Tappad poäng mot svagt Tingsryd men sättet trubbigt VIK ändå tog två ger kanske visst hopp efter sena mål – fint hårt slit i långa box play

Marcus Bergman avslutade VIK:s comeback med en soloprestation. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann efter förlängning borta mot Tingsryd på onsdagskvällen med 2-3 för två poäng i kampen för att undvika negativt kval. Marcus Bergman blev matchvinnare sent under övertiden, dessutom i spel 3-mot-4.

Händelsefattig 1:a gav 0-0, Taif skapade faktiskt inte en enda chans under hela perioden, 0-6 chanser VIK 5v5.

VIK började okey fram till att Cheek åkte på en 5:a, men åkte inte Levinsson in i #13? Riktigt bra box play under fem långa minuter.

Kangas hade sedan en chans, men stressat avslut utan att se upp. Albano inledde vasst med några chansgivande explosiva uppåkningar, men exempelvis Cheek slog bort chans.

Bra tryck i slutet av Frycklunds enhet gav många chanser mot tillbakapressat Taif. Iskalle Lindelöf fortsatte dock ta knepiga beslut/avslut, och är poänglös i elva raka nu med -10.

Bedrövlig Ettanhockey i andra mellan två svaga lag. Svensson friställde Frycklund men dåligt skytte. Salminen bra i PP men resten trubbiga.

Gunnarssons totala avsaknad av avslutsförmåga renderade i kontring och utvisning på #61. 1-0 efter kanske misstänkt liten pucktitt av passiv JJ14 av alla i BP.

Robertsson hade flera misslyckade skottförsök. 2-0 Taif i PP efter att Ian kanske sov lite tyvärr, där måste #90 vara med och läsa spelet lite mer.

Gunnarsson friställde Johansson med fin djupledsmacka, men JJ14 kunde inte ens få friläget på mål. Gratisläge i slutet och snyggt 2-1 Eriksson, efterlängtad klass och kyla på ett avslut som vi nästan aldrig får se i VIK.

Taif skapade fortsatt dock nästan inget i 5v5, 4-2 chanser VIK. Dock 2-5 chanser Taif PP.

Under tredje perioden skärpte VIK till sig efter den oinspirerade andraperioden, plötsligt verkade alla inse att VIK skulle åka rakt ner i Ettan om inget händer. Och det hände faktiskt saker i sista perioden då VIK vann chanserna med hela 8-1 i 5v5.

Dower stod för sin kanske bästa match i VIK och åkte sig själv till ett läge, men skyttet håller ingen vidare klass. Cheek stressade Taifback så att Zetterberg blev fri, men bom.

Frycklunds kedja skapade ett jättetryck som sög musten ur hemmalaget, Dower kom in och fortsatte skapa då Lindelöf fick chans.

Lindelöf och Bergman gjorde bra saker så att Albano fick en chans, men skyttet är hittills svagt hos amerikanen. Mitt i VIK-pressen räddade Blomquist ett friläge för Nermark, och där var VIK verkligen nära att helt dras ner i Ettanstriden.

I slutet tog VIK ut målvakten och det var en del märkligheter i avslut, exempelvis skymde inte Bergman då Robertsson sköt, den tajmingen och modet måste upp. Bergman skulle dock revanschera sig senare.

Med endast två sekunder kvar slog matchens store lirare Dower en backhandspassning, kanske lite på chans, genom TAIF-boxen då VIK spelade 6-mot-5, och rätt kille fick rätt träff då Zetterberg satte 2-2 efter 59.58.

Tidigt under förlängningen var det nästa hemmaspelares tur att åka rakt in i VIK:are, då Berger åkte på Jansson och den sistnämnde åkte på en femma. VIK med Jesper Johansson i spetsen slet heroiskt i det så långa box playet. Hatten av även till Bohm och Skedung som fick ett treminutersbyte.

Den ibland i dvala gångne Ryan Gropp gjorde nog så i slutet igen då Bergman stal pucken och drog ifrån alla, och äntligen visade även #25 klass i avslutet efter 64.58.

