Trots alibihockey lyckades VIK vinna mot Troja i sudden tack vare två klassmål i fart av From plus starka prestationer av Ryttar, Tornberg & Wikman

Mathias From - vad händer? Nu talar en del för att den vindsnabbe dansken stannar i VIK. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Trots att VIK till stora delar tog en ”night off” i Ljungby lyckades Gulsvart vinna tack vare individuella prestationer av Mathias From och en stark insats i mål av Linus Ryttar, plus några till. Troja visade att att de spelar en snabb och fin anfallshockey och är nog värda flera poäng i tabellen.

VIK spelade klassisk alibihockey (underskattning?) från första nedsläpp. Kanske var även spelarnas tankar på annat håll då SSKrivbordsklubben åter gick från hederskodex och fick igenom sitt klagande och VIK fick därmed -5 poäng precis inför nedsläpp.

Men lämnar detta helt nu och fokuserar på isen. Måste försöka höja nivån igen.

VIK skapade lite i början på perioden. 8-6 chanser 5v5. Det nästan enda glädjande inledningsvis var att Wikman är på väg mot storform igen med blixtrande speed och Ryttars spel i kassen. Wikman brände dock ett friläge. Uselt skytte då VIK satte flera lägen i sargen.

En annars vass Ryttar bjöd på 0-1 i andra. Bra mittzonsaction av Greba efter fin långpass av Jansson gav From gata i PP, klassavslut 1-1. Vi som ser NHL ibland har ju sett att NY Rangers faktiskt ofta använt denna variant, kanske något att testa oftare?

1-2 efter Trojaslarv, bra Johansson och Jarde. Sedan lite slarv Hakkarainen i anfallszon och 2-2. Troja hade mycket ont och spelare låg ner till höger och vänster, men återhämtade sig bra och snabbt – glädjande nog.

Nästan komiskt när Arkalov missade en tung tackling, men Trojaspelaren gick hårt i däck ändå, och när Jardeskog tacklades så låg en spelare väldigt länge, för att sedan spela vid nästa tekning.

5-5 chanser 5v5, 3-3 PP-chanser. Greba brände ett friläge efter lysande passningar Hakkarainen och fantastiskt bra Tornberg. Tornbergs resa är verkligen djupt imponerande.

I tredje perioden var det fortsatt segt, men Jansson hittade en pigg From som brände ett friläge. Chanserna i 5v5 slutade 4-3 till VIK i tredje, totalt 17-14 och 4-5 i PP-chanser. From hade även en jättechans i slutet efter en bra passning av Roe.

Dansken fick dock rejäl revansch under övertiden med underbart solomål där 24-åringens hela register användes med den internationellt gångbara farten som adelsmärke.

SAMMANFATTNING

Inget att skriva hem om. Har man misstänkt dålig inställning från start är det svårt att sedan trycka på en knapp. Men kanske var tankarna på annat håll, lite av förklarliga skäl.

Skärpan och skyttet var mycket svagt och i första perioden vann exempelvis Troja nästan alla tekningar, vilket säger något om kampmoralen från start i VIK.

Nu är fokus att försöka rädda en femte/sjätteplats och då var ju segern viktig. Dessutom föll både Västervik och AIK vilket gör att VIK ser ut att kunna säkra en femteplats ganska tidigt.

August Tornberg var isens kung med 9-0 i NP. Ibland är det nästan så man tror att den väldige backen kan göra en resa som exempelvis Johan Åkerman gjorde med en explosionsartad utveckling nära 30-årsstrecket.

Tillsammans med Logan Roe utgör nog dessa kanske seriens mest underskattade backpar, som kommer kunna stänga ner de bästa av forwards och samtidigt kunna levererara bra uppspel och offensiv.

Jardeskog gjorde en ny bra match utan puck och låg precis på gränsen, så som #77 måste göra för att vara effektiv.

Sedan måste vi såklart hylla Mathias From, som kanske totalt sett är den spelare av mest ”internationellt” snitt i hela laget med sitt paket av storlek, fart och teknik. När dansken får ihop allt är det svårt att stoppa forwarden.

Wikman hade äntligen fått tillbaka den där överväxeln i åkningen vilket gör att WW17 kan skapa även om laget i övriga inte funkar. Dock gjorde även Skedung som vanligt ett gott dagsverke, främst defensivt.

