Stor inför Karlskrona – Västerås: Vilket lag kommer kunna hantera trissan bäst i förmodat tempostark match?

VIK-perspektiv: Förhoppningsvis ingen motsvarighet till den omänsklige superdansken i denna upplaga av KHK? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På fredagskvällen har Mats Brokvist och övriga cyklister anlänt till Karlskrona för den stora comebacken i Allsvenskan. Som grädde på moset är det just KHK som väntar för chans till en härlig revansch för allt.

Så här ställde VIK upp i de sista träningsmatcherna:

Morgan Hassel – Jimmie Jansson – Beprövat par där Hassel städar och Jansson kan köra mer fritt offensivt. Känns som båda kan växla upp nu.

Jonas Liwing – Alexander Lindelöf – Liwing måste bara lyckas som den där offensive pappabacken som spetsar power play genom att dansa och skjuta skarpt på blå. Lovande Lindelöfs plats kan vara hotad nu då Ringström och Källström är tillbaka.

Alexander Younan – Jesper Appel – Younan måste bara upp i nivå efter en anonym försäsong. Appel måste bevisa att hans fysik och fötter räcker i Allsvenskan, spelsinnet håller redan högsta klass.

Kenny Källström/Acke Ringström – Mångsidige men inte vindsnabbe Källström behöver matchas in varsamt då han inte spelat en minut på försäsongen. Ringström blir spännande att följa med sin storlek, puckkänsla och förmodade breda verktygslåda.

TÄNKBARA KEDJOR

Lukas Zetterberg – Mikael Frycklund – Marcus Bergman – Frycklund var kanske bäste forward tillsammans med Marcus Bergman mot Almtuna senast (4-2). Snipern Zetterberg är inte dum att ha som tredjelänk här och någon som kan få lägen i andravåg när Bergman & Frycklund utgör en superb förstavåg.

Fredrik Johansson – Jesper Cederberg – Fredrik Hetta – Kedjan från tidig försäsong återförenas. Cederberg har aldrig tidigare fått spela med så här bra spelare, lite upp till bevis nu i allsvenska matcher, även om försäsongen varit bra för Cederberg. Hetta har många strängar på sin lyra och bör kunna bli en nyttig allsvensk spelare efter lång period utan skador nu. Fredda J är såklart extremt allround men behöver utnyttja sitt fina skott mycket mer och ta för sig och fortsätta vara ”gubbtjurig” på rätt sätt även i HA.

William Wikman – Isac Skedung – Mattias Beck – Wikman är ett supersnabbt yrväder som ger massor av energi. Skedung har börjat lite försiktigt men är vass runt kassen. Beck har inte fått tillräckligt med lägen för sitt fina skott, kanske bättre lycka i denna kedja?

Kalle Östman – Johan Skinnars – Sebastian Benker – En ny kedja som har alla ingredienser för succé. Skinnars är playmakern, Benker är ganska allround och en lång, snabb målskytt. Detta plus explosiva energiknippet Östman ser ut att bli en av de bästa allroundforwardarna som skådats på länge, ”Mr. Puckvinnare”.

Extra: Anthon Eriksson & Jesper Johansson – Dessa två har visat bra saker på försäsongen. Särskilt Jesper Johansson har visat ett starkt tvåvägsspel med smartness och är mer än ”bara” en renodlad energispelare. Eriksson måste vara riktigt elak för att vara effektiv på denna höga nivå, men har samtidigt gjort sju mål en säsong i HA tidigare.

KARLSKRONA HK

Ett nytt lag såklart efter degraderingen från SHL. KHK kört hårt på importspåret. Sportchef Patrik Larsson (far till Oliver Ekman-Larsson) låg bakom mycket av Tingsryds succévärvningar förr. Det talar för KHK, med en sådan, enligt vissa, riktigt vass sportchef.

Åldersstrukturen är väldigt spridd med många runt 20, få runt 25 och fler runt 30. Totalt sett en mix av väldigt ungt och gammalt med andra ord. Borde ge något ojämnt spel kan tyckas.

BACKAR

Smart att plocka in hypersnabbe Mikael Kurki, som varit nere i Kallinge, har alltid gillat den backen. Två rutinerade högerskyttar från Kanada har hämtats in från sämre ligor i Nick Pageau och Drew Paris, kommer de hänga med? Paris letar efter formen från Tingsryd 15-16.

Skottstarke Paris har dock haft det tufft på sistone, direkt när han kom till Österrike fick han lite istid och sedan en puck i ansiktet som bröt käken och näsbenet, säsongen över. Sedan England utan att direkt ösa in poäng och ibland helt petad och fick inte ens byta om i vissa matcher (!). Men hittar han formen så blir det ett fynd av KHK.

Daniel Norbe en vass värvning från Tingsryd. Josef Ingman och August Nilsson (ex-VIK) också hyperintressanta värvningar men såklart oprövade på nivån. Men saknas kanske en del beprövad spets för nivån.

FORWARDS

Ett nybygge även på forwardssidan efter degraderingen. Dock starkt att f.d. landslagsspelaren Marcus Paulsson stannar. 34-åringen (8+7 i SHL ijfol) måste dock undvika att underskatta Allsvenskan och får nu en mindre glamourös omgivning.

Niklas Johansson är en stark värvning som dessutom försvagar konkurrenten Oskarshamn. Man kör importspåret med transatlanter från Norge och Danmark, alltid något av ett hasardspel. Tungt tapp i Austin Farley som bara mellanlandade i KHK innan den galna SHL-klausulen slog in.

Annars har man ett koppel intressanta 19-20-åringar (Miketinac m.fl.) som har lite rutin från SHL, där troligen någon kommer överraska rejält.

FÖRSÄSONG

  • Karlskrona – Kallinge 5 – 1
  • Kalpa Kuopio – Karlskrona 1 – 3 (seger mot lag från finska toppligan!)
  • Peliitat – Karlskrona 1 – 6 (seger mot lag från finska andraligan)
  • Karlskrona – Västervik 3-2
  • Kallinge – Karlskrona 3 – 7
  • Karlskrona – Oskarshamn 3 – 2
  • Kristianstad – Karlskrona 3 – 4 OT
  • Karlskrona – Pantern 3 – 0

KHK har således bäst snitt av alla lag under försäsongen med idel segrar.

***

Talade lite mer med KHK-folk som har stenkoll:

”Tycker Jörgen Karterud (förutom kedjan med Crandall, Johansson och Paulsson) ser lovande ut. Matt Carey och Kyle Osterberg är två hårt jobbande importspelare med lite finess. Carey behöver nog spela med lite smartare spelare för att få ut max.”

”Sen på backen blir Victor Grahn (0+2 på 37 SHL-matcher ifjol i Luleå) och Daniel Norbe väldigt viktiga. Drew Paris ser nästan för kall ut med puck och det kan verka lite nonchalant. Spelar dock redan rejält. Målvakterna är frågetecken. Paulsson kommer vinna poängligan i KHK utan tvekan.”

”Jag tycker det ska bli spännande och se var lagen står. Det är ju en match som KHK ska vinna hemma men mycket nerver som kan spöka. Jag är väldigt nöjd med det jag har sett hittills trots juniormisstag. Alla jobbar klart situationerna istället för nonchalant låta någon annan ta över.”

***

Matchen då? Jag tror båda lagen vill ut och köra. Thomas Paananen sa att KHK är skridskostarkt, vilket även många menar att VIK är. Det är därmed upplagt för en match med öppna spjäll där det lag som även kan hantera trissan i den höga farten kommer gå segrande ur bataljen. Kanske blir power play helt avgörande.

Som VIK:are är det skönt att KHK – på pappret – har mänskliga målvakter efter långa och många mardrömmar om Patrick Galbraith (bilden). Inte heller någon Johan Holmqvist i sikte. Än så länge…

***

Pontus Holmberg fick för övrigt tionde mest istid (13:33) av alla forwards för Växjö mot Timrå.