VIK reste sig efter usel förstaperiod i Malmö för att sedan falla igen

Marcus Jonsson var en ljusglimt i förstakedjan som energiinjektion och ”Messy” agerade även målskytt och framspelare. Utvecklad offensiv på G? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På söndagseftermiddagen passade ett fortsatt uddlöst VIK upp chansen att göra ett tidigt miniryck i topp-3. Malmö vann hemma med 4-2 inför 4214. Lagen dominerade varsin period inför den ovissa tredje där det var MIF:s tur att dra det längsta strået.

MIF inledde klart piggast i första perioden mot ett VIK som totalt gjort om i femmorna. VIK fick emellertid andrum då MIF drog på sig två utvisningar.

Dock syntes att Gulsvart inte hade fokus från start och bjöd tillbaka med att inte ens lyckas vinna tekningen då man hade ett 5-mot-3. Sedan kom en klassisk VIK-utvisning med sex man på plan. Otroligt att det skett så många gånger det senaste åren, vad tusan kan det bero på?

Kinis satte sitt första mål och låg bland annat bakom en fin passning som dock Bergquist bommade.  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Trots att MIF var vassare kunde dock Kinisjärvi påpassligt sätta sin första puck för säsongen och Emmerdahl noterades för assist för andra matchen i rad. Skönt att de svenska lirarna börjar hitta nät.

Björklund var bänkad enligt Swehockey.se men den icke formtoppade backen var inne och lyckades på något sätt snubbla till sig en tvåa efter en sargduell, vilket gav ett 5-mot-3 för MIF. Typiskt sådant som händer då man inte är i form.

Powerplayspecialisten Tenute vallade sedan in 1-1 på Lindhs skridsko. VIK hade ingen kemi och ett obefintligt anfallsspel. I slutet drog allt osynligare Doell på sig en tvåa varpå Tenute åter vallade in en puck via Lindh fram till 2-1.

12-5 var skotten till Malmö. Det kändes som det kunde bli ett ras denna afton då VIK föreföll helt osynkade och frånkörda av ett starkt MIF.

Men VIK ville annorlunda och kom ut som ett nytt lag i andra. MIF tappade tempot och VIK började komma igång. 2-2 kom rättvist efter att Jonsson styrt in Frisks skott efter 26 minuters spel.

Perioden var sedan VIK:s och Romano hade en puck i ribbkrysset, Bergquist var nära, Caputi var nära att styra/skymma in en puck och det skapades några riktigt heta lägen.

Inför sista perioden var det helt ovisst. VIK inledde även bra i tredje och undertecknad kände att detta nog kunde bli en ny trevlig Malmösväng trots allt.

Men ett slarvigt och okarakteristiskt slappt spel framför Fransson gav Hetta fri lejd att lägga in matchavgörande 3-2. Detta trots att det stod fyra spelare runt Hetta och Weiskog fick tillfällig såpa på klubban och missade pucken. Sådana små marginaler som avgör jämna matcher. 4-2 kom i tom kasse.

Sammanfattning

Efter en urusel förstaperiod visade VIK trots allt vilja och moral och kom tillbaka starkt i andra och tog över spelet mot ett MIF som är bättre än på många år.

Dock var de tänkta toppskyttarna Williams, Caputi, Doell och McArdle för osynliga i sista tredjedelen. Istället var det Weiskog, Kinisjärvi, Bergquist och som alltid Romano som försökte skapa saker och visade på driv.

Caputis arbetsinsats var dock förbättrad och McArdle serverade Söderkvist mer eller mindre öppet mål, men som vi vet är inte teknik och målsinne styrkan där.

Williams är verkligen blek just nu och är poänglös i fyra raka matcher. Här måste något göras innan det blir ett riktigt problem. Känns som 29-åringen undviker trafiken och försöker spela ”på utsidan”. Kan det var någon typ att skada som hämmar? Karl´n skjuter ju inte!

Mitell var tillbaka och gjorde det bra och fick en assist. Även Emmerdahl är på väg till formen. Frisk är säker men nästan för lugn, skulle behöva höja intensitet och fart i offensiven ett par snäpp.

En stor fråga är hur man ska värdera Doell som nu varit poänglös i fem raka matcher och missat lite i markeringarna. 34-åringen som troligen är väldigt dyr känns verkligen inte som en förstecenter och inte en offensiv dynamo som VIK behöver.

Fyra poäng på nio matcher av Doell är väldigt klent och frågan är om VIK har råd att betala stora pengar till en misstänkt alltför defensiv center?

Tills sist ska vi ju påminna oss om att Niklas Johansson inte är en sportchef som sitter och väntar på spelare som slutar lira ska börja spela igen (lex Victor Backman och Mikael Zettergren).

Så några fortsatta ickeinsatser av tänkte ledande spelare kan nog leda till lite omrörning i grytan. Men först vill nog NJ plocka in en förstecenter och se hur det påverkar kemin.

Gällande de nya kedjorna vore det bra att fortsätta försöka ha lirare även i fjärdekedjan, då det blir bättre flyt i spelet. Men Söderkvist är för offensivt begränsad att hamna i lägen som andre/tredjecenter där man måste sätta den. Jonsson är värd flera chanser högre upp.

