Spelarkoll efter cupen där flera nya konstellationer verkar vara här för att stanna & vilka frågor vill du att podden tar upp med Paananen?

Det största frågetecknet just nu är vad tänkte toppcentern Alexander Rauchenwalds spel tar vägen efter en ganska blek start på försäsongen. Förväntningarna är stora i SHL-satsningen på en tänkt ledande spelare. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Det var nya kedjor och backpar i Skoda Trophy. Dags för en liten spelarkoll så här efter fem träningsmatcher.

KEDJOR

28. Zetterberg – 9. Frycklund/40. Skedung – 56. Lunsjö

Här fick Skedung göra två matcher och Salasonen gjorde det strålande. Skedung påminner som sagt allt mer om en viss Kalle Östman i sitt slit och allroundspel. Zetterberg jobbar hårdare än någonsin och verkar nu inställd på att utnyttja all sin begåvning i både skytte och passningsspel.

Lunsjö fortsätter leverera både med och utan puck och forwarden ser ut att bli en av allsvenskans bästa spelare. Imponerande mix av mod, smartness och skicklighet.

25. Bergman – 16. Karlsson – 20. From

Denna kedja är nog här för att stanna. Bergman har fortsatt i sin ursinnigt bra form in i denna försäsong från slutet av förra säsongen. När Bergman spelar så här är Hovåssonen en komplett ishockeyspelare.

Karlsson har också mer driv och en helt annan beslutsamhet jämfört med förra säsongen, precis som många andra kvarvarande spelare. From har alla verktyg för att göra 20 mål och 20 assist, om nu PP kan stämma.

90. Lavoie – 19. Rauchenwald – 11. Svensson

Den kedja som imponerade minst. Svensson tog sig dock och var en av planens bästa mot Djurgården med många små smarta pass som öppnade upp. Lavoie är nog lite temposvag mot SHL-lag, men ingen hade väl förväntat sig något annat av den bereste PP-specialisten. Samtidigt har kanadensaren visat en kanske nyvunnen tuffhet med två matchstraff redan.

Det kanske största frågetecknet i truppen just nu är Rauchenwald. Förväntningarna är högt ställda på centern som tjänade multum i Salzburg och är högt ansedd i den relativt starka ligan.

Med tanke på att alla andra centrar ser bra ut börjar det bli dags för österrikaren att visa framfötterna mer för att behålla PP-platsen och inte bli en fjärdecenter. Jobbar bra och vinner en del tekningar, men hållningen är möjligen lite för upprätt för att täcka och skydda pucken vid längre transporter i tät trafik. Frågan är om det kan justeras och om någon eventuell skada spelar in?

En lösning kan dock vara att testa Rauchenwald som ytter med Frycklund, som då kan sköta pucktransporterna. Österrikaren kan då fokusera på att stå framför kassen där han ska vara bra, visade ju fin touch med målet mot SSK. Frycklund är ju, på gott och ont, inte så beroende av att nyttja sin omgivning.

17. Wikman – 40. Skedung – 79. Kangas/14. Johansson

Finns bara en mening för alla dessa: En mycket stark inledning på försäsongen. Dessa sätter verkligen press ”uppåt” i hierarkin…

BACKPAR

61. Gunnarsson – 77. Jardeskog

Detta backpar har nog nästan allt. Givne SHL-backen Gunnarsson är en första klassens passningsspelare som dessutom spelar hårt och utnyttjar sin storlek och räckvidd på bästa sätt i egen zon.

Precis som bloggens tidiga scoutrapport slog fast har tuffe Jardeskog ett underskattat spel i sig och kompletterar därmed Gunnarsson på bästa sätt.

10. Jansson – 47. Roe

Roe har verkligen tagit sig allteftersom. Började svagt mot HV71, sedan bättre mot SSK men fortsatt för många misstag. I Skoda var Roe inledningsvis mer moderat och drog ner på antalet både positiva och negativa prestationer, för att sedan vara lagets kanske bäste back mot Djurgården i sista matchen med en massa puckvinster.

Jansson verkar också trivas med Roe där rollerna är tydliga och kaptenen kan gå framåt.

52. Tornberg/55. Fernholm – 3. Östman

Även Tornberg och Östman stärkte sina aktier i cupen. Oron för en oprövad backsida har därmed minskat. Fernholm har också visat en bra högstakapacitet, men missade de två sista matcherna i cupen.

Backar som inte är så stora men samtidigt har tuffhet och karaktär växer inte på träd. Som Ludvig Östman. Men som Christer Olsson sa: ”Storleken spelar mindre roll, den som vill ha pucken mest brukar få den”. Kanske påminner Östman lite om förre SHL-backen Dmitiri Chikin, vars tuffhet tillsammans med Andrei Lulin och Denis Chervyakov gav rubriker 99/00?

***

Men för de ”oprövade” räcker inte bra spel under en cup eller fem träningsmatcher. Återstår att se om dessa kan leverera kväll efter kväll även när det börjar gälla.

***

POWER PLAY I CUPEN:

”PP1”: Gunnarsson – Lavoie – Skedung/Frycklund – Zetterberg – Svensson

”PP2”: Jansson – From – Lunsjö – Rauchenwald – Karlsson

ISBITAR OM PP:

 • Tycker mig redan se en viss frustration att From inte får så många puckar från Jansson i PP, ungefär som Z ifjol. Samtidigt gör kaptenen många PP-mål. Inte en lätt ekvation…
 • Kommer Rauchenwald lyfta efter en ganska blek start på försäsongen med mycket förtroende även i PP?
 • Det blir svårt att hålla Bergman utanför PP om powerforwarden fortsätter så här, dessutom med väldigt vårdat och vasst passningsspel.
 • Kangas är också en PP-kandidat då junioren är stark på pucken. Och Wikman har spelat PP förut….

***

I box play har Jesper Johansson och William Wikman som vanligt varit hur bra som helst. ”JJ14” är den bästa uttalade BP-experten VIK haft på hur länge som helst.

***

Det blir podd med Thomas Paananen under onsdagen. Vilka frågor vill Du som läsare att jag tar upp med coachen?

10 svar

 1. Olliver skriver:

  När vi ändå sågar..
  Vet att det är försäsong men följt Frölunda under många år för jag är därifrån.
  själv vet jag då jag följt bloggar att JG varit väldigt sågad pg av att han kan överarbeta situationer o lägga sig, gå ner för tidigt med mera.
  Jag vet att han hyllas stort som återvänder i Vik.
  Jag är inte övertygad om att han kommer dominera eller ens ta förstaspaden från Ryttar.
  Klart han är bra i allsvenska mått mätt. Men inte kommer han bli allsvenskans bästa målis.
  Hoppas såklart jag har tokfel. Men ser redan tendenser..
  men det kan ju såklart bara vara försäsong….

 2. Svanteturesson skriver:

  Fråga gärna Pannan i vilket läge han tar time-out? Tycker han gör det för lite för sällan då vi tappat greppet målmässigt som spelmässigt

 3. Musse skriver:

  Men hallå, det har spelats några träningsmatcher där man försöker testa var spelarna hittar kemi och det är mycket nytt för nyförvärven. Det är väl det försäsong är till för? Känns nästan som det letas fel och hackkycklingar. Om det inte sitter i november kan vi börja bli oroliga.

  • Mikael Norén skriver:

   Musse, jag vet inte vad poängen skulle vara att skriva/läsa om försäsongen om det bara skulle vara typ positiva ”hyllningstexter”? Många spelare har ju fått lämna redan under försäsong tidigare. Dock viktigt såklart att försöka balansera att tiden ännu är på de nya spelarnas sida. Vilket jag försöker göra.

   • Musse skriver:

    Hyllningstexter behövs ju inte heller på försäsong då träningsmatch är just träningsmatch. Det är ganska många som inte spelat som vi skulle önska att de gör t ex efter jul. Svensson, JG och Fernholm har ju inte heller precis glänst. Fråga gärna Pannan hur han ser på så tidig spelarkritik.

    • Mikael Norén skriver:

     Du har en poäng Musse. Och att bedöma lagstyrka är i princip omöjligt baserat på försäsong, men jag tycker man kan se tendenser på individnivå. Men två frågor:

     1 Om du inte vill läsa om spelares prestationer under försäsong mm, vad vill du läsa om då? Du besöker ju ändå uppenbarligen bloggen med någon form av förhoppning 🙂 En uppriktig och ödmjuk fråga hur bloggen kan bli bättre.

     2 Varför har spelare tidigare i vissa fall redan fått lämna efter bara träningsmatcher, om nu man inte man kan säga mycket om just försäsongen?

     • Musse skriver:

      Jag besöker bloggen för att jag tycker den oftast är bra och intressant. Sen finns det några som jag tycker är kunniga, och som skriver kloka inlägg som är kul att läsa och ta del av deras tankar.
      Min poäng är att när jag inte håller med om något som du eller andra skriver så försöker jag bemöta det sakligt och hur jag ser på det. Annars blir det ju bara positiva ”hyllningstexter” till bloggen. :=)
      Jag tycker t ex att enligt min hockeykunskap så har varken Roe eller Rauchenwald visat så dåliga skills att de riskerar att skickas hem. Vi får alla försöka hjälpa dem i början att komma in i laget, staden och en positiv bild till supportrarna.

      • Mikael Norén skriver:

       Håller med om allt Musse, men vill inte blir för bra kompis med spelarna bara. Då blir det ett sluttande plan för bloggen.

 4. Christoffer Franzén skriver:

  Fråga gärna hur klubben resonerar kring truppens bredd. Truppen är ytterst tunn och med tanke på hur det har sett ut de senaste åren med skador, är det i tunnaste laget just nu…Är man tex överens med J20 om att få låna spelare av dem hela säsongen?

 5. Höftskott skriver:

  Tycker du behandlat det mesta i ditt inlägg och ska bli spännande att se om de får fart på österrikaren. Till skillnad mot dig är jag dock inte jätteimonerad av Fryklund såhär långt. Men vet ju vad han kan och med tiden blir det säkert bra. Såg dock lite tendenser Till onödiga utvisningar sist och det kan vi inte bjuda på när serien börjar.

  Just nu rankar jag ärligt talat Karlsson och Skedung före andra centrar. Hur motiverar man någon som är tänkt att leverera men som det inte lossnat för ännu?