Stark inledning av brandskattat VIK mot stjärnbrett HV71 backades upp av strålande målvaktsspel av JG (oroande nog skadad) och Ryttar då skyttet var fortsatt högklassigt

Johan Gustafsson visade klassen. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Ett vilt kämpandes och skadedrabbat VIK lyckades hålla undan HV71:s tunga forcering och vann med 3-2 under lördagseftermiddagen. Det kan dock ha varit en dyrköpt seger. Detta då Johan Gustafsson, som dominerat och tagit 22 av 22 skott, tvingades utgå i matchminut 38 med en misstänkt ben/knäskada.

Solid första period av VIK. Skyttet från fredagsegern mot Karlskoga höll i sig. Filip Wibergs högerskott gav 1-0, nya bra grejer Roe. Verkligen ett kvitto på att Wiberg har ett mycket tungt skott då han helt enkelt sköt förbi den oskymde och rikligt SHL-meriterade Jonas Gunnarsson i HV-kassen efter 9.06.

Jesper Johansson var riktigt bra i första, och JJ14 fick välförtjänt en större roll då VIK saknade hela fem forwardsstjärnor i Frycklund, Svensson, Lunsjö, Greba och Arkalov.

JJ14 låg bakom Zetterbergs hårda 2-0-snipe. Det målet var frukten av att Hakkarainen vann pucken djupt, sedan gick trissan som på ett snöre mellan finländaren, Jansson, Johansson där Zäta visade sitt mycket fina skott efter 10.08.

VIK hade, imponerande nog, bra energi trots att man rullade på elva delvis relativt oprövade forwards och hade match igår. 7-5 chanser 5v5, 2-0 PP till VIK. VIK Support som vanligt helt fantastiska hela tiden och idag behövde VIK verkligen den energi som de dryga 3000 på läktaren gav.

Så skickliga HV började i andra perioden bli mer energiska och fick flera PP. VIK tappade då föga förvånande lite offensiv energi. Men VIK slet hårt i box play och JG var lysande i kassen.

Backparet Tornberg & Roe fortsatte imponera djupt då de som vanligt vann loss en puck i egen zon före 3-0 efter 30.26. Tornberg hittade då Zäta som snyggt direktskarvade vidare till Johanssson, som i 2-mot-1an hittade Hakkarainen som dock bommade grovt. Emellertid rann pucken fram till Zäta, som snabbt hittade Roe som satte trissan i nät efter bra nätnärvaro av Hakkarainen.

En strålande JG utgick alltså sedan efter 37.57 med en misstänkt knäskada – oturen tar aldrig slut helt enkelt. Men en het Ryttar kom in och var fortsatt skärpt.

HV vann chanserna med 6-2 i 5v5, och även 4-1 i PP-chanser då VIK inte riktigt orkade hålla spelet med elva forwards. Men alla backar i form av Tornberg, DG, Roe, Jardeskog och Jansson plus Östman starka utan puck.

HV kom ut hårt i tredje. Tornberg hade otur då han skulle slå bort en puck som ramlade in högt och träffade då Huhtala i ansiktet med näven. I efterföljande PP sköt Forsberg med stor klass in 3-1 i krysset från distans efter 50.24.

VIK hade svårt att få pucken djupt inledningsvis på tredje vilket gjorde att HV kunde skölja över ett allt mer tröttkört Gulsvart. Men halvvägs in på perioden samlade VIK kraft och fick bättre ordning på spelet.

I slutet kom 3-2 då Jansson kanske kunde varit mer vaksam framför Ryttar och rensat siktfältet bättre efter 58.55. Men VIK lyckades hålla undan trots att HV vann chanserna med 8-4 i 5v5 och 3-0 i PP i sista perioden.

SAMMANFATTNING

VIK har hittat något, trots att man saknade fem tunga forwardsnamn, plus Fernholm (spelade ej) och att JG försvann. För andra matchen i rad blev det tre poäng mot ett topplag trots att VIK skapade mindre rent kvantitativt då HV vann chanserna totalt i 5v5 med 19-13 och 7-3 i PP-chanser till HV.

Först måste vi hylla bägge målvakterna som tillsammans räddade 45 av 47 skott. JG alltså 22 av 22 och Ryttar 23 av 25. Men nu verkar det som att VIK kanske får klara sig utan JG. Frågan är bara hur länge?

Vi kan bara konstatera att ända sedan Fredrik Nilssons skadeexit ur SM-slutspelet våren 1993 mot Djurgården har ”The Injury Curse” förföljt VIK med en massa skador inför eller under slutspel. Det verkar tyvärr fortsätta. Men någon gång kanske förbannelsen bryts.

Dock mycket positivt då VIK åter är på väg att hitta farten och passningsspelet som gör att även starka lag som HV71 och Karlskoga inte riktigt hinner med att låsa fast VIK då Gulsvart maxar. Det är mycket lovande inför slutspelet.

Ty för VIK handlar allt om snabbhet om man ska ha någon chans mot de mer välfyllda lagen rent skicklighets- och pucksnidarmässigt. Denna snabbhet VIK har i benen måste då också såklart inte ske på alltför stor bekostnad av kvalitet i passningsspelet.

HV är ju så skickliga att de inte behöver maxåka så mycket som VIK måste. HV kan glida och saxa sig fram till farliga lägen.

Sen är det också ett gott tecken att VIK fortsätter driva mot kassen som då exempelvis Hakkarainen före 3-0. Och skyttekvalitet finns där i Zätas händer och det är ju en fin bonus att en ung, just nu breddspelare, som Wiberg också kan bidra med ”secondary scoring” tack vare sitt fina och tunga skytte, som denna blogg tidigt såg i J20.

