Tankar inför dubbelmötet mot AIK och Fredrik Johanssons så välförtjänta tröjhissning – #12 är en av de största spelarna och människorna i modern tid

Fredrik Johansson då han klev fram och sköt VIK tillbaka till Allsvenskan mot Troja med det avgörande målet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Med 676 matcher och 15 säsonger i klubben är Fredrik Johansson VIK:s näst meste spelare genom tiderna. Och undertecknad som pratat flera gånger med ”Fredda” vet att han är ännu bättre som människa.

Många idrottsmän kan ju mest vara inne i sig själva och fokuserade på sin egen karriär. Men Fredda är unik då han ofta frågar vad man tycker och mår själv. Helt enkelt en av de finaste människor jag någonsin träffat.

Fredda var alltid ett föredöme på och vid sidan av isen gällande fysträning och hårt arbete, kryddat med höga offensiva toppar som Zorromålet mot Örebro. Många har även beskrivit Fredda som en extratränare.

Konungens återkomst. Arkvifoto då VIK Support hyllade Fredrik Johansson, Alexander Lindelöf, Jimmie Jansson, Marcus Bergman, Marcus Dahlbom, Jesper Cederberg, Patrik Zetterberg och Thomas Paananen. Detta eftersom de stannade efter degraderingen och tog upp VIK igen. VIK Support har verkligen skämt bort oss med magiska TIFOn och bra tryck genom åren. FOTO: JIMMY GERDIN

***

Fredrik Johansson stannade också kvar som kapten efter degraderingen 2017. Och #12 klev fram och sköt tillbaka VIK till Allsvenskan mot Troja med ett sent avgörande mål. Det stora datumet den 12:e april 2018 VIK blev klara för en återkomst till Allsvenskan i en oförglömlig fest med drygt 4 500 i ABB Arena:

***

Några bilder på Fredda, eller säger man Freddan? ”Kärt barn har många namn”.

Fredrik Johansson med flippmacka 2012. FOTO: FREDRIK LYCKEDAHL

Kapten Fredda. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Fredrik Johansson har lirat med många profiler, men kaptenen håller mångsidige kraftpaketet Jan Urbas som den bäste kedjekamraten. FOTO: RUNE ÅHLÉN

***

VIK har åter ”fått” stora problem med PP och disciplin, vilket varit ständigt återkommande under dessa tränare. Detta inför dubbelmötet (”12-poängaren”) mot AIK.

Rent neutralt betraktat kan VIK under Paananen varken tekniskt eller taktiskt överhuvudtaget spela 5v3, och har aldrig kunnat det under Paananen. Vågar man fortsätta med detta nu, dels för att det är ett handikapp att ej kunna spela 5v3, men vad säger det i övrigt om ledarskapet?

***

Frågan är hur NJ ser på allt detta. Vad kan och vill sportchefen göra för att undvika negativt kval och för att VIK ska undvika att göra samma fel gång på gång, på gång, på gång?

Men positivt att Blake Speers varit riktigt bra efter petningen, både mot MoDo och senast mot Östersund. Även Sakari Salminen var bra mot Östersund, men åter kunde inte omgivningen skjuta då både dessa ifrågasatta importer faktiskt tog fram många bra puckar.

***

Dock blev VIK ännu mer brandskattat efter att Anthon Eriksson åter tappade koncepten, och bänkades mot Östersund. Nu är #53 avstängd, plus att Frycklund/Dower m.fl. missar dubbelmötet mot AIK. Riktigt tungt att tappa dessa spelare precis i ”fel” sexpoängsmatcher.

Men disciplinen är som sagt återkommande slapp i detta VIK.

***

Till sist vill jag be om ursäkt till alla er fina läsare att jag inte skrivit matchrapporter i de senaste två omgångarna. Dels har jag haft enormt mycket på jobbet, dels har VIK och annat varit svårbeskrivet på sistone, så energin att skapa något läsvärt har inte funnits där.

Hoppas energin återkommer, vill inte skriva alltför destruktivt heller. Då är det bättre att vila. Men stort tack till alla er kloka och nyanserade som fyller kommentatorsfälten med intressant innehåll!

6 svar

 1. Peter skriver:

  Albano verkar vara sjunde back ikväll och han var väl petad från PP nu senast. Känns som en stabil värvning. Konstigt att spelare från AHL knappt platsar i ett lag på den nedre halvan av hockeyallsvenskan. Då borde väl resten av laget onekligen unna spela i AHL i stället. Eller betyder det att AHL är en sämre liga än hockeyallsvenska 😉

 2. Mr H skriver:

  Superfin krönika om en människa och spelare som naturligtvis saknas. Fredda Johansson!!!!!!
  Fint, Mikael.
  Jesper Kokkonen 9 poäng på 8 matcher I Karlskoga/Bofors, som tidigare har nämnts för en dag sedan.
  Filip Karlsson 17 poäng på 40 framträdanden i Kristianstad hittills. 20/46 här ifjol. Där är det varken/eller just nu.
  Matthias From 26 matcher i Herning i Danmark, och 24 poäng! Sämre liga, ja, troligen. Men, ändå. Fart i alla fall.
  Salminen borde det också gå att få ut lite mer av. Bra i Ässet och skaplig i Örebro – har legat på cirka 0,5 poäng per match. Det i tyngre ligor.
  Speers – jag undrar varför det är så svårt för tränarna att få ut max ur materialet. Kan han möjligen trimmas lite till? Avsaknad av teknik och spelide’er är superudda hos vissa spelare, men man anar också vilka som har dold potential. (Då är jag alltså inte ute efter just Speers!). Det här är tränarnas uppgift.
  Vi tar nog AIK i en match av 2 i alla fall.
  Vad gör Lasse Ivarsson just nu? Poppe? De har ju jobbat ihop förut.
  Elite Prospects verkar crasha just nu tyvärr…

 3. Peter T skriver:

  Förstår till 100% hur du känner Mikael.
  Tror alla ”riktiga” VIK-fans känner samma sak.
  Själv har bara förmått mig att se endast två matcher på plats denna så destruktiva säsong.

 4. Tommy skriver:

  Ja,jag håller med dig. Jag förstår inte varför det står två spelare bakom målet, därifrån kan man inte göra mål. Dom står och passar mellan varandra, det funkar ju inte. Jag har sett många matcher på tv och dom andra lagen har bara en spelare bakom målet dom andra finns framför målet, därifrån kan man ju faktiskt göra mål. Nä jag fattar faktiskt inte varför man inte tittar på SHL kolla på Brynäs, Skellefteå, Luleå och resten av lagen också, varför kan inte vik göra som dom?

 5. Icing skriver:

  Förstår inte riktigt vad BS gör så bra…pucktransporter där det händer 0 framåt och inne på både 1-2 och 2-2 mot MoDo och 2-3 mot Öik… tycker han fladdrar och far och får ut 0.

 6. HockeyFarsan skriver:

  Kul att du är tillbaka. Förstår att det inte är lätt att skriva konstruktivt mitt i all frustration. Att det är lätt att skriva hårda ord av ren ilska vet vi nog alla som skriver här ibland(vi har alla gjort det) Du ska dock ha mycket tack för allt jobb du lägger ner och alla (oftast) tänkvärda åsikter.