Timrå verkar betyda mer för Jonathan Dahlén än vad Västerås betyder för Patrik Berglund & Co. – varför?

Unga stjärnan Jonathan Dahlén valde sitt Timrå och Allsvenskan. Trots att SHL-lag dreglade. Patrik Berglund valde SHL och Djurgården istället för moderklubben VIK och HA. Varför?

Kenny Jönsson valde Rögle och HA vid hemkomsten från NHL. Tobias Enström valde Modo och HA. Dick Tärnström valde AIK och HA. Marcus Ragnarsson valde Almtuna och HA. Varför?

Jämför dessa val med exempelvis Nicklas Lidström, Leif Rohlin och Tommy Salo (no-shows som spelare) eller Peter Popovic (var väl lite för sliten eller gammal, som flera andra sena hemvändare). Visst är det säkert orättvist på flera sätt, men ändå – det finns en trend.

Den enda återvändare som verkligen kommit tillbaka med bevarad hög klass och glöd är väl egentligen bara den store Patrik Juhlin (men även Fredrik Nilsson och “Loppan” Hellkvist kom tillbaka, dock först som 37-åring men gjorde faktiskt tre bra säsonger på hockeyålderns höst). Dock kom de inte från NHL som ovan nämnda spelare med stora klubbhjärtan.

***

Visst har NHL-proffsen hjälpt VIK på flera sätt. Men även andra har gjort det, med proportionellt lika stora summor som del av inkomsten.

***

Varför är det så här? En del har att göra med att vi västmanlänningar troligen är de minst länspatriotiska i hela Sverige. Detta har flera personer från andra delar av landet upplevt och sagt då vi diskuterat frågan. Ta nästan vilken annan del av Sverige som helst så kan de flesta skrävla och skryta om just sitt områdes förträfflighet.

VLT:s ledare tog nyligen upp detta fenomen om Västmanland som faktiskt ligger i botten gällande turistbesök i hela Sverige. Några av Gustav Ericssons ord nedan i VLT:

”Som uppvuxen i grannlandskapet i norr borde jag kunna rabbla åtminstone en handfull sevärdheter i Västmanland. Det kan jag ju göra när det gäller Dalarnas andra grannar, ja till och med för Gästrikland. Men av någon anledning har Västmanland varit en vit fläck på min besöksmålskarta.”

”Det är konstigt. Så borde det inte vara. Västmanland har en otroligt spännande historia och i länets tio kommuner finns ju mängder av intressanta plaster och sevärdheter att upptäcka”.

”Jag tror att det handlar om marknadsföring. Västmanland och västmanlänningarna måste helt enkelt bli bättre på att marknadsföra sig själva.”

***

Sedan har såklart inte heller VIK skött alla sina kort rätt det senaste 25 åren för att vara det självklara valet för hemvändare och andra.

När jag växte upp i Sala på 1980-90-talet var det ofta Brynäs, Leksand, Färjestad och Djurgården som gällde på skolgården. Ofattbart för mig och en del andra, men inte för många som uppenbarligen inte hade tillräcklig halt av lokalpatriotism i blodet. Men de höll på Sverige i fotbolls-VM. Inte Norge eller Danmark – av någon anledning.

För att framtidens Patrik Berglund inte ska nobba VIK igen bör vi, precis som VLT:s ledare föreslår, blir bättre på att marknadsföra vår del av landet och kanske bli lite mer lokalpatriotiska.

Och VIK behöver fortsätta på den inslagna vägen nu med jordnära och eftertänksamma personer bakom spakarna som gör VIK omöjligt att småskratta åt för en potentiell hemvändare i framtiden.

9 svar

 1. Allkemisten skriver:

  Problemen börjar vid antagligen till HG, varför bara ta in 3-4 killar från Västerås? Istället tar man in 5 utifrån med noll hjärta för västerås, dåliga eller inga meriter och i många fall massa utvisningsminuter.

