Tankar efter Björklöven & åtta frågeställningar: VIK måste studsa tillbaka snabbt med Leksand, Karlskrona & Oskarshamn på menyn…

Samuel Ersson gör att VIK borde sätta höga mål redan denna säsong. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås slarvade i försvarsspelet borta mot Björklöven på söndagskvällen (förlust 5-4). Målvaktsspelet var 85-procentigt och då vinner man oftast inga matcher.

Någonstans blir den kommande veckan ett viktigt test på om VIK verkligen är ett topplag på riktigt:

 • Leksand hemma onsdag 28/11
 • Karlskrona borta fredag 30/11
 • Oskarshamn hemma söndag 2/12

Tre riktigt tunga lag att möta. KHK borta är dessutom en lång resa man har mycket dåliga minnen från – den usla premiären där (5-0 till KHK) och lite annat…

Spelar VIK försvarsspel som i Umeå och målvakterna har räddningsprocent på 85 kommer det bli noll poäng kommande tre matcher.

Men styrkan med VIK denna säsong är förmågan att resa sig efter en svag match. Laget har aldrig förlorat mer än två matcher i rad. VIK har dessutom endast blivit helt poängnollat två matcher i rad en enda gång.

***

Några gulsvarta nyckelfrågor nu:

Samuel Ersson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

* Hur är det med Samuel Erssons underkropp? Målvakten med 94,15 i räddningsprocent skulle kunna ta VIK nästan hur långt som helst denna säsong. Med en sådan målvakt är faktiskt nästan inget omöjligt, kanske ska VIK passa på att göra en extra push uppåt så länge man har Ersson? Philadelphia bytte GM (goodbye Ron Hextall, fd. het målvakt) nu och det kommer påverka Ersson på det ena eller andra sättet på sikt.

* Marcus Dahlboms räddningsprocent är 89,7 nu och i botten av de mest anlitade målvakterna. Procenten måste upp om Dahlbom ska kunna vinna matcher åt VIK regelbundet. Är 28-åringen kapabel att höja den även på allsvensk nivå nu? (Dahlbom hade skapliga 91 och 90,4 i räddningsprocent i VIK 15/16 respektive 16/17 i HA).

Acke Ringström var petad i premiären och nu de två senaste, något överraskande kanske. FOTO: RUNE ÅHLÉN

* Fyra av VIK:s backar (Ringström, Younan, Appel, Källström) har redan i olika omgångar blivit förpassade till läktaren och petade. Man kan ju se det som positivt med konkurrens, men samtidigt trots allt inte helt idealiskt att halva uppsättningen någon gång varit petad.

Med tanke på att jag vet hur hårda krav Zäta & Paananen har på laget, skulle det inte förvåna om Zäta någonstans drömmer om att på sikt förstärka backsidan med någon riktigt skridsko- och spelskicklig back, då dagens backsida inte heller är den snabbaste. Men först kanske Calle Ehrnberg får en riktigt chans?

Hur mycket mer finns att hämta ur Isac Skedung? Är på väg mot 16 poäng totalt denna säsong, många hade nog hoppats på lite mer. FOTO: RUNE ÅHLÉN

* ZBÖ-kedjan (som ger många spö) gör att VIK blir ett farligt lag varje kväll. Men hur kommer det bli i övrigt över tid? Är Lindberg – Frycklund – Johansson & Wikman – Skedung – Benker givna topp-3-kedjor på sikt? Och är Hetta – Skinnars – Jesper J. den givna fjärdekedjan?

Och hur tänker Anthon Eriksson och Mattias Beck på läktaren?

* Mikael Frycklund har ju enorm potential med sin storlek, balans, teknik, styrka och fina skridskoåkning. Ändå har det kanske inte riktigt lossnat och #9 har inte tagit det där extra klivet som många andra under Thomas Paananen. Frycklund har varit bra men en nyckel för fortsatt framgång är att den store centern inte blir frustrerad (några dåliga utvisningar på sistone, gäller att polera bort det igen…) och håller sig till sin och Paananens utvecklingsplan, som uppenbarligen gjort under för t.ex. Lukas Zetterberg.

