Stort centerrykte, lite hopp ändå då många verkar vägra att bara glatt och avtrubbat skölja ner Kalle Östmans övergång till Leksand & lysande Marcus Leifby

Får VIK-fansen snart en välbehövlig större omstart även resultatmässigt?

14 svar

 1. M89 skriver:

  Det skulle vara intressant att veta vad som tekniskt krävdes för att Malmö skulle släppa spelaren, vad Leksand vann på att lurpassa och eventuellt vad Västerås går miste om i affären…

 2. Onside skriver:

  Så bra att du tar upp detta med Cmore avtalet. Du skrev exakt som det är;

  ”Vi borde säga nej nu på allvar och ifrågasätta avtalet med Cmore också. HA har väl cirka 30 % av publiken, men SHL får ca 95 % av TV-intäkterna sist jag kollade. Så vi allsvenska följare göder SHL via det abonnemanget. Känns sådär”

  Jag vägrar teckna Cmore pga detta och påtalar detta varje gång för de påflugna Cmore säljarna när de är i hallen och de fattar förstås ingenting.
  Är det inte dags att alla supporterföreningar i Cmore tar upp detta och nu en gång för alla och gör gemensam aktion med hot om att säga upp sina abonnemang tills fördelningen blir 30-70 i stället för 5-95 i procent.

  • Onside skriver:

   Ska naturligtvis vara alla supporterföreningar i HA tar upp detta…

 3. Mr H skriver:

  Riktigt bra skrivet, Mikael, samt C.
  Vad gäller det nya NHL-avtalet så är det väl ett steg i rätt riktning för Sverige.
  Fyraårsavtalet mellan SHL och Allsvenskan gagnar dock inte hockeyallsvenskan i alla fall.
  15 juli? Några hundra tusen i ersättning? Vilka jurister är skyldiga till det här?
  Det här avtalet var fel från början. Tid är pengar. Då måste tid vara värt något. Allsvenskan tappar bara mer och mer mark till SHL.
  SHL, som redan är snudd på en sluten liga. Vilken budget krävs egentligen för att gå upp?
  VIK blir inte kompenserade just denna gång (Östman), trots att avtal är ingånget.
  https://www.vlt.se/2022-06-16/raseriet-efter-vik-blasningen-skammer-ut-sig

  Någonstans mellan 15 juni och 1 juli är det rimligare för allsvenskan att behöva släppa sina sista kontrakt, som krav vid nästa avtalsförhandling med SHL. Det kan de flesta se. Men eftersom NHL styr för mycket så finns kanske bara ersättningarna kvar att jobba med.
  Då jäklar gäller det!!
  Att bryta ett kontrakt som är ingånget ska kosta (för SHL). Framscoutat av de allsvenska klubbarna i vissa fall, om spelaren inte har varit i Sverige tidigare.
  Förslagsvis ska ersättning vara minst 500.000:-. VARJE GÅNG!!
  Troligen närmare 750.000:- per ingånget avtal och per spelare. Det kanske kan göra någon skillnad. Den allsvenska klubben får ju börja om från början.
  MINST 500.000:- PER SPELARE I ERSÄTTNING!!
  Allt annat är att betrakta som något som administrationen äter upp.
  Hockeynews-inlägget:
  Katastrofalt usel deal. 40, eller 60 miljoner? Förlåt – men det här avtalet, eller förslaget gör ingen skillnad för allsvenskan. Det är småpengar!!!
  FÖRDELAT PÅ ALLA KLUBBAR!
  Riktigt korkat inlägg på Hockeynews!! De tankarna får aldrig bli realitet. Fullkomligt idiotiskt!!! Det är ju samma sak en gång till. Bort med det sättet att förhandla.
  C-MORE AVTALET MÅSTE RIVAS UPP och/eller omförhandlas. Självklart.
  Det är ett riktigt udda uselt avtal. Vem har förhandlat fram det? Fullständigt värdelöst det också.
  Statistiken på intresset måste ju ha funnits från tiden före detta avtal.
  JURISTERNA BORDE STÄMMAS FÖR INKOMPETENS!!! Vem har premierats? SHL varje gång. Pengarna forsar från Allsvenskan till SHL. Inte tvärtom!
  Om nästa 4 års-avtal (SHL/Allsvenskan) blir uppbyggt på det sättet som det är nu, plus förändringar, eller om det här systemet går i graven, så blir det som Åbonde skriver:
  https://www.vlt.se/2022-06-14/drar-ett-lojets-skimmer-over-hockeyallsvenskan
  Vad tycker ni andra?

 4. Nisse Hult skriver:

  Steg ett är att när ett nytt TV avtal ska skrivas SKA det kosta TV bolagen, HA marknadsvärde är cirka 30-35% av SHLs, i år är det nog högre med tanke på att DIF är med så ett rimligtpris är 200miljoner/år.
  HA lagen bör lova varandra att inte låna spelare från SHL, TV kontrakter bör vara skrivet så pengarna till klubbarna betals ut efter säsong, lag med inlånade SHL får en mindre del pengarna.
  Skriv utköpsklausuler finns i fotbollen så det är inget problem med det juridiska.
  NHL betalar 4miljoner/spelare som fördelas på klubbtillhörighet det sista 4 åren. SHL skriver därför gärna kontrakt med unga spelare som de sedan lånar ut eftersom de då står som ”ägare” och kan tillgodogöra sig alla 4 miljonerna även om de spelare i HA de första 2 åren. Även här bör det bli en ändring de laget de spelat för ska ha pengarna oavsett vem som betalat lönen.