Västerås tre sjärnor:

1. Jonas Emmerdahl – Ny assist igen och på väg att få igång skridskoåkningen med pucken.

2. Tony Romano – Den enda forwarden i laget som hela tiden jobbar hårt med fart och kreativitet. Stark tekare också och tog 65 % av teken.

3. Marcus Jonsson – Målskytt och fin pass till Romanos kryssribbträff. Kanske är offensiven på väg utvecklas så smått? Arbetsinsatsen behöver vi inte nämna.

6 svar

 1. VIKPelle skriver:

  Jag menar inte att Malmö bara har tur i PP. De har ett av seriens bästa PP tillsammans med DIF. Och Lindh har gjort liknande självmål förr, dock inte två st i samma match. Därför tyckte jag nog att MIF hade lite tur ändå, när Tessier lyckades valla in pucken två ggr i rad på Lindh. Han lär inte göra om det. (Alltså två ggr i rad.) Apropå Lindhs utvisning så var nästan det skönaste att man visste att det i alla fall inte kunde hända en tredje gång. Han hade inte sin bästa dag precis.
  Vad gäller VIK:s BP så har man ju höga krav efter hur klockrent det har fungerat med undantag av Lövenmatchen.

 2. Viktor skriver:

  VIKPelle – Nej det var inga små marginaler eftersom Malmö hade chansen att punktera matchen redan i första, 11 – 4 i skott och VIK väldigt tafatta både i försvar och anfall. Faktiskt starkt att VIK sedan komma igen, men ifatt kom man inte.
  Oturliga självmål? Nä backen Lind var bara inte med i matchen, syntes även då han tog en onödig Puck out. Håller med om att Malmö var starka i PP men inte beror det på tur.
  Funderaren – Jo vi är nog rätt så många som funderar vad Doell och Williams tillför. Ett som är säkert är dock att de blockerar platser för egna VIK produkter att utvecklas.

 3. Funderaren skriver:

  Små marginaler gjorde att vi inte fick med oss åtminstone en pinne hem igår. Malmö var knappast ett bättre lag men hade bättre effektivitet och ett bättre pp-spel.

  Men vad styr Doell och JW med? Tror faktiskt att Doell får lämna när korttidskontraktet löper ut i oktober. Han bär inte sin kejda och är framåt väldigt osynlig.

  JW närmar sig floppbetyg med stormsteg, bäst betald i truppen i kombination med minst engagemang är en dålig kombo. Nej, jag tror tyvärr att vi har en ny Lundbohm här…

 4. VIKPelle skriver:

  Jag håller faktiskt med Mikael om att det var små marginaler. Utan schabblet vid 3-2 så hade det blivit poäng, och då hade ju ändå VIK bjudit på två oturliga självmål. Och skotten säger inte hela sannngen. VIK har tidigare vunnit flera matcher trots skottförlust. Dessutom hade VIK flera stora målchanser (bl a två öppna mål) som inte syns i statistken, eftersom skotten inte träffade mål.
  På det hela taget tycker jag att VIK gjorde en ganska bra bortamatch mot ett bra Malmö som kommer att vara ett topplag i år. Det som avgjorde matchen var PP och att Malmö hade den rätta turen i det momentet. Sen är det naturligtvis mycket som inte fungerar i VIK. Men att trots det vara nära poäng är ju en styrka. Sen i 5-5 spelet så skapade inte Malmö särskilt många farliga chanser.

 5. Viktor skriver:

  Läser mellan raderna och ser att även Noren orolig över årets uppsättning av VIK. När nu tredjeplatsen var hotad tog Fagervall till en rejäl ommöblering i kedjorna och splittrade upp tansatlanterna. Verkligen på tiden och det gav energi åtminstone till tre av linerna. Däremot såg Bergkvist och Weiskog åter vilsna ut nu tillsammans med Doell. Dags att bänka Doell? Gärna ytterligare någon av importerna som inte tycks passa in i lagspelet på de stora rinkarna. Det måste vara dags för Fagervall att försöka hitta tillbaks vårens vägvinnande LAGSPEL. Kanske omöjligt med årets upplaga av individualister? Det ger varken tryck eller skottchanscher. Endast 10 skott igår, mindre än fyra skott per period. Uselt!
  Dags att åxå spola teori om speciella PP-uppställningar? Rulla istället runt på ordinarie kedjor och förstärk enbart backlinjen med en skarpskytt eller en spelfördelare. Kanske prova VIK-produkten Frycklund som back och spelfördelare i PP? Han gjorde en bra insats i Malmö och låg med sitt uppspel bakom 0-1 målet. Dags för honom att göra gedigna insatser match efter match precis som han gjorde i våras.
  En annan stor fråga för Fagervall är backarnas ebarmliga uppspel. Ser inte Fagervall detta så får han väl ta ett snack med ViaSat kommentatorerna.
  Sammanfattning: Mikael, visst kan det vara små marginaler som avgör en match men framförallt är det att vara i anfallszon och överlägset vinna skottstatistiken med 21-10. I den matchen deltog inte VIK igår.

 6. LG skriver:

  Bra artikel som vanligt!