Storseger borta mot starka Karlskoga gav slutspelsbiljett och en så välbehövlig injektion av självförtroende – som kanske rentutav kan leda till sen vändning av trist säsong?

Emil Kruse var riktigt vass mot sitt gamla lag i Karlskoga. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås tog under onsdagskvällen kanske säsongens bästa resultatmässiga, och kanske glimtvis prestationsmässiga, seger via hela 5-0 borta mot starka Karlskoga.

Därmed tog sig VIK till slutspel och många hoppas nu att denna storseger kan vara en sen vändning på en skakig säsong. Om vi nu ska företräda optimisten, snarare än pessimisten.

0-0 efter första, främst tack vare riktigt vass Emil Kruse, som glädjande nog visade att han inte lidit av att missat många matcher på grund av en hjärnskakning.

Relativt jämnt i 5v5, men 7-4 chanser BIK i första. Dock otrolig klasskillnad i PP där BIK skapade sju chanser på 1,5 PP och VIK en (1) halvchans på två hela PP.

Benker, Karlsson, Zäta och Lunsjö slarvade alla ofattbart grovt i PP. VIK kämpade i första, men ingen kemi och de flesta hanterade faktiskt pucken som en handgranat.

Första halvan på andra inleddes också tamt av VIK. Åkerström missade en enkel tremeterspassning i egen zon, Zetterberg slog en ny grov felpass i PP och Fredrik Johansson tittade puck då BIK skapade ett jätteläge. Bland annat.

Men något hände halvvägs in i matchen. Kemi och ett precist passningsspel infann sig plötsligt, som det kan göra ibland så där från ingenstans. BIK kändes plötsligt trötta och jag noterade i blocket att något verkade vara på gång i matchminut 30.

Sedan kom ett målkalas med start efter 32.56 och en ketchupeffekt som var svår att förutspå. Stark nätnärvaro av Hillding och Hetta på Janssons PP-kanon från blå gav 0-1, perfekt upplagt av Benker där till Jansson. Jansson var het och hade tidigare en puck som rullade bakom Juel.

Jansson var briljant i afton och satte stopp på offensiv blå, och en genial Trivellatopass senare stod det 0-2 efter ett distinkt avslut av Lunsjö efter 35.55 för mål nr. 20 denna säsong. Vilket tålamod och vilken blick för spelet i den passningen av italienaren! Högsta klass där då Lunsjö firade 20-målsplatån för första gången i Allsvenskan.

Hillding fortsatte sedan glänsa med en bra brytning före 3-0, som Bergman styrde in efter 37.28. Och en riktigt vass Hillding låg även bakom Marklunds 4-0 vid 37.42, detta efter först en elegant brytning i mittzon och en fin djupledspass av centern.

Men BIK var inte ofarliga i andra heller. Massor av lägen åt båda håll, 11-9 chanser VIK 5v5. Kruse var riktigt vass för en av de bästa insatserna i VIK-buren på länge.

I sista perioden kom BIK ut ganska hårt och hade 6-3 i lägen i 5v5, men Kruse var verkligen fenomenal i sin comeback efter smällen mot Björklöven den 22:a februari. I spel 5-mot-3 pricksköt Zetterberg in 0-5 efter fin volleypass av artisten Lunsjö efter 55.45.

SAMMANFATTNING

Kan detta vara den sena spel- och resultatmässiga boosten, eller rentutav vändningen, vi väntat på så länge? Hursomhelst fick alla VIK:are nu en ytterst välbehövd översköljning och påfyllning av självförtroende och positiva känslor inför slutspelet.

Hillding gjorde äntligen några spetsgrejer och var inblandad i tre av målen. Alla backar gjorde fina insatser, speciellt Jansson, Trivellatto, Younan och Nilsson.

Jansson var felfri bakåt och hade 5-0 i noterbara prestationer, och det så viktigt att backen fortsatt nu håller ordning på sitt spel utan puck. För offensivt är Jansson delad etta i backligan med 35 poäng nu.

Benker visade mer liv än på ett tag, men står kvar på ett mål sina 13 senaste. Frågan är dock om Benker även denna säsong ska börja producera i slutet, tiden börjar bli knapp för det.