 5. Sir Väs skriver:

  Rätt anmärkningsvärt är det ändå att det oftast är SHL själva som pratar om Tv-avtal och HA-kontrakt. Det är ju trots allt dom som gynnas mest och HA/Ettan lagen som missgynnas. Tycker man ser mer och mer för varje säsong hur man glider isär mer och mer, prestationsmässigt är det ju faktiskt inte så långt hopp mellan serierna. Och intressemässigt är ju HA väldigt stort, vänta bara och se hur Tvsiffrorna kommer vara efter denna säsong med 3st Stockholmslag i HA.
  Tyvärr jobbas det bara mer mot än med varandra när det kommer till svensk ishockey. Det gäller nästintill samtliga delar och där måste ju faktiskt förbundet kliva in och sätta ner foten. Man dödar sporten och de här med Östman är trots allt bara en liten liten del i det hela. Men intresset försvinner och därmed satsningarna, intäkterna, osv saker måste förändras och det snart innan Hockeyn blir lika trött som Bandyn.

  • C skriver:

   Klockrent.

   Jag tycker att siffrorna i hur många som ser på respektive serie borde avgöra hur mycket deg lagen får i avtalet med tv bolaget.

   Allsvenskan är Sveriges tredje mest tittade serie och som du skriver med stockholmslagen kommer det blir ännu mer drag runt den i år.

   Dags att vi säger ifrån på riktigt.

 6. C skriver:

  Otroligt bra inlägg. Förstår att det tog över ett dygn för dig att samla dig så att du inte skrev något du fick ångra Micke 😉

  Nu har VIK åkt på det här 3 år i rad. Visst kan man säga att ”spelaren hade inte skrivit på om det inte funnits en SHL out i kontraktet” men nja, vi är inne i juni och lagen ligger redan i försäsongsträning så någonstans går ju gränsen för hur länge en spelare kan vänta. Sitter alla fotbollsspelare och väntar på kontrakt i högstaligan i flera månader inför en säsong?

  Jag har varit lika uppgiven som de flesta men en sak mildrade det faktiskt lite och det var artikeln där Östman talade ut i VLT. Han var junior i Leksand i 4 säsonger och hans största dröm är att få representera klubben. Är man 28 år och den klubben man har i hjärtat hör av sig med ett 3 års kontrakt så ska man nog gå på det. Sen tror jag inte att han får en så rolig roll där men det återstår ju att se.

  Både Östman och Fryklund har ju öppet sagt att de kanske drar om de får ett bättre bud. I östmans fall kanske det fanns lite hjärta ändå eftersom det tillhörde Leksand men att ens resonera så öppet visar hur sjuk sporten blivit.

  VIK behöver satsa på spelare som VILL vara här. Jimmy Jansson, JG, Bergman och några till har visat att de verkligen vill spela i VIK, fler såna spelare är nog en av lösningarna på avtalsfarsen.

  • Pelle skriver:

   Kan du nämna några såna spelare som håller hög klass och som vill vara här men som inte redan är det.

   VIK trodde nog att Östman kunde vara lite av en sån spelare med tanke på att han fick sitt genombrott här och att hans bror spelar här.

   Han skall nog inte vara så säker på att han får stanna tre år i LIF. Kontrakt har brutits förr, tex hans eget med MIF. De lockade nog med tre år för att han skulle bryta sitt treårskontrakt med VIK.

   • C skriver:

    Skulle jag kunna nämna ett gäng såna spelare skulle jag nog vara sportchef 😎

    Jag tycker känslan var att Östman hade ögonen på SHL hela våren, lite så sa han ju i intervjuer med. Jämför man med JG och Gunnarsson som ska bo i köping så har det ju aldrig varit snack om att lämna för SHL.

    Men det är såklart svårlöst, de med hjärta för klubben kommer ju att ha svårare att vilja dra iallafall. Som Jimmy Jansson tex. Östman har ju hjärta för Leksand så han valde det. Därför man kanske ska satsa extra på juniorer och ge dem en chans till istället för att skicka iväg dem när de är unga. Men ett stort problem är det och lite mer i hockey än andra sporter. Spelarna är rena legosoldater i många fall.

    Mer att man behöver titta i den riktningen.

    Dock har jag reflekterat över en annan sak.
    Det verkar som att de spelare som SHL rycker under sommaren mest är svenskar som de har koll på. Därför kanske man ska titta mer på centrar från Nordamerika för kommer de till ett allsvenskt lag som första svenska klubb kommer ju inte SHL sno dem direkt, samtidigt stannar de bara en säsong flopp och iväg eller succé och iväg.

    • Pelle skriver:

     Ja, SHL verkar ha högre krav på utländska spelare. Alternativt att de inte scoutar dom. Kontos kom inte till SHL. Kanske ansågs för temposvag? Vesel kunde HV som HA-lag värva från löven.

 7. Stefan skriver:

  Såg att löven omsätter 70 miljoner, då känns viks 40 ganska fjuttigt🤔

  • Peter T skriver:

   Björklöven är bolagiserade, ett AB alltså.
   Borde vara lite andra regler då med hur man redovisar.
   All personal som jobbar under en match tex, kanske är avlönade av IFB AB. Annars håller jag med, otroligt stor skillnad på omsättning.

 8. Bozo skriver:

  Äckligt med propagandakanalerna till hockeypamparna. Börjar likna Ryssland och deras språkrör.
  Det mesta är nog bättre än Östman, facit i hand, han hade blivit en besvikelse.

  Kan klubbarna skriva in klausuler att paragrafen i SHL-HA avtalet är bortförhandlat och därmed ta bort SHL-out? Har det prövats? Det bryter ju inte mot några anställningslagar.