmerdahl växla upp som ifjol och nå närmare 20 poäng igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vi närmar oss halvvägs och kan se en del klara tydliga tendenser nu. Några frågetecken har blivit utropstecken. Några frågetecken består.

Backar

35-årige Andreas Lindh är outröttlig och är nu tillbaka i storform efter en tuff start. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

#19 Andreas Lindh, 20 matcher 1+1= 2 poäng, 53 utv. min, +1, 7 skott på mål

Kommentar: Lindh hade en mardrömsstart på säsongen med matchstraffet i Timråpremiären. Bänkades sedan länge av Hampus Larsson. Har sedan kommit tillbaka mycket starkt och Lindh är åter en defensivback att hålla i när det blåser mot bra motståndare.

#58 Jonas Emmerdahl, 25 matcher 1+4= 5, 16 utv.min., +6, 40 skott på mål

Kommentar: Efter en mycket stark avslutning ifjol hade Emmerdahl svårt att ta vid där. Har dock i par med Lindh lyft sig ordentligt på senare tid. En naturlig skridskoåkare med bra händer för att vara back med bra blick för spelet. Löser situationer bra och gör få misstag. Mycket bra räckvidd. Bäst plus/minus av alla backar.

Emmerdahl behöver bygga mer muskler och bli mer elak och utnyttja storleken bättre. Dessutom behöver skottet förbättras avsevärt för att Emmerdahl ska bli en försteback i power play. Är fortfarande bara 21 år och visa av Fälths och Stefan Anderssons utveckling har Emmerdahl alla möjligheter att bli en riktigt bra SHL-back inom en tre-femårsperiod.

#44 Per Helmersson, 25 matcher 0+5= 5, 24 utv.min., +1, 13 skott på mål

Kommentar: Kaptenen har äntligen fått vara frisk från dag 1. Helmer har också varit mycket bra och jämn över första halvan. Har spottat upp sitt passningsspel och har faktiskt lirat fram Mitell några gånger med precisa sidledspass. Förefaller också snabbare på rören än tidigare, som 31-åring! Återigen verkar det som Fagervall lyckats lyfta en backs självförtroende och spel.

Det finns faktiskt en viss offensiv hos Helmer också då han första säsongen i VIK sköt hela sju mål i power play, men det skottet verkar Helmer tappat. Med tanke på hur svagt Helmer startat tidigare säsonger kan vi bara spekulera kring hur bra han kommer vara i vår. Om bara nu kaptenen får vara frisk.

#9 Thomas Mitell, 22 matcher 5+8= 13, 8 utv.min, +4, 46 skott på mål

Kommentar: Mitell började ganska trögt och var mållös de första 15 matcherna. På de senaste sju har spelgeniet gjort 5+2. Har bara missat tre matcher. NJ kollade noga innan säsongen att typen av ljumskproblem Mitell har nu är bättre eftersom Mitell ska vara i sitt livs form fysiskt.

Dock blir inte 33-åringen snabbare och hade stundtals svårt att få igång benen och farten i PP tidigare. Pär-Jocke har löst det med att sätta in Mitell mellan tekningscirklarna i power play i en intressant lösning som givit frukt. Behöver dock alltid backas upp bakåt då ”stekrisken” i vändningar finns där…

#66 Hampus Larsson 21 matcher 0+1= 1, 0 utv. min, +4, 7 skott på mål

Kommentar: Årets stora genombrott hyllades tidigt på Centralen av Stefan ”Stiffen” Holmgren för sitt spelsinne och följsamhet. Det visade sig stämma och Hampus petade självaste Lindh i många matcher. Lever på sitt spelsinne och förmåga att slå enkla men ofta geniala passningar ur svåra situationer.

18-åringen droppade dock lite efter 16-17 matcher med mycket istid, föga förvånade för en så ung back. Att Hampus har enorm talang råder inget tvivel om, frågan är bara om det är en offensiv eller defensiv talang? I J20 har det bara blivit två assist på åtta matcher.

#28 Rasmus Bengtsson 20 matcher 1+0= 1, 4 utv.min, -7, 31 skott på mål

Kommentar: Det har varit lite svårt för Skellefteålånet att imponera och -7 är klart sämst bland backarna. Ser lite stel ut i rörelsemönstret och ibland känns det långt ner till pucken men Landskronasonen satte mycket elegant en projektil i taket mot Malmö.

Är såklart bara 20 år men känns väldigt svårbedömd. Har nog inte riktigt ”växt i” alla 189 centimeter ännu. Dock en favorit hos duktige backkännaren Fagervall som konkurrerat ut Björklund hittills.

#26 Christoffer Björklund 25 matcher 1+2= 3, 8 utv.min, +3, 17 skott på mål

Kommentar: Avslutade säsongen mycket bra ifjol med bland annat ett snyggt och viktigt mål mot Rögle i premiären. Åkte dock på en ful armbågstackling mot huvudet på försäsongen. Kom tillbaka, men det kan inte varit bra då Björklund tidigare haft hjärnskakning(ar?). Har offensiv potential och kan slå öppnande långpass. Lite ojämn skridskoåkning dock.

Har hög högstanivå men även ganska låg lägstanivå och måste vara på topp i skalle och ben varje kväll då det inte finns så mycket marginaler i närkamperna på grund av storleken.

#34 Andreas Frisk 23 matcher 1+4= 5, 4 utv.min, +1, 22 skott på mål

Kommentar: Tidigt en stor besvikelse offensivt. Kändes trög och kändes kanske lite för trött för att försöka få fart i power play. Har dock kommit mer och mer. Löser ofta situationer mycket elegant i egen zon. 22 skott av en PP-back är på tok för lite, jämför med Mitells 46 skott.

Med Fagervalls coachning kan VIK förhoppningsvis få en tokladdad och driven Frisk för att kunna mäta sig på allvar med starkt motstånd i vår. Har mycket hög högstakapacitet framåt och bakåt. Handen i gips nu oroar.

3 svar

  1. Rotkiv skriver:

    Lillgurkan, jag håller inte med dig. Offensiven och arbetsmoralen tycks bli bättre match för match mest därför att backarna äntligen börjat kunna lägga distinkta säkra pass. Men backuppsättningen är för tunn inför eventuella skador och ett förhoppningsvis intensivt kommande slutspel. Så hitta en bra back, gärna en playmaker!

  2. Lillgurkan skriver:

    Nej Rotkiv. VIK har förmodligen seriens bästa backuppsättning, dessutom med bra bredd. En grym playmakercenter är att prioritera. Lägg pengarna där.

  3. Rotkiv skriver:

    Bra analys – Bra backbesättning som vaknat och växt under säsongen. Men inför andra halvan och förväntad/lovad kvalserie till SHL behövs ytterligare förstärkning. Värva!