 2. Bozo skriver:

  Detta samtalsämne hänger ihop med den dåliga sponsringen i staden. Allt hänger ihop med pengar. När det inte finns pengar som är lokalpatriotiska, varför ska då enskilda invånare/ tidigare invånare vara det. Jag tror Västmanland och då främst Västerås saknar bredd gällande relativt stora företag som styrs härifrån. Min personliga insikt är att vill vi att saker ska utvecklas positivt så behöver vi enskilda supportrar till VIK bjuda till långt över den genomsnittliga supportern. Jag tycker VIKs initiativ till VIP är jättebra. Om du inte hinner engagera dig som volontär så jobba nån timme övertid och skicka in stålarna till VIK.

 3. Pelle skriver:

  Västmanland är säkert fullt med ”pärlor” även om jag måste erkänna att det även för mig är lite av en vit fläck på kartan, men så är även Dalsland som verkar otroligt vackert, på bild då..Har knappt varit där heller.
  När det gäller Berglunds val tror jag dock inte att lokalpatriotism har ett smack med saken att göra.
  Jämförelsen med Dahlén haltar också betänkligt i en Östgötes ögon. Jonathan är en ung kille, ”upcoming” som hamnat på hal is med dåliga skridskor, han söker trygghet och glädje, det är vad jag tror han söker i återkomsten till Timrå i allafall.
  Berglund söker kanske något annat? Han är ju absolut inte ”slut” på något sätt. Vad skulle han åstadkomma med att vända hem till Västerås? Gå upp med VIK? Med all respekt så tror jag det kommer hända men inte inom tidsspannet för Berglunds karriär.
  Jag tror helt enkelt att han vill hem till Sverige och spela på så hög nivå som möjligt. Dessutom med utsikten att vinna något, ett SM-guld med DIF tex. Håller inte för otroligt att han avslutar karriären i VIK om ett par år. Om ni fortfarande vill ha honom vill säga…
  Ps. Helt vit är inte kartan, hela Sverige älskar era gurkor:) Ds.

 4. Kelly skriver:

  Fredrik Nilsson ”kom hem” och var riktigt bra i nån säsong. Att inte fler ”VIKARE” har kommit tillbaka tror jag i mångt och mycket beror på dåligt ledarskap genom åren.

  • Marko skriver:

   Tror precis som Gurkan63 skriver att han kör ett år med DIF och sen får man se.
   Lite intressant det du skrev Mikael om vilka man höll på under 80-90- talet på skolgården i Sala.
   Det var nog ganska lika på 70 talet också där Brynäs,Leksand och FBK var lagen många höll på. Brynäs har ju många fans kring Sala /Heby med omnejd och det är säkerligen för att Västerås saknat lag på elitnivå på 70-80 talet iaf. Sen är det ju inom rimligt avstånd att ta sig till Gävle också så det har säkerligen varit en aspekt på det hela också.

 5. Fredrik Angebrand skriver:

  I och för sig kan jag tycka att jämförelsen mellan Dahlen och Berglund haltar rätt betänkligt. Dahlen är en ung, ok AHL-spelare. Berglund en etablerad NHL-spelare som ska vara i sina bästa år – typ – och som har ambitioner att återvända till NHL.

  Övriga spelarna var alla klara med sina NHL-karriärer och önskade komma hem och avsluta i sina hjärtans lag. Tror inte Berglund ämnar avsluta sin karriär efter denna säsong direkt…

  • Mikael Norén skriver:

   Så kan det vara och man får såklart respektera varje människas egna beslut. Jag är bara uppriktigt nyfiken varför andra lag lyckas få hemvändare till HA från NHL. Lite för dålig utdelning i Västerås för att tro att det enbart är en slump…

  • Mikael Norén skriver:

   Dock sa Bulan i VLT att det inte handlade om att komma tillbaka till NHL.

   • Gurkan63 skriver:

    Jag tror Berglund har andra tankar kring sitt beslut. Varför skrev han bara på för ett år med Djurgården. Han vill marknadsföra sig denna.säsong för att sedan dra vidare. Det var många fd vidare som så att dom skulle avsluta i vik men så vart det inte förutom dom du nämnde. Dahlén vill nog skynda långsamt kullen är inte mogen NHL ännu. Fick nog bra betalt i Timrå. Dagens spelare har en helt annan attityd finns inget klubhjärta hos dom. Pengarna och ivern att bli big står styr deras beslut. Få se hur många av dom som lämnade vik för shl som kommer att lyckas.