Store hjälten Marcus Dahlbom lämnar & kan Zäta slå två flugor i en smäll gällande de sista forwardsplatserna?

Marcus Dahlbom i centrum för kvaljublet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under söndagen blev det definitivt klart att mannen som var den störste kvalhjälten, Marcus Dahlbom, lämnar.

29-åringen har en lika given som evig plats i den Gulsvarta Hjältedalen då värmlänningen spikade igen kassen totalt i kvalet tillbaka till Allsvenskan.

93,9. Det var alltså Dahlboms helt magiska räddningsprocent efter 16 kvalmatcher den fantastiska våren 2018. VIK-fansen har också hyllat Dahlbom på Twitter och VIK.se firade framgångarna med en fin tackvideo.

***

Det ska alltså in en-två forwards till. Man jobbar enligt uppgifter hårt med att få till en lösning med centern och spelgeniet Tony Mårtensson, så att den utökade pendlingen kan tänkas passa hela familjen.

Mårtensson är ju en vänsterfattad playmaker som själv betonade vikten att av ha flera högerfattade alternativ tidigare, vilket även Thomas Paananen sa (”det är jätteviktigt!”).

Med Erik de la Rose och Josef Ingman är ju backsidan välbeställd i det avseendet, men inte forwardssidan, som bara har box play-specialisten Jesper Johansson som rightare.

Samtidigt kan laget behöva ytterligare någon som kan lira center för att spetsa konkurrensen på den positionen:

Marcus Bergman – Tony Mårtensson? – Viktor Hertzberg
Sebastian Benker – Daniel Öhrn – Fredrik Johansson
William Wikman – Isac Skedung – Alexander Lunsjö
Jesper Johansson – Jesper Cederberg – Anthon Eriksson/Gustav Lindberg

Om man landar Mårtensson blir han fjärde tänkte centern in, vilket är lite tunt rent numerärt. Fredrik Johansson kan såklart spela center, men Paananen har alltid önskat använda FJ som ytter, klokt nog.

Jesper Johansson spelade en del center, men Paananen sa i podden att han helst använder även ”JJ” på en kant framöver. Dessutom fick Jesper Cederberg begränsat med istid under säsongen som gick.

***

Om undertecknad vore sportchef skulle en högerfattad spelare som kan spela center, med näsa för mål, som dessutom skulle acceptera en kanske lite mindre roll till att börja med, vara pricken över i för denna silly season.

Men högerfattade centrar är inte så lätta att hitta överhuvudtaget. Arsi Piispanen och Darren Nowick är två lediga i HA, men de skulle nog inte vara billiga och tveksamma till ”mindre” roller. Alexander Bjurström (som VIK ska ha tittat på) är listad som center på EP, men verkar inte spelat det på länge.

I Ettan finns däremot en del högerfattande, poängglada och tekningsstarka potentiella fynd som Oscar Lundberg (Visby) och andra ”okända” spelare, halvintressanta på pappret, som Lubomir Fetkovic (Väsby), Filip Nordström (Forshaga) och Marcus Andersson (Vallentuna).

Återstår att se hur Zäta lyckas med att fånga in många önskningar i samma spelare…