VIK skrämde bortaspöket i Gränby ännu längre bort med säker seger mot Almtuna efter strålande insatser av Gunnarsson & Lunsjö då både försvar och anfall stämde

Daniel Gunnarsson har gjort allt i VIK. utom mål. Kommer det i slutspelet? FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK tog en mycket solid seger borta mot Almtuna på onsdagskvällen. Gulsvart vann med 4-0 i en av de mest säkra segrarna i svårspelade Gränby i mannaminne.

VIK blev allt bättre under första perioden. AIS hängde bitvis faktiskt inte riktigt med, farliga knän flög. Tyvärr utgick Svensson efter en knä-mot-knä utan att kunna stödja högerbenet.

Men enligt VLT behövde inte Svensson besöka sjukhus direkt i alla fall. Unge powerforwarden Filip Wiberg klev in istället bredvid Skedung och Wikman och gjorde en stark insats.

1-0 kom efter en projektil från From i PP efter hyfsad nätnärvaro av Skedung efter 2.42. Lunsjö var äntligen riktigt vass igen och låg bakom massor, och #56 regisserade även då en dominerande Gunnarssons bjöd på konster vid 2-0 efter 13.12. Kangas och fjärdekedjan med Rigelius och Johansson gladde inledningsvis.

7-3 chanser VIK 5v5 och 5-0 PP-chanser. Lite spelglädje började infinna sig. VIK Support fina på bortastå och stämningen var på topp per åskådare i ett sorgligt tomt Upplands Bilforum Arena. Men kaffet håller i alla fall världsklass!

AIS försökte åka mer skridskor i andra. Farligt i för AIS PP direkt, men JG vass då AIS skapade fyra heta PP-lägen. AIS ligger ju inte så långt bakom VIK gällande PP-effektivitet, 22 mot 24 % som sexa och sjua i serien, då VIK alltså droppat.

Jalonen fick komma in och hade några bra byten, friställde bland annat Skedung med en läcker genomskärande passning. Men bom för Salacentern.

Hakk och Lunsjö spelade Zäta fri, men 28 är ur form och har nu 0+2 senaste elva. From serverade Bergman, dock bom.

AIS nästan enda chans var en otrolig med stolpe-stolpe efter tapp From. 3-0 istället efter ett monsterbyte av Skedung där Wikman blev målskytt då även Wiberg och Roe gjorde bra saker före det psykologiskt viktiga målet efter 39.29.

AIS skapade nästan inget 5v5. 6-2 chanser VIK 5v5 och 4-4 PP-chanser i andra akten. I tredje perioden försökte verkligen AIS spräcka JG:s nolla och skapade en del, så att #37 faktiskt verkligen fick förtjäna sin ligaledande sjunde nolla.

Men VIK skapade mer även i tredje och 4-0 kom efter en fin passning av Karlsson till Wikman för ett skott som nog Andrén vill ha tillbaka efter 43.29. Wikman fortsätter alltså ösa in mål och poäng.

VIK vann chanserna i sista med 8-7, för totalt 21-12 i 5v5, och 9-4 i PP-chanser till VIK.

SAMMAFATTNING

Det mest glädjande i afton var att se Lunsjö tillbaka i storslag. #56 hade hela 12-2 i NP och var värd  mer än 0+1 i poängprotokollet. Även Hakkarainen (vann också massor av tekningar) var fortsatt bra i den kedjan, där dock Zäta är i en formsvacka. Om det är någon skavank för #28 får vi hoppas att forwarden får vila.

Gunnarsson dominerade verkligen spelet både med och utan puck. Köpingssonen fick också kröna insatsen med ett riktigt läckert mål. DG hade hela 12-3 i NP för en av lagets bästa backinsatser denna säsong.

Gunnarsson har ju alltid tidigare under karriären varit som bäst på vårarna, vilket vi även ser tydliga tecken på nu, lovande nog.

Johan Gustafsson var mycket vass i kassen och klev verkligen fram då AIS hade några riktigt giftiga lägen, även om de var få. JG hade även hjälp av försvaret där samtliga åter stod för mycket solida dagsverken. Roe glänste som vanligt lite i det tysta med 8-1 i NP.

Bloggen gillar denna uppsättning backar, och bättre kommer det bli med Jansson. Det tillsammans med JG borgar för att VIK kommer bli svåra att göra mål på i vår – vilket är en helt nödvändig start för att få spela ett långt slutspel.

Extra glädjande var att Jalonen, som haft det tufft tidigare, fick spela 8.25 och gjorde det bra med några fina djupledspassningar. Finländaren har ju fina händer och en intressant rörlighet i sidled med puck, så i toppform och i rätt miljö med gott självförtroende finns en del uppsida där om allt stämmer.

Framåt var även From ett ständigt orosmoment för Almtuna med 9-3 i NP. Dansken har ju en oerhört hög högstanivå med internationell prägel på fart och teknik. Om jämnheten, beslut och effektivitet skulle upp finns potential att verkligen ösa in poäng där. Målskottet i PP var verkligen klass – stenhårt och välplacerat, mer sånt vill vi se!

Sammantaget är VIK på väg åt rätt håll med fem segrar på de sex senaste, ett mycket bra målvakts- och backspel och spelglädjen offensivt tog ett steg åt rätt håll denna afton. Kan Lunsjö, Hakkarainen & Co. fortsätta uppåt finns även chans till klart mer kreativt anfallsspel, vilken kommer behöva höjas.

Nätnärvaron var kanske lite bättre, men känns ändå som att forwards kan bli ännu mer desperata att skymma målvakten…

PUCKLIGAN

5 Daniel Gunnarsson

4 Alexander Lunsjö

3 Mathias From

2 Logan Roe

1 Mikael Hakkarainen

6 svar

 1. Erik skriver:

  Med tanke på utvecklingen i Ukraina så kommer det säkert bli svårt att behålla ryssarna. Länder i Europa börjar redan neka visum för ryska medborgare.

 2. Örjan skriver:

  Oroande med smällen på Svennsons knä
  Sen Lill Z
  Dax att bänka han så han vaknar till
  Igentligen är han nog rätt sönderläst av dom andra lagen nu
  Ett byte med Sura hade vart fint om det gått att gjort det nu
  Bytt Lucas mot Lucas 😉
  Söderlund i Sura är nog en av Div 1 bästa forwards
  Och enligt mig bra mycket bättre som spelare än Lill Z
  Tycker VIK skall försöka få loss han från Sura till nästa säsong
  Söderlund har ett bra driv och skjuter precis lik bra som Zetterberg om inte bättre och gör mål inte bara i pp
  En riktigt intressant spelare
  Och hoppas inte man behöver se han i något motståndarlag till VIK om han lämnar Sura

  • Robbieblind skriver:

   Skulle Söderlund skjuta bättre än Zetterberg? Och vara en bättre hockeyspelare!?Jisses… Tillåt mig småle.

  • Klasse skriver:

   För en månad sedan låg Lill Z 2a i hela hockeyallsvenskans poängliga… kan han verkligen ha blivit så dålig så att han ska till Sura på en månad… Ofta pratar man om att man vill ha kontinuitet i lagen men med de här resonemangen förstår man varför vissa klubbar har 6 tränare på 5år.

   Att ”väcka” honom är väll en sak men han kommer producera mycket igen den här säsongen om vi bara har lite tålamod.

  • Mathias skriver:

   Håller med dig till 100%. Jag säger som jag alltid har gjort, skjuta hårt kan han men annars utöver det bidrar han inte så mycket i spelet 5mo5 och har inte gjort under dom senaste åren heller. Han är en spelare precis som Liss fast inte lika fysisk, skjuter bra (dom gånger han träffar mål) och är stark, men nyttjar sällan det utan glider hellre omkring och väntar på öppet mål vilken man inte får nu eftersom han är sönderläst i PP. Liss vart ju bänkad i Björklöven och när han kom tