Spelarkoll efter nästan en fjärdedel av serien spelad – målvakter och backar: Vad händer med Erik de la Rose?

Kan VIK och Erik de la Rose fortsätta resa sig mot toppen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Nästan en fjärdedel av serien är spelad. Dags för en spelarkoll:

MÅLVAKTER

Emil Kruse – Bara en 17:e plats i målvaktsligan så här långt. Siffrorna ser inte bra ut (2,67 mål/match & 88,46 i räddningsprocent), men Kruse har faktiskt lämnats ensam ganska ofta då VIK:s markeringsspel bitvis varit slappt. I bloggens ögon har ändå 24-åringen gjort det bra, men kan bättre (med mer defensivt dedikerade och vaksamma backar runt sig). Ligger man runt 92-93 % i ett lag som Västervik är man en mycket bra målvakt.

Jesper Myrenberg – Bara fått tre matcher och verkar (tillfälligt?) tappat sin plats i juniorlandslaget. Gjort det bra, men hade en tuff match borta mot Timrå i senaste starten. Verkade då lite stressad och gick ner tidigt och Timrå sköt högt, dock lämnades även Myrenberg i ganska svåra lägen. Behöver få fler matcher för att komma igång.

BACKAR

Alexander Younan – Redan 1+4 efter 12 matcher. Nu är 22-åringen på väg på över 20 poäng efter bara 2+6 ifjol. Har börjat på en högre nivå nu. Fortfarande ung och kan intensiteten och skottet förbättras än mer blir det hur bra som helst. Äntligen ett distinkt skott i mål senast mot Tingsryd. Åkstark allroundback med starka +7. Kan bli ännu bättre i markeringsspelet.

Jerome Leduc – Stort fynd som leder HA-backarnas poängliga med 2+9 efter 12 omgångar. Med det snittet är kanadensaren på väg mot hela 45-50 poäng faktiskt. I VIK-historien är det bara Karl Axel Haglund (1948-1960) som haft bättre poängsnitt än Leducs 0,92. Dock ganska tidigt ännu. Vass över hela isen, men har kanske tappat lite fokus på sistone. Tar lite risker i egen zon, men skickligheten gör att det går vägen, förutom mot Tingsryd senast… Lär nog kanske bli SHL kommande säsong?

Jimmie Jansson – 25-åringen har tagit ytterligare ett kliv i spelet med puck, ännu bättre känsla och pondus där nu. Numera i PP. Har inte fått så mycket utdelning ännu, men det kommer garanterat. Har börjat skjuta massor i PP och skottet verkar äntligen ha utvecklats. Lär nog bli SHL kommande säsong.

Morgan Hassel – Den renodlade defensivbacken och store kvalhjälten har haft det tufft. Har varit petad två matcher redan. Passar sämre in i detta VIK som vill spela med mer offensiva backar än förra säsongen. Men en viktig spelare i VIK:s starka box play.

Calle Ehrnberg – Passar perfekt in i detta VIK som vill spela backar som kan och vill fylla på framåt. Har hög intensitet och vilja att driva med pucken framåt i banan. Bra fart även med pucken på bladet. Smart assist senast mot Tingsryd då 20-åringen väntade ut skottblocken på blå. Spelar med viss risk, vilket man dock måste få göra som offensiv back. Ibland lite trångmål i egen zon, men det har blivit bättre och bättre. Kan lätt bli en topp-4-back i Allsvenskan. Minst.

August Nilsson – Hade en jobbig start och svårt med timingen. Mycket bättre på sistone. Behöver ha hög intensitet i markeringsspelet och utnyttja storleken bättre i att plocka bort motståndare. Var en framstående poängplockare i J20, men verkar bli mer av en defensivback i HA?

Kenny Källström – Har gjort en stark resa från extraback ifjol och är nu en mycket solid topp-6-back, som även använts bitvis som en topp-4-back.

Erik de la Rose – Har missat fyra raka matcher. Först var det skada, sedan känns det som petning rakt av. Kraven är höga i VIK och inte lätt att komma från lugnare ligor kanske. Har saknat bett och rörlighet på blå för att kunna skapa saker, och frågan är om man vid 26 kan lyfta här. En del misstag. Vad bloggen tror är kanske inte VIK supernöjda med intensiteten och drivet. Ehrnbergs lovande spel har dessutom gjort att VIK fått in en ”ny” bra offensiv back. Skulle inte förvåna om 26-åringen skulle hamna i exempelvis Norge där han är en toppback…

5 Responses

 1. Alkemisten skriver:

  Tobias Aronsson i Mariestad, har allt som VIK söker vad gäller backar 8+5 på 11 matcher i år, kolla hans statistik från tidigare år, extremt bra spelförståelse och speluppfattning.

 2. Gurkan63 skriver:

  Hej Bloggen !
  Du verkar ha koll på siffŕor/statistik .
  En fråga hur såg läget ut poängmässigt vid samma tidpunkt förra säsongen?

  • Mikael Norén skriver:

   Hej Gurkan63!

   Ifjol efter 12 matcher låg VIK 8:a med 18 poäng. 34-33 i mål. Men tror det är farligt att relatera för mycket till den säsongen. Varje säsong har sitt eget liv.

 3. Kjell jansson skriver:

  Visst skulle det vara intressant med ett tillskott på backsidan och även en topp 2 center ! Men detta är väl en penningfråga , finns det överhuvudtaget några pengar i kassan till detta ? Eller måste Vik vänta och se om tex Brynäs lånar ut ex Lindelöf osv…..

  • VIKarn skriver:

   Frågan är väl även huruvida det finns spelare att tillgå.
   Som passar våran plånka alltså.