Backsidan var fortsatt mycket bra och alla backar gör verkligen ett stort jobb utan puck. Idag var Jardeskog och på topp och ytterst jobbig för HV, då backen inte hamnade i mycket trångmål med puck, utan spelade mer enkelt. VIK har en välväxt allroundbetonad backsida som imponerar.

Detta var verkligen också en tekningsduell mellan Karlsson och Vesel, hela 12 tek, där Vesel vann elva (!). Skedung vann dock fem av nio mot Vesel och kanske kunde Paananen matchat hårdare i tekduellerna. Men det lär bli bättre då centrarna och goda tekarna Frycklund och Arkalov förhoppningsivs snart går in i laget.

Svårt att välja ut de bästa då alla gjorde bra insatser. Nu väntar en bortatripp i Småland mot Troja (måndag) och Tingsryd (onsdag).

PUCKLIGAN

5 Johan Gustafsson

4 Jesper Johansson

3 Linus Ryttar

2 August Tornberg

1 Lukas Zetterberg

20 Responses

 1. Jan Malmberg skriver:

  Svårt att fatta att ryssarna platsar i KHL. VIK blir inte bättre som dom spelar nu. Och dåren Putin borde spärras in eller likvideras. Har redan mördat oskyldiga barn i Ukraina bla. Inga ryssar i Hockey VM i Finland i alla fall. 👮‍♂️👮‍♀️

 2. Per wall skriver:

  Hoppas ssk åker ur allsvenskan då kan dom ta med sig Andersson,det är för jävligt att en sån person får hålla på och anmäla lag,det är inte första gången.

 3. Patrik skriver:

  Jaha, då blev det klart att VI tappade 5 poäng som straff för att spela med okvalificerade spelare mot Västervik och Södertälje!
  Skit också.

 4. robert Jonsson skriver:

  Det räcker med de uppgifter som framläggs för att inse att Putin och Ryssland begår ett fruktansvärt övergrepp på Ukraina. Förstår man inte det borde man nog emigrera från Sverige.

 5. robert Jonsson skriver:

  Även om ryssarna fortsatt får representera VIK så är frågan om de kommer att kunna lyfta laget ytterligare. I de senaste matcherna så har laget presterat på topp utan dem. Dessutom vet man inte hur deras medverkan påverkar de andra i laget. De flesta av oss svenskar inser ju att Putin och Ryssland begår ett fruktansvärt övergrepp på ukrainarna. Vi vet ju inte hur ryssarna ser på den uppkomna situationen.

  • Pelle skriver:

   VIK har många skador nu och behöver bredden. Det går ju inte att få några andra spelare nu.

   Sen är naturligtvis rapporteringen annorlunda i Ryssland.

 6. Patrik skriver:

  Är det någon som vet om ryssarna kommer att får spela i VIK?
  Tänker på allt problem med Ryssland vs Ukraina nu.
  Den ena efter den andra ryss blir ju nu nobbade att få tävla i andra idrotter.

  • Peter skriver:

   många idrotter låter ryska idrottare tävla men under neutral flagg. i det fallet tävlar de ju för VIK och inte ryssland. jag hoppas att kriget inte gör skillnad i detta fall.
   Det blir galet när man ger sig på ryssar när det är rysslands statsledning som fått fnatt…

  • Pelle skriver:

   Jag förstår inte logiken i att straffa enskilda ryssar. Jag hoppas det kan bli lite sans i debatten och inga häxprocesser.

  • MA skriver:

   Ziyat Paigin är spelklar iTimrå.
   Varför tar det så lång tid för att få klartecken, gällande Viks ryssar. Har man sagt ja från alla håll, borde det väll vara grönt att spela.

 7. Jan Malmberg skriver:

  Åbonden lämnar felaktiga uppgifter igen(efter pandemin) nu att VIK spelar i ABB Arena ikväll. VIK spelar borta månd. onsd. Han har inte alla Hästar hemma tydligen SKÄRPNING 🥅🏒

 8. Adam skriver:

  HV71-fan här som var på plats igår. Er vinst kändes rättvis trots skottstatistiken. HV stod och stampade medan VIK klarade att bryta igen försvaret på ett annat sätt genom intensiva och tunga forwards. Intressant att läsa den skarpa matchanalysen här. Hoppas att det gick bra med Johan Gustafsson.

 9. Observant skriver:

  Stark lagseger trots kort om forwards. Bra analys som vanligt av bloggen.

 10. Musse skriver:

  Sjukt imponerande av grabbarna att prestera som de gjort i helgen mot topp-motstånd med den tunna och skadefyllda truppen. Ingen kan klaga på att de inte kämpar iaf. Och klacken, att de hade röst kvar även idag… wow👏👏

  • J skriver:

   Bra kämpat alla! Starkt av klacken också med röst kvar från dagen innan!
   Om Frycklynd, Svensson och ryssarna är tillbaka i spel tror jag fan de kan bära vägen till Shl redan i år.

 11. Mathias skriver:

  Signa Wiberg direkt, kommer vara en av dom bättre hockeyspelarna i Sverige om typ 4-5 år. Risken är annars att han försvinner och kommer inte tillbaks förrän i slutet av karriären. Spelar orädd, fysiskt och är allmänt jobbig för motståndaren trots sin unga ålder, ett riktigt framtidslöfte som jag hoppas man tar tillvara på.

  • PatrikH skriver:

   Jag håller helt med dig om Wiberg. Han är en riktig powerforward som går in i närkamper och vinner dem. Helt rätt spelartyp att behålla i VIK. Han har också gjort ett antal mål och fler mål än Kangas som ju har ett seniorkontrakt och också kommer bli bra för VIK i framtiden.

 12. Zico skriver:

  Match igår och många skador gäller även för HV som saknade Kelleher, Ytterell, Nybeck, Ullström, Önerud och Wikström.