Kan Benker hitta Trojaformen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

* Sebastian Benker är en spelare som är svårbedömd, trots att det gått 21 matcher. Men bara 3+3 gör att forwarden är på väg mot blott 14-15 poäng denna säsong trots massor av istid i bland annat power play. Det är ett tapp på cirka 40 % i produktion jämfört med Troja i HA ifjol. Benker blandar briljanta pass (som två mot Almtuna) senast med ganska enkla pucktapp. Kan Benker hitta vårformen han hade i Troja?

* Fredrik Johansson har varit bra men är faktiskt på väg mot sin poängmässigt sämsta säsong på länge. Innan denna säsong snittade Freddan 0,55 poäng/match, denna säsong blott 0,36, ett tapp på 35 % i produktion faktiskt, trots mycket istid i PP. Men visst kommer Fredda tillbaka?

* VIK har varit väldigt förskonande från skador inledningsvis. Så var det även i början på säsongen i Ettan. Sedan fick man tillbaka rejält efter och runt jul – sannolikhetsläran är ofta obeveklig… Hur kommer VIK klara att drabbas av flera skador framöver? Vilket är mycket sannolikt att man gör tyvärr.

***

Att det uppenbarligen finns förbättringspotential kan kanske ses på två sätt, då man ovan ser att det finns saker som inte funkat riktigt som tänkt. Antingen har VIK ett ganska rejält sparkapital, eller så har Ersson maskerat en hel del brister…

5 Responses

 1. robert jonsson skriver:

  Trots allt så har laget överträffat alla förväntningar hittills. Med det lag som man har på papperet måste varenda hockeykunnig inse att VIK som lagmaskin verkligen presterat på högsta nivå.
  Laget består trots allt företrädesvis av högpotenta Ettan spelare som gång efter annan visat att man håller även på HA nivå.
  Kan man bibehålla denna klass under återstoden av serien så undviks med största sannolikhet i alla fall kval neråt.
  Det här byggs inte upp under ett eller två år men på sikt gör man ändå rätt genom att hålla ekonomin i fokus och bygga upp verksamheten från grunden.

 2. Kalle skriver:

  Kan någon förklara för mig vad Appel bidrar med? För mig är killen en bit ifrån att hålla allsvensk klass. Vad är det tränarna ser i honom? Jag tycker mest han är på efterkälken och glider runt på sina skridskor helt utan några muskler. Vad gör honom till ett bättre alternativ än ringström?

 3. Gurkan 63 skriver:

  Dahlbom släpper returer så är det. Jag har påpekat tidigare att viks backar är alldeles för snälla frammför eget mål bara att visa attmotständaren har ingenting där att göra , måste bli tuffare/fulare i egen zon. Segrarna hitils har inte varit några tillfälligheter utan laget är så pass bra just nu att dom kan gå långt.förstår att vissa vill se vik vinna varje match och helst tvåsiffrigt men inse att det kommer inte bli på det sättet. Det kommer bli tuft för alla lagen och förmodligen svänga ordentligt i tabellen.

 4. Miko skriver:

  Man kanske skall vara realistiskt och säga att 5 vinster på raken är visserligen imponerande och kul för oss supportar men kanske också en överprestation. 5-2 mot Modo och 1-5 borta mot AIK speglar förstås inte skillnaden i kvalitén mellan Vik och dessa två lag utan det har snarare handlat om utomordentligt bra målvaktsspel och fantastiskt effektivitet. Det blir svårt att hålla den nivån under en lång period. Jag tror att det blir fight in i det sista om den åttonde platsen för Vik för lagen som kommer underifrån så som Modo, Björklöven och Södertälje kommer snart att komma igång ordentligt, det har de kvalitéer för. Kan Ersson vara på samma nivå samt de spelare du nämnde samt några andra komma igång bättre så tror jag att det kan gå vägen. Det är väldigt många matcher kvar men det gäller att inte tappa för mycket i de kommande tre stentuffa matcher. Men det här laget har visat alla tvivlare att de är betydligt bättre än vad man förväntades vara. Spännande vecka väntar.

 5. Kenta skriver:

  Dahlbom är en storväxt målvakt som släpper en del returer. Det är backarnas uppgift att vara på hugget och städa undan. Som du mycket riktigt påpekar så har backarna inte heller hållit högsta klass (fyra på läktaren). Men visst kan vi hoppas att Ersson snart är i målet igen.