Trots vändning från 4-1 till 4-4 räckte inte skärpan i egen zon riktigt mot Björklöven som var starkt i 40 minuter

Jimmie Jansson - en ledare på flera sätt i VIK med sin vassa offensiv och stora vilja. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK förlorade för första gången på fem matcher i Umeå på söndagseftermiddagen. Björklöven vann med 5-4 efter ett sent segermål av Fredric Andersson, då VIK precis vänt från 4-1 till 4-4…

Ett Löven som gått halvdåligt (men varit väldigt bra defensivt på slutet) var som väntat heta och desperata hemma. Hemmalaget var från start mycket hungrigare än VIK. 1-0 kom rättvist i PP där Morgan Hassel var okarakteristiskt snäll fram framför kassen och Alexander Wiklund kunde solo framför Dahlbom styra in 1-0, detta efter en onödig puck out av Jesper Appel.

VIK inledde sömnigt även i andra perioden. Löven var fortsatt bra och 2-0 kom efter att VIK gjort ett dåligt byte på en fin spelvändning av hemmalaget.

Thomas Paananen tog en välbehövlig timeout efter 25 minuter. Kunde det få VIK att vakna? Svar nej och 3-0 kom efter ett långskott, hårt och välplacerat, men kanske inte otagbart för Dahlbom som annars varit bra och bland annat tagit något friläge.

Sedan blixtrade dock Gurra Lindberg till igen och via en soloräd på kanten sprättade 18-åringen in viktiga 3-1 upp i nättaket från kanten. Detta precis då man kände att detta kunde barka riktigt åt skogen och prio 1 innan 3-1-målet var att undvika en storförlust.

4-1 kom dock i power play och såg väl enkelt ut, Dahlbom vill säkert ha tillbaka det målet. Liwing gav dock åter hopp då han via en vackert direktskott från distans satte 4-2 högt innan periodvilan. VIK fick också ett power play i slutet av andra men man orkade inte samla ihop sig.

Jocke Fagervalls (numera tränare i Björklöven) lag brukar bli väl defensiva vid ledning. Så även i afton. Löven, som hade gjort en storstilad insats i 40 minuter, blev nu passiva samtidigt som VIK började köra.

Marcus Bergman tog till vara på en miss av Oscar Masiello i Lövenkassen och passade snyggt till Zäta som iskallt lade in 4-3 i tom kasse efter 50 minuter.

VIK fick nu riktigt bra fart och gjorde plötsligt en massa bra saker. Löven försökte försvara och blev ängsligt. VIK fick faktiskt in 4-4 efter 56.38 då Jimmie Jansson på något sätt fick in ett backskott och sitt första mål för säsongen.

Direkt på målet förlorade Kalle Östman en tekning i egen zon och Östman tappade även kontrollen på ”sin” center Fredric Andersson. Denne kunde ostörd lägga in 5-4 på en möjligen lite onödig retur av Dahlbom. Detta endast 15 sekunder efter 4-4-målet. Tungt och ridå.

SAMMANFATTNING

VIK:s offensiv och effektivitet gav åter laget en chans att vinna, trots att man verkade mätta efter fem raka segrar. Åter startade VIK segt, men det var ändå ytterst nära en poäng efter en stark vändning från 4-1 till 4-4, då åter Fagervalls lag verkade spela för mycket på ledning. Kanske därför de lagen aldrig riktigt blommar…

VIK föll lite afton på att försvars- och målvaktsspelet inte riktigt höll den höga klass som måste till borta mot ett starkt Löven. Löven har ett väldigt bra lag och en av de klart bästa backbesättningarna i serien.

Att VIK trots det lyckades göra fyra mål får anses vara starkt och något att ta med sig. Senast blev VIK faktiskt nollade av Löven på hemmaplan.

Trots att Björklöven är ett starkt lag ligger de precis på den sista playoffplatsen. Detta var kanske en liten påminnelse hur mycket som krävs för att hålla sig kvar i toppen.

VIK verkade inte direkt tokladdade och tummade lite på försvarsspelet och fick kanske inte det målvaktspelet som man varit bortskämda med. Då kom en förlust kom som ett brev på posten, trots att man gjorde fyra framåt. Att Hassel och Östman kanske missade lite i markering på två av målen visar också att även solen kan ha sina fläckar.

Younan och Appel hade en lite jobbig kväll och blev tillbakatryckta i många byten. Spännande med konkurrensen som råder om Acke Ringström får chansen mot Leksand.

Gustav Lindberg fortsätter producera med ett snyggt mål och en assist. På tre matcher har Lindberg redan 1+2 och +3. Fin start av den blott 18 år unge talangen. Mattias Beck hamnar ännu längre ifrån en plats.

Lite sparkapital finns det nog dock i Lindbergs kedjekamrat Mikael Frycklund. Nu när Östman klivit fram som förstecenter är det viktigt att Frycklund ändå känner att han kan driva laget lika mycket och inte blir frustrerad.

Får man igång både Östman och Frycklund på max som center 1A och 1B samtidigt kommer VIK vara ett lag som stannar i toppen.

PUCKLIGAN

5. Gustav Lindberg

4. Jimmie Jansson

3. Jonas Liwing

2. Sebastian Benker

1. Marcus Bergman

10 Responses

 1. Vanja Bergsköld skriver:

  Dahlboms räddningsprocent på 84,38 är definitivt inte bra. Såvida man inte är Björklöven-fan.
  Borde göras något åt målvaktsproblemet. Blir ju väldigt jobbigt när Ersson försvinner.

 2. Klas skriver:

  Ja Dahlbom är ju under all kritik.. sitter för det mesta på knä, vilket gör honom långsam i sina sidledsförflyttningar. Även om det blivit något bättre mot slutet. Sen har vi dom där VÄLDIGT många returerna. Han kanskr funkar i div 1. Men han platsar inte i allsvenskan. Det är dags för vikledningen att inse det.

  Sen har vi vår käre appel. Som också har blivit något bättre. Men han är för vek och långsam för allsvenskan. Han hamnar alltid på efterkälken och drar och sliter i sina motståndare. Varför spelar dom inte ringström?? Han har ju verkligen varit ett utropstecken iår.

 3. Örjan skriver:

  Har sagt det förr
  Dahlbom har han problem med synen ??
  Ofta problem med skott på långa håll
  Sen väldigt ofta onödiga returer

 4. gizzo skriver:

  Löven hade kontroll matchen igenom. Var masiello som gjorde att det överhuvudtaget blev spännande. 3 mål som är tabbar

 5. Pelle skriver:

  Ett par enögda löven-skribenter härinne märker jag.
  Masiello gjorde en klar miss men på övriga mål är han inte sämre än Dahlbom på sina insläppta.

  Orsaken till de jämna siffrorna är ju att löven tappar allt i tredje perioden, samt att VIK kommer igång med sin offensiv lite bättre. Det logiska var ju att det skulle bli förlängning efter 4-4-målet, men då var ju Dahlbom och VIK:s försvar genast givmilda en gång till.

  • muffmuff skriver:

   Man kan konstatera att det var nog mer Oscar Masiello än Björklöven som lag som gjorde det här jämnt.

   Han släppta 1-3 för lätt vid stolpen. Den ska han ta även om det var ett högt skott. 4-2-målet var visserligen ett stenhårt slagskott som helt ensamt inte skulle vara något vi klagar på, men när det slås ihop med de andra målen känns det som att med bättre positionering kunde han tagit det. 3-4 var bara klantigt av Masiello. Ska du ut bakom målet ska du vara säker på din sak. Fyra känns oerhört enkel, den bara smiter in, relativt lös vid stolpen.

   Det kändes bara helt fel. Björklöven var det klart bättre laget.

   Dahlbom gjorde en bra match och räddade VIK kvar i matchen med några fina frilägesräddningar.

 6. Kelly skriver:

  Verkar som Frycklund börjar bli ”varm i kläderna”. Åker runt och tror han är stjärna, och drar på sig idiotutvisning. Grabben vill verkligen synas. Dags för ett allvarligt kvartssamtal. Sedan begriper jag inte att Benkert finns med i pp, det är väldigt mycket Jonte Berg 2.0.

 7. gizzo skriver:

  Alltså det var klasskillnad… Viks mål var alla målvaktstabbar… Oscar masiello var Viks överlägset bästa spelare

 8. Peter skriver:

  Herregud, hade lagen bytt målvakter hade det slutat 7-0…. löven överlägsna idag

 9. klas skriver:

  Tror inte jag är ensam om att ställa mig kritisk till både Appel och dahlboms prestationer. Och då syftar jag inte enbart på dagens match. Jag vet inte inte varför ringström inte spelar, någon annan kanske vet? Men är han ”petad” kan det ju inte vara många som tycker att Appel är bättre än honom annat än tränarna.