Men just Benker får ändå symbolisera hoppet nu in i slutspelet. VIK har många spelare som varit väldigt långt ifrån sina personliga rekord denna säsong.

Men denna stora och så sköna seger kan nu göra att så många knutar släpper, både här och där. En seger, särskilt en stor överraskande sådan, kan ha den smått magiska effekten.

Vi har sett det förr, att en säsong faktiskt kan vända lite efter en avgörande insats, då självförtroendet är så viktigt som så känslig färskvara. Vi minns exempelvis 8-4-segern i Kristianstad förra säsongen och några till sådana här stunder genom åren.

Laget kanske börjar sätta sig lite. Men det är helt fel att Gabriel Kangas får sitta hemma samtidigt som Sam Marklund fortsatt spelar så här svagt match efter match. Gör om, gör rätt där!

Annars ser vi till att njuta i stunden och hoppas att VIK-lirarna har sparat sina personliga rekord till slutspelet. Kvällen den 10:e mars i Karlskoga kommer i så fall ses som startpunkten på den resan och vändningen.

Till sist är det också så att när man har så här bra målvaktsspel är inget omöjligt i ishockey. Kruses insats ikväll var den bästa jag sett på länge.

Detta målvaktspar gör att VIK nästan alltid kommer ha chansen och motståndarna måste verkligen förtjäna varje mål. Det talar starkt för VIK i slutspelet.

Sedan tycker jag faktiskt att VIK helt enkelt är bättre än övriga åttondelslag i form av AIK, Tingsryd och Almtuna/Hästen. Så till kvartsfinal bör VIK kunna ta sig. Sen måste de personliga rekorden börja hagla om VIK ska ta sig längre…

PUCKLIGAN

5 Emil Kruse

4 Joakim Hillding

3 Alexander Lunsjö

2 Jimmie Jansson

1 Alex Trivellato

13 Responses

 1. Jan Malmberg skriver:

  Marklund vs Kangas??? Har egentligen bara första bytet och målet på näthinnan. Gör Marklund mål hur jävla dåligt han änn skjuter kan han få spela. Därimot Edvinsson kommer bli en klass spelare. Men tyvärr kom han inte bli kvar länge till i VIK antar jag.

 2. PatrikH skriver:

  En väldigt skön och överraskande stor vinst mot topplaget BIK Karlskoga. Bra jobbat, hela laget! Annars håller jag med Micke om att jag skulle vilja se Kangas spela istället för Marklund som inte visat skärpa och intensitet alls i sitt spel hittills i VIK-dressen.

 3. Jan Malmberg skriver:

  4 mål på 5 min händer inte. Det var mycket tur. Bergmans mål tog på kroppen och i mål Marklunds skott tappade målvakten. Dessutom såg Kruse bättre ut änn normalt. Matchen mot Mora på fredag blir intressant. Men matchen idag torsdag mot AIK gäller vinna eller försvinna. Såg första matchen i tisdags köpte den från Aftonbladet för 149 kr. Har självklart köpt även matchen idag från Gubbängens inomhus Arena för bandy. VIKs två sista är ju mest träning inför allvaret som VSK är inne i nu(Mesta Mästarna) Fick 4 gånger pengarna när VIK vann igår VSK 6-2 vart ju 6-6. Vågade inte titta på två hörnor i förlängningen som AIK fick. Så årets match är ikväll en rysare(vinna eller försvinna)

 4. Robert Jonsson skriver:

  En gedigen insats av hela laget från mitten av andra perioden och matchen ut. Kul också att det börjar rulla in lite lätta mål också för det kommer behövas framöver.
  I ärlighetens namn lär man väl även konstatera att Karlskoga inte verkade speciellt påställda. Men får hoppas att självförtroendet hos spelarna nu fick en rejäl boost.
  Lär också hålla med beträffande Kangas. På något sätt lär han erhålla speltid. En kreativ, irrationell forward. Det håller inte o hålla tillbaka de duktiga juniorer man har för då mister man dem till någon annan elitklubb.
  Trots allt lär man fylla på från de egna leden eftersom ekonomin ej finns för att fylla upp laget med värvade elitspelare.

