Tillbakablick omdömen under försäsong från Berglund till Östman & scout om Rok Ticar som är ny i Oskarshamn

Kalle Östman och Oscar Nord med nr. 26. Bättre bild än så fanns i databasen på Nord. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Vissa kanske tycker att denna blogg varit väl positiv till många spelare under denna framgångsrika försäsong. Det är trots allt bara träningsmatcher.

Undertecknad har skrivit ett tag om VIK vid detta laget. Fick chansen redan 2006 på SvenskaFans och Gurkburken. Under åren har man sett och skrivit om några försäsonger då blivande stjärnspelare tagit sina första skär i Gulsvart.

Gjorde en liten tillbakablick vad jag tidigt, under försäsong, skrivit om några av de bästa VIK:arna de senaste knappa 15 åren:

2006-09-26 om Patrik Berglund och Mikael Backlund: ”Det mest spännande på hela säsongen är dock att se hur VIK:s kronjuveler Patrik Berglund, 18, och Mikael Backlund, 17, kommer in i laget och i HockeyAllsvenskan. Försäsongsmatcherna har lovat gott och särskilt den ett år äldre Berglund har imponerat med sin storlek och frejdiga spel.”

2006-09-26 ”Det här talar för Västerås”: Patrik Berglund & Mikael Backlund
”Inte för att lägga för mycket ansvar på deras unga axlar, men Patrik Berglund och Mikael Backlund är två nya vapen som VIK:s motståndare kommer att få tvingas lära sig mer om.” 

2008-09-15 om Pär Arlbrandt och Niklas Olausson: ”Med Niklas Olausson och Pär Arlbrandt som ett nytt radarpar bör de kunna axla Patrik Berglunds mantel. Den store lille liraren Arlbrandt har redan hunnit flörta in sig ordentligt hos VIK-fansen efter briljant offensivt spel under försäsongen i par med passningsgeniet Niklas Olausson.”

2011-09-11 om LÖK-kedjan (Broc Little, William Karlsson och Peter Öberg): ”Många spelare har övertygat hittills och att förstakedjan med Broc Little, William Karlsson och Peter Öberg kommer vara ledande i allsvenskan är helt klart.”

2013-09-02 efter Jeremy Williams första träningsmatch: ”Strålkastarljuset var på Jeremy Williams, som såg större och snabbare ut än vad undertecknat inbillat sig på förhand. Williams visade klass med några delikata dribblingar och passningar. Låg bakom reduceringen till 3-1 med några bra kombinationer som avslutades med en fin lång pass. Williams såg bra ut och visade prov på spelsinne och teknik. Fick dock inte visa sitt fina skott.” 

2018-09-20 om Kalle Östman: ”Det explosiva energiknippet Östman ser ut att bli en av de bästa allroundforwardarna som skådats på länge, “Mr. Puckvinnare”.

Visst är ovan kanske lite körsbärsplockat, men faktum är att vi ofta snabbt känner igen sann kvalitet då vi ser den på individnivå. Med andra ord kan vi redan nu slå fast att minst Sebastian Benker och Daniel Öhrn spelar i SHL 2020-21.

Och letar man har undertecknad varit fel ute många gånger, men dock kanske inte om de som visat sig bli bäst. Men bland annat tyckte jag att Mikael Bohman såg bra ut försäsongen 2008…

Emellertid är det mycket svårare att sia om saker på lagnivå då kemi och så mycket annat spelar in.

***

Det händer mycket i SHL-Oskarshamn. Svängdörrar under försäsongen med tre spelare som redan fått lämna. Dock har man sett bra ut spelmässigt, vilket är det viktigaste. Nu har IKO plockat in slovenen Rok Ticar på en tryout, vilket MrMadhawk.se var först att rapportera:

– Till för ungefär två år sedan var Ticar en kvalitetsspelare, säger en NHL-scout till bloggen. Mycket bra i PP, också ganska bra defensivt. Bästa slovenske centern bakom Anze Kopitar.

– Men har sett sliten och långsam ut på sistone. Har hoppat runt mellan lag hemskt mycket. Väntade på ytterligare ett KHL-erbjudande och har nixat minst ett lag från Tjeckien. Skulle vara mycket skeptisk till honom nu…

En journalist på Aftonbladet twittrade att han är en bra spelare och bra person, men är i dålig fysisk form och har svårt att anamma spelsystem…

– Han har definitivt inte varit i bra fysisk form på sistone. Jag skulle inte säga att han är en spelare som har svårt med olika spelsystem, snarare gäller det hans långtida kedjekamrater Robert Sabolic och Ziga Jeglic…

1 svar

  1. Bozo skriver:

    Finns mycket att förbättra jämfört ned förra säsongen. Om VIK plus de lagen som missade slutspel hade bildat en tabell hade nog VIK kommit botten2 i den tabellen. Tog inte många poäng mot lag som VH, Löven, SSK och Almtuna. Visar nog på att det inte fanns tillräcklig bredd från start då och att laget var tvunget att ge 100% energimässigt för att ta poäng. Även bortamatcherna med lite lägre energinivå var ett mörker. Mycket dåligt rött skytte uppfattade jag också att det var, med bl.a. många frilägen där skottet i bästa fall satt i magen på målvakten. Lill-Z kunde skjuta men hur många lägen fick/skapade han i 5mot5.