100-procentigt PP och stark comeback av Jimmie Jansson då skyttet och trafiken mot mål äntligen var bättre då Linus Ryttar gjorde det bra mot Karlskoga

Konungens återkomst. Arkvifoto då VIK Support hyllade Fredrik Johansson, Alexander Lindelöf, Jimmie Jansson, Marcus Bergman, Marcus Dahlbom, Jesper Cederberg, Patrik Zetterberg och Thomas Paananen. Detta eftersom de stannade efter degraderingen och tog upp VIK igen. VIK Support har verkligen skämt bort oss med magiska TIFOn och bra tryck genom åren. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Så över till något så banalt som hockey, med tanke på vad som händer i Ukraina. Men samtidigt blir väl inget bättre om vi helt deppar ihop? Hoppas också inte vanliga ryssar får skit för detta (som exempelvis Greba och Arkalov) då det nog främst är dessa som kan få stopp på galenskapen.

VIK vann med 4-2 hemma mot Karlskoga på fredagskvällen då VIK Support åter bjöd på fantastisk inramning. Jimmie Jansson var glädjande nog tillbaka och kaptenen gjorde en utmärkt comeback.

VIK började starkt. BIK skapade inte en chans under den första knappa halvan på perioden. 1-0 i PP sedan Volden trillat, From passade på efter 6.28 med ett välplacerat skott.

Skedung var i 1-0-sekvensen stark mot kassen. Aronsson slashade först Skedung rejält och BIK-backen tryckte sedan Skedung mot Volden lite så att VIK-centerns klubba trippade norrmannen i kassen – något som Gustaf Franzén såg ut att gnälla om hela kvällen sedan, på typiskt BIK-manér långt efter slutsignal.

Jimmie Jansson var som sagt äntligen tillbaka och var direkt delaktig utan att vara övertänd. Nära att Janssonskott styrdes in och kaptenen friställde även Bergman med känsliga handleder. Kangas också igenom efter fin soloraid, men bom.

En puckout av Roe och sedan mer BIK. Gästerna sköt bland annat ribba i PP. 7-5 chanser 5v5, 3-1 PP. Filip Karlsson gjorde en otroligt bra förstaperiod över hela isen med 6-0 i NP, bland de bästa noteringarna i en period.

BIK inledde bra i 2a med ett sylvasst PP då Ryttar var skärpt. Precist och rörligt passningsspel med massor av skridskoåkning, också det ett mer, dock positivt, typiskt BIK-manér.

Rigelius satte 2-0 efter 27.44, ett skott som nog Volden vill ha tillbaka. Men samtidigt skickligt av ”Rigge” att skjuta i skäret och nyttja BIK-backen som screen efter bra grejer av Kangas och Jesper Johansson.

VIK spelade sedan bra, skapade. Men efter många brända VIK-lägen istället 2-1. Detta under en avvaktande utvisning då kanske Kangas gick för hårt mot sin backskytt som istället passade och gata för Lyckåsen efter 34.45, kanske kunde Ryttar tagit det då det var fri sikt. Samtidigt nära och ett fint högerskott.

2-2 kom endast 15 sekunder senare då en annars som vanligt skicklig Gunnarsson slog en väl vågad passning längs offensiv blå, och Rekonen placerade pricksäkert in trissan i bortre på kontringen.

Nye BIK-kanadansen Marco Roy kändes inte så hungrig eller vass denna afton (trots att en scout bloggen talade såg bra bitar hos Roy tidigare i ICEHL) och nyförvärvet brände en straff. Totalt sett jämnt i andra, 8-7 chanser 5v5 till VIK, 0-4 PP.

VIK började tredje med ett PP då Wikman skickligt tog in pucken i anfallszon. Tornberg har ju växt ut till en gigant även spelmässigt (sex poäng senaste fyra för #52!) och låg bakom med en ny assist. Detta då Lunsjö visade sitt högklassiga skytte fram till 3-2 efter 41.13 med en maskerad projektil. Sådana avslut kan bara riktigt skickliga lirare leverera.

Wikman fixade sedan ett nytt PP. Bra broderat av Karlsson, Hakkarainen och Gunnarsson öppnade för Zetterberg, som kunde trycka in pucken via Volden efter utmärkt skymning av Bergman, som verkligen var i ansiktet på Volden där och 4-2 efter 46.10. Snacka om att hela PP-femman var inblandad där!

BIK skapade sedan en del och gästerna vann chanserna i sista med 3-7 i 5v5. Två PP-chanser räckte för VIK som otroligt nog hade ett 100-procentigt PP denna afton med tre PP-mål på tre PP.

SAMMANFATTNING

BIK vann chanserna med 19-18 i spel 5v5 efter att ha skapat en del i sin jakt på reducering på slutet. BIK har ju alltid ett bra passningsspel där alla spelare är skickliga att ta emot och snabbt leverera pucken vidare.

Det är ovanligt att VIK både förlorar chanserna och skotten (21-32). Men då klev istället Ryttar och (PP)-effektiviteten fram. Skyttet och trafiken/skymningen var bra vid samtliga fyra mål, vilket vi inte är bortskämda med.

Säkert underbart skönt för Ryttar att vara 97-procentig och vinna en toppmatch och hyllas av VIK Support efter matchen.

BIK saknade två av sina bästa spelare i Henrik Björklund och David Lilja, plus långtidsskadade toppbacken Henrik Larsson. VIK saknade Anton Svensson, som tyvärr blev knäskadad i Uppsala senast och i bästa fall är tillbaka till slutspelet enligt VLT.

Dock är nog Mikael Frycklund plus Greba och Arkalov snart tillbaka. Jansson var alltså redan tillbaka och såg mycket fin ut under 15 minuter. Kaptenens lugn imponerade, då annars #10 ibland kan vara för het. Skönt att se Jansson redan är på G.

Fernholm spelade dock bara sju minuter inledningsvis på matchen, vad nu det kan bero på. Vore olyckligt om VIK aldrig ska få bli någorlunda skadefria.

Annars är det en styrka att VIK har flera starka backar som kan skydda och ta upp pucken i banan. Detta då Tornberg, Roe, Jansson och Gunnarsson gör det så bra då de använder sin storlek för att täcka puck, åka förbi första gubben och sedan kunna lägga ett bra förstapass. Det är så viktigt att VIK har sådana backar som både kan åka och spela sig ur problem.

Framåt gjorde Filip Karlsson sin klart bästa match någonsin VIK-tröjan med hela 9-0 i NP med massor av stora och små detaljer både offensivt och defensivt. Dessutom åter bäste tekare med 59 %. Väldigt glädjande att centern äntligen på allvar börjar visar varför det blivit så många matcher med förhållandevis gott poängsnitt i SHL.

En annan center vars främst defensiva spel imponerar är Isak Skedung. Det smarta slit som Skedung lägger tillsammans med Wikman är värt massor och i afton var Wiberg en helt okey tredjelänk då Svensson alltså saknades.

Hakkarainen var dock osynlig och hittar inte riktigt kemin med Zetterberg. Bägge dessa kanske skulle må bra av att Frycklund kom tillbaka hellre förr än senare. Dock viktigt att Zäta bröt sin elva matcher långa måltorka.

Nu väntar tuffast möjliga motstånd redan på lördagseftermiddagen då Real HV väntar. Nedsläpp kl 15.00.

PUCKLINGAN

5 Filip Karlsson

4 Mathias From

3 Alexander Lunsjö

2 Linus Ryttar

1 Niklas Rigelius

6 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  På måndag ska beslut om VIKs poäng redogöras av Svenska Ishockey förbundet .Så när matchen mot Troja börjar lär vi veta hur många poäng VIK egentligen har. Tror tyvärr att poäng ryker, hoppas jag har fel! Hoppade in Rocklunda hallen när VSK ledde med 8-3 mot Sandviken, starkt vända 0-2 . Och VIK ledde med 2-0 när jag äntrade hallen. Förta gången jag haft dubbla biljetter verkligen SUPER fredag. Men måndagen känns obehaglig.

 2. Observant skriver:

  Skönt att pp lossna och bp fortsatt stabilt. Kommer bli oerhört viktigt nu på slutet.

 3. Pelle skriver:

  Fernholm skadad enligt Paananen. Han verkar tyvärr skadebenägen. Hoppas det inte är så allvarligt den här gången, och att det inte är huvudet det handlar om.
  En del som haft flera hjärnskakningar får tyvärr glaskäke som det kallas inom boxningen. En liten smäll bara så är huvudvärken tillbaka.

 4. Bozo skriver:

  Håller med viktigt att inte alienera ryska medborgare. Att vara emot Ryssland så länge de har denna ledning är en självklarhet, men vanliga människor bör man inte döma på förhand. Uppskattning kan snarare ge en positiv effekt för utvecklingen i världen.

  • Bozo skriver:

   Hoppas dock spelarna inte har ryska flaggor på hjälmarna, det bör inte vara tillåtet just nu så länge man avlönas av VIK.

 5. Bozo skriver:

  Härligt att tvåla dit BIK med ett b-lagsbetonat lag. Tyckte VIK kontrollerade matchen helt efter 3-2. Tycker ofta det blir så när ena laget bränner straff och det andra gör mål därefter.