SAMMANFATTNING

VIK gjorde en okey bortamatch, samtidigt var Tingsryd svaga. Det är svårt att förstå att det gröna laget vunnit så mycket på sistone. VIK vann chanserna i 5v5 med hela 18-4, troligen den största marginal bloggen någonsin skådat.

När det såg ut att bli noll poäng länge började undertecknad fundera på om VIK inte drabbats av den ”förbannelse” vissa ej fungerande och förlorande lag åker på, så att även när man spelar okey så ”går det inte: att göra mål helt enkelt.

Lyckligt nog bröts kanske denna förbannelse lite med de sena målen denna afton. Så nu kanske det kommer lite av en vändning (men hur många gånger har vi inte trott det?). Först möter VIK troligen lite för bra lag i Södertälje och MoDo innan det kan bli poäng igen mot Östersund. Därav var poängen i afton så viktiga.

Annars var det inte överdrivet mycket att skriva hem om, förutom att laget stundtals visade stor desperation, sylvasst BP på femmorna och att Dower gjorde en utmärkt insats med hela 10-1 i NP, och visade till slut mer varför Frölunda och Detroit trott så mycket på centern. Frågan är om Dower nu kan fortsätta på denna nivå.

PUCKLIGAN

5 Liam Dower Nilsson

4 Jesper Johansson

3 Jimmie Jansson

2 Marcus Bergman

1 Nick Albano

9 svar

 1. Mats i Wien skriver:

  När kommen patrik berglund att debutera i VIK , något som har Informationen.?

 2. Håkan Bråkan skriver:

  Nu kan vi släppa #11.
  Varifrån kom coachningen i kvitteringsjakten ?
  Öronsnäcka med NJ, eller ?
  Nu tar vi SSK med 1.500 till på läktaren.

 3. Musse skriver:

  Ändå härligt att se glädjen efter Bergmans mål, värsta TV-Pucken. 🙂 Hoppas detta gör att pressen släpper lite i offensiven. Tidigare har vi mest fått såna mål emot oss. Kan inte förstå petningen av Speers, de tidigare petade spelarna tog iaf inte chansen då de var rätt osynliga.

  • Icing skriver:

   Nää..#11 stärkte inte precis sina aktier.
   Verkar blåsa nya vindar i VIK när Fryklund, Cheek, Gunnarsson med flera får sitta och Dower, Robertsson Eriksson får jaga kvittering på slutet.
   Helt rätt skulle det visa sig.

 4. PatrikH skriver:

  Ja, precis som jag också såg matchen. Frågan inställer sig hur får VIK ihop laget till en vassare fungerande enhet. Vad behöver de skruva på? Vad måste enskilda spelare ha fokus på under kommande matcher? Hur ska VIK klara att ta poäng av SSK och Modo?

 5. Marcus skriver:

  Oförmågan att göra mål i Vik är sorgligt att se. Oförmågan att ta sig in på mål är katastrof! Dessutom verkar många spelare helt tappa nivån efter några matcher i Västerås

 6. Gulsvart gurka skriver:

  Bland de sjukaste matcherna den här säsongen. Det här laget är så svaga på att komma till farliga lägen och framför allt på att avsluta att det bara är jobbigt att titta på. Att Tingsryd lyckas slarva bort 2 poäng (så ser jag det) visar hur de på nåt vis lyckades vara ännu sämre trots fin form senaste tiden. Rosengren i målet var bra dock. Vågar knappt säga det men börjar kännas som att vi nog plockar tillräckligt med poäng för att undvika negativt kval, främst tack vare bättre målvaktsspel och defensiv som tidigare var lika bedrövliga som offensiven varit de senaste 20-25 matcherna. Kanske når vi en åttondelsfinal, men absolut inte längre än en kvartsfinal. Vad väntar Berglund på? Förstår att han vill göra det bra om han kritar på men offensivt kan det inte bli mycket sämre..

 7. Robin Asplund skriver:

  Fint sammanfattat!🏆

 8. Robin Asplund skriver:

  Fint sammanfattat i vanlig ordning!🏆