Greba blandade och gav återigen med 3-4 i NP. Forwarden är inte riktigt synkad ännu, men vid 1-2-målet blev det en fin assist då Greba hittade From perfekt i enormt hög fart.

Arkalov såg aningen mer slimmad ut och det tyder på att ryssen använt tiden här på rätt sätt. Precis som bloggen trodde fick Arkalov nu spela ytter, då passningsspelet inte riktigt sitter där. Men vann några närkamper och kommer med stor sannolikhet bli bättre match för match.

Nu väntar Tingsryd borta på onsdag.

PUCKLIGAN

5 Mathias From

4 August Tornberg

3 William Wikman

2 Linus Ryttar

1 Ludvig Jardeskog

6 svar

 1. Vik-följare skriver:

  Bra analyser som vanligt, men vill även komplettera bilden av VIKs fina boxplay.

  Enligt dagens boxplaytabell, i Hockeyallsvenskans statistik, har VIK haft 141 numerära underlägen och bara släppt in 24 mål. VIK leder BP-tabellen på fina 82,98% (andel underlägen utan insläppta mål) Försvarsmuren består, för i de senast fyra matcherna har VIK släppt ett mål på tretton underlägen, dvs höga 92,3%. bra känsla för de kommande matcherna

  BP-stjärnorna som ska äras är Wikman (11.54), Rigelius (11,37), Kangas (11,27), Johansson (11,18), Skedung (9,16) och Karlsson (9.15) Siffran i parantes är istid per minusmål.

  Målproduktionen under dessa fyra matcher har varit 13 mål under ordinarie tid. 5 PP-mål och fjärdekedjan har bidragit med två mål. I matchen mot BIK var det tre PP-mål och fjärde gjorde det enda 5v5-målet. Det är bra att VIK har en bredd på målgörandet och inte enbart en powerkedja.

  lärdom, vid ett muntligt samtal:
  Kvittera alltid samtalets slutsatser med ett mail – frågeställning – svar – slutsats och begär kvittens att det är rätt uppfattat.

 2. Pelle skriver:

  Det är inte så att de sitter och utreder detta i en vecka. De har inte beslutsfattande möten varje dag. Men om du kan någonting om att driva företag i Sverige så vet du att medborgare från icke EU-länder behöver arbetstillstånd för att arbeta i svenska företag. Att de hade ett EU-visum har inget med arbetstillståndet att göra. Deltar du i en internationell turnering där du inte är avlönad i Sverige så är det ok, men är du anställd och får lön av ett svenskt företag så är arbetstillstånd obligatorium, vare sig du spelar fotboll, jobbar som programmerare eller spelar ishockey.

  Fruktansvärt löjligt att ni är arga på SSK för att er ledning inte kan sitt jobb. Alla andra lag får snällt vänta på sina arbetstillstånd när de värvar utländska spelare. Det gällde t.ex. Marcinew som SSK värvade från Finland (ett annat EU land) och alla de andra spelare som har kommit in i senaste transferfönstret. Hade de fått spela direkt kanske de tagit mer poäng och ni färre. Varför skulle VIK få en gräddfil att använda sina spelare direkt medan andra klubbar snällt får vänta? Som tävlingsnämndens ordförande säger är fallet solklart, arbetstillstånd behövs. Punkt. Slut.

  • Peter T skriver:

   Då kan ju du andas ut nu då, tre poäng och fem plusmål in på kontot för ditt ssk, helt välförtjänt!?
   Vi har fått vårt straff, släpp det bara för h-vete.

 3. Fredrik skriver:

  Trodde att det skulle bli en tuff match.

  Många frånvarande, de två ryssarna som inte spelat regelbundet på ett bra tag, Jansson som varit borta ett tag och fått en rivstart (lätt att tappa konceptet lite då). Inte mycket till kontinuitet… Blir nog bättre redan nästa match. 🙂

  Måste lyfta Wiberg lite också. Han tar för sig mer och mer hela tiden och har en härlig förmåga att gå på mål med fart, tyngd och tuffhet.

  Men ja. From har verkligen börjat varva upp och det syns att hans självförtroende har ökat – härligt!

 4. Bozo skriver:

  Z kommer nog bli laget skyldig en rejäl avslutningsfest. Han kan inte själv läst på lagen som finns lättillgänlig på Migrationsverkets hemsida.

 5. Anders Karlsson skriver:

  Ja det som tog myndigheter mer än en vecka att reda ut visste sskfansen redan från första minuten 🙂