 5. Steffo skriver:

  Magiskt av Kruse och stänga igen direkt efter två veckors uppehåll. Kul med Hilding, man ser att han har skills och en ännu högre nivå att sätta in, hoppas han lyckas göra det. Om Marklund fortsätter köra lite mer grishockey som den gamle Tomas ”Homer” Holmström är han jobbig att möta, verkar fått lite mer förtroende från tränarna på senare tid.
  Jaha, då har man börjat tro igen. Verkligen berg o dalbana denna säsong 🙂

 6. Fredrik skriver:

  Måste säga att min upplevelse var att man skyddade eget mål AVSEVÄRT mycker bättre än på länge. Tog bort klubbor och motståndare på löpande band. BIKarna fick knappt tag på någon retur kändes det som!

 7. Måndag skriver:

  Vi trivs i Nobel. Det är konstigt med olika arenor och att det kan vara så ojämnt. Självklart gläds man nu med grabbarna och att vi i gulsvart är klara för slutspel! Grattis! I ett slutspel kan vad som helst hända. Det har vi upplevt i Nord. Glöm tidigare debacle under en svajig säsong – det är nu och framåt som gäller. Vi kan slå alla. Det vet vi. Nu när defensiven satt med ett stort kollektivt hunger och fin offervilja, samt en magisk Kruse i kassen, så lossnade många knutar i spelet. Det är då man får lite medstuds framåt, som 0-3 o 0-4. Fortsätt nu att skjuta slagskott Jimmie från blå och inget annat. Annars vill jag se duktiga Edvinsson på blå. I övrigt håller jag helt med Mickes klockrena analys, tack. Framtiden kändes plötsligt ljusare, tack vare ett duktigt Gulsvart ikväll! Det omtalade pp lossnade ju också resultatmässigt. Heja!

 8. Jäder skriver:

  Angående Marklund så håller jag med om att han är anonym…. men sådär i skymundan har han trots allt gjort poäng i fyra av de fem senaste matcherna

  • Peter skriver:

   Jag tycker också att Marklund har varit bra under de senaste månaden. Däremot vill jag att Benker och Hetta går stenhårt mot mål istället för att svänga ut mot sargen. In med Kangas som tar smällarna och vågar.

  • Musse skriver:

   Ja Marklund är kanske rostig och anonym emellanåt, men är definitivt mer i skiten och levererar bättre än t ex Anthon, Wikman och Fredda….
   Men vilket lyft Trivellato och Edvinsson gett backsidan! Det har smittat av sig på Nilsson som växt flera nivåer sen de anslöt. VIK har släppt in ungefär samma antal mål som de flesta topplagen så defensivt känns det stabilt nu. Och en trygghet att ha två bra målvakter att luta sig mot. Karlskoga kändes inte jättepå idag så vi får se hur stora växlar vi ska dra på det här.

   • Bozo skriver:

    Håller med. Vissa har meriter och presterar relativt sämre, men är inte sämst. Jag klagade på Hilding tidigare och tyckte han började svagt idag oxå, men var en av dom som började spela på riktig mitt matchen.

    • Mikael Norén skriver:

     Visst försöker Marklund ge sig in i trafiken, men tappar alldeles för många puckar och slår bort passningar på löpande band. Hamnar i tidsnöd och har ett svagt skott som han har svårt att få upp. Men hoppas jag blir motbevisad, dock tickar klockan och Kangas behöver istid. Håller i övrigt med om att Hetta, Benker och Eriksson bör gå in mer på mål och stanna kvar där, och skapa oreda. Men de har inte alls samma höga felprocent som Marklund har, åtminstone enligt mina anteckningar då jag spelar sekvenser fram och tillbaka.

 9. Bozo skriver:

  Oerhört förbättring i närvaro framför motståndarmålet. Fullt kaos. Vinner man kampen och positionsspelet där får också de yttre spelarna mer tid och utrymme då det skapar osäkerhet hos stötande spelare i motståndarlaget.
  Vinns kampen där på ett överväldigande sätt vill inte motståndarna sätta sig i sådana situationer och börjar vilja forechecka mer desperat högre upp, vilket då istället skapar ytor om man spelar sig förbi forecheck.