Tankar om truppen då Svensson är på väg tillbaka & VIK verkar faktiskt kunna mönstra snudd på fullt lag då slutspelet börjar på torsdag eller fredag mot Karlskoga, MoDo, Björklöven eller HV71

En stor nyckel kommande säsong är att få Anton Svensson närmare siffrorna i Tingsryd. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Trots allt positiva vibbar gällande att VIK kan ställa nästan fullt lag med utespelare på benen då slutspelet drar igång på torsdag eller fredag. Vilket lag Paananens gäng kommer få möta avgörs på tisdagskvällen.

Hör att Anton Svensson är mycket nära att gå på full träning efter sin smäll i Uppsala den 23:e februari, och JG testar som sagt på is.

Svensson har gjort imponerande 38+46 för 84 poäng på sina 91 senaste HA-matcher och är tvåa i VIK i målsnitt (0,39), bara slagen av Zetterberg (0,44) denna säsong. VIK behöver all sådan kvalitet då slutspelet kommer bli oerhört hett och tätt.

VIK:s lirare fördelat på målsnitt rakt av:

Lite orättvist då detta inte är viktat mot istid och tid i PP. Men ändå, sin istid förtjänar man ju också…

***

Vad är ett bättre riktmärke än att titta på laget som vann med 7-2 hemma mot HV71 den 3:e december? Detta under november och december då VIK spelade den bästa totalhockeyn på många, många år.

Så här enligt nedan såg det laget ut då i stora stycken. Då lirade faktiskt Rigelius med From och Hakkarainen. Fernholm/Jalonen var ju inte med, med mera.

 • Jansson – Jardeskog
 • Gunnarsson – Östman
 • Tornberg – Roe
 • Norberg – Fernholm
 • Jalonen

Tänkbara kedjor, (man får faktiskt ihop drygt fem kedjor i teorin, om alla friska):

 1. Zetterberg – Frycklund – Bergman
 2. Svensson – Skedung – Wikman
 3. From – Hakkarainen – Lunsjö
 4. Greba – Karlsson – Wiberg/Johansson
 5. Arkalov/Kangas/Rigelius

Är ganska givet att Frycklund får centra första mellan Zetterberg och Bergman, särskilt då den sistnämnde är stekhet och avslutade grundserien med 6+2 sista sju.

Svensson var nog som bäst med Skedung och Wikman, även om #11 kommer behöva tid att få upp flåset igen, och får nog börja att bara spela PP kanske. Upp till bevis nu för Skedung att han kan ta en toppcenterroll och även producera poäng regelbundet.

Hakkarainen och From spelade sin bästa hockey tillsammans. Men dessa två har varit ungefär lika ojämna som Lunsjö (som emellertid nästan alltid levererar poäng på ett imponerande vis) denna säsong. Dock har denna trio stor potential då allt stämmer och skulle vara en riktig toppkedja i många lag.

Sedan är det verkligen ett getingbo med massor av starka energiforwards. Arkalov är på uppgång och en joker i energileken.

Om man jagar mål framåt skulle jag matcha Greba (har väl trots allt inte imponerat tillräckligt ännu för att peta övriga topp-9-forwards, men det kan ändra sig) och Wiberg i en fjärde. Annars Johansson, Rigelius och Kangas för att försvara en ledning.

Det blir således oerhört hård konkurrens om forwardsplatserna, främst lägre ner i hierarkin. Men det är överlag svårt att sia om hur även toppkedjorna ska se ut, förutom första om Bergman fortsätter måla.

***

På backplats är det lite lättare att gissa: Jansson och en stegrande Jardeskog matchar varandra ganska bra med tydliga roller. Gunnarsson och Östman har lärt känna varandra nu.

Tornberg och Roe är ett av seriens bäst samspelta backpar med enorm räckvidd, allroundkapacitet och plus/minus. Bägge har varit så bra att det viskas lite lätt om SHL.

Fernholm är jokern i backleken. Missade ju stora delar av säsongen, kom tillbaka sent och överraskande starkt. Detta för att sedan missa matcher igen, få lite istid och inte imponera lika mycket på sistone.

Men Fernholm har klass då han är 100 och kan eventuellt konkurrera hårt med exempelvis Östman om istid. Östman har efter en imponerande start kanske stagnerat lite. Men #3 kanske har fått ny energi nu efter lagresan till Klotens bergslagsnatur.

Ytterligare en backjoker som denna blogg snabbt börjat gillat är den tuffe Johan Norberg. 19-åringen kanske har spelat bort Jimmie Jalonens chanser, då finländaren avslutade säsongen häpnadsväckande lojt utan puck, trots en del framsteg där emellan.

***

Under tisdagen lär vi få många svar från VIK-träningen gällande femmor. Och på tisdagskvällen får vi också svaret om det blir HV71, MoDo, Björklöven eller Karlskoga.

1 svar

 1. Peter T skriver:

  Ska bli jävligt spännande att se vilket lag som väljer oss ikväll.
  Jag tippar på att det blir Karlskoga som väljer oss.