Sportchefen vill ge laget chansen och (tvingas?) vänta med förstärkningar

Jonas Emmerdahl, Jacob Dahlström, Brendan Mikkelson

Jonas Emmerdahl (vänster) har en viktig egenskap i VIK:s uppspel.

På VIK.se berättade Niklas Johansson idag att ”det inte direkt finns några riktigt lediga centrar i rätt prisklass just nu”. Men på sikt verkar NJ ha som mål att ersätta både Brady Leisenring och addera en toppcenter.

***

Intressant att NJ säger ”riktigt lediga”. Kan det tyda på att man försökt lösa någon spelare från befintligt kontrakt eller att de är uppbundna i tryouts?

***

Det kan ta tid att få ihop saker och ting innan det kan bli riktigt bra. Vi minns att VIK läckte som ett såll när Arlbrandt & Olausson hade lekstuga framåt. VIK låg då på gränsen till playoff länge innan man lyfte sig över hela banan och i tabellen.

***

Under VIK:s första säsong med NJ 2010-11 fick man inte ihop spelet riktigt förrän man fick en injektion i form av Vaic & Jabrocky väldigt sent på säsongen. Med slovakerna vann VIK nästan tio raka på slutet och tog sig playoff sent omsider. Sen slocknade dock slovakerna i playoff…

***

Lika var det förra året då en sen rejäl förbättring lyfte VIK till topp tre efter nio segrar på de tio avslutande. Så än finns ingen anledning till större panik.

***

På spelarplanet var både Jacina och Larrivée bleka de första 15 matcherna innan de kom igång rejält och blev favoriter hos många fans.

***

Trots att Caputi, Williams, Doell och i viss mån McArdle varit ojämna vill jag dem ”the benefit of doubt” (hellre fria än fälla) än så länge.

Caputi och McArdle har aldrig spelat på stora rinkar förr och Williams och Doell kommer från sämre ligor och är troligen aningen smått chockade över nivån på den svenska andraligan och det defensiva arbete Fagervall kräver.

Efter mina egna erfarenheter av elitidrott vet jag dessutom att om man är lite sliten fysiskt och psykiskt kan man verka slö utan man är det egentligen. Något vi kan tänka på då många spelare troligen fortfarande är lite på inkörningsstadiet.

***

Det som dock omkullkastar ovanstående teorier är Karlskrona. KHK har ännu fler nya spelare och nya utlänningar än VIK. Samtidigt har de flesta av KHK:s nya spelare erfarenheter av Allsvenskan.

***

Det som NJ också pekade på är att uppspelen går för sakta från backarna. Även skicklige TV-experten Harald Lückner påpekade i VIASAT att VIK:s backar står för still i uppspelen och därmed låser fast sig själva till färre alternativ.

Här har Jonas Emmerdahl viktiga egenskaper med sin fina skridskoåkning och funktionella teknik i att kunna leda VIK:s uppspel genom att kunna driva pucken lite mer med fart och öka alternativen. Den förmågan saknar Mitell, Helmersson och Lindh som inte är några raketer på rören.

Björklund i god form från slutet av fjolåret är också okey på detta, dock letar Björklund efter den formen nu. Återstår att se hur bra fart Hampus Larsson kan få upp i pucktransporterna. Rasmus Bengtsson ser ut att kunna ha den förmågan (med kanske lite mer matchträning) och det förklarar nog varför NJ plockade hit Bengtsson.

För om VIK kan ha några backar som kan sätta fart i pucktransporterna gör det VIK:s uppspel mer svårlästa. Då öppnas det då också upp för Mitells passningar då motståndarna inte kan räkna med att alla VIK:s backar står still med pucken vid varje givet tillfälle.

***

Till sist. Såg att Rasmus Bengtsson fick kritik för Malmös 3-2-mål på Gurkburken. Men var det återigen inte Doell som tittade för mycket puck och tillät Hetta smyga bakom ryggen? Som mot KHK då Smotherman nätade och mot Troja då Tarkir nätade.

Doell måste nog börja vrida på huvudet mer i egen zon om han ska få behålla epitetet tvåvägscenter…

3 svar

  1. Viktor skriver:

    Lyste inte besvikelsen igenom i NJ intervjun?

  2. RB skriver:

    Doell har varit rätt dålig både framåt och bakåt tyvärr. Knappast gjort rätt för sin feta lön än så länge…

  3. Speed skriver:

    Nu satte du ord på många av mina lätt förvirrade tankar kring årets upplaga av VIK. Ofta är det tålamodet hos oss supportrar som saknas när det gäller det mesta…