Förslaget & kan stekheta VIK luckra upp även Björklövens starka försvar?

Östman & Co. behöver sätta Zäta i fler lägen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK har vunnit fem raka tack vare något av en totalhockey där alla lagdelar fungerat – samtidigt. Just samtidigt är nyckelordet här, ty det är ganska ovanligt.

Målskillnaden 19-7 just under dessa fem vinster säger egentligen allt. En sån som Kalle Östman bjuder på runt fem uppdukningar per match. Med skyttar (som även kan passa) som Marcus Bergman och Lukas Zetterberg i samma kedja blir sannolikheten för mål då stor.

När även en sådan som Sebastian Benker äntligen nu börjar få utdelning (två fina assist senast mot Almtuna och 1+2 senaste fem) blir det många som kan hota framåt, utöver ZBÖ, som Mikael Frycklund, Fredrik Johansson, Fredrik Hetta och nye Gustav Lindberg. Med flera.

På backsidan är det ingen som fallit ur ramen och konkurrensen är mördande. Sedan Marcus Dahlbom börjat hitta fjolårsformen har lagets nu samlade räddningsprocent på 92,4 gjort att man är näst bäst i serien här. Succémannen Samuel Ersson dock skadad inför Löven.

***

Björklöven blir emellertid en svår nöt att knäcka på bortaplan. Defensivälskande coachen där har fått bra fason på försvarsspelet.

Senaste tio matcherna är det bara VIK (17) och Oskarshamn (18) som släppt in färre än Löven (22). Undertecknad såg nyligen Björklöven på hemmaplan helt stänga ner offensivt starka Karlskrona (1-0) på ett imponerade sätt.

Då hade Löven ofta i princip fem man framför sin målvakt. Det blir verkligen en utmaning för Östman & Co. att få igenom passningar mot ett sådant lågt försvar.

***

Nya förslaget om direkt upp- och nedflyttning är bra. Tror också det kan vara bra att man inte riskerar att få en avsågad jumbo, som inte får något att spela för och typ nästan kan sälja av hela laget samt att hela lag tidigt kan skriva på för andra.

Också mer sportsligt att man får slåss mot lag med någorlunda liknande ekonomiska förutsättningar. Man behöver inte slå ett SHL-lag som exempelvis har cirka 20 gånger mer i TV-pengar.

Sedan blir det ju alltid svåra gränsdragningar. Oavsett seriessystem. Och även oavsett seriesystem så tenderar de bästa l-a-g-e-n att gå upp/stanna… Trots allt.

Vad tycker Du om förslaget? Kommentera gärna nedan!

1 Response

  1. Jesper skriver:

    Jag tycker fortfarande att ettan i HA ska direkt upp och jumbon i SHL direkt ur. Utöver det vill jag ha kvalspel som gör det möjligt för ytterligare ett eller två lag från HA att slå ut lag från SHL. Men det nya förslaget vore hur som helst en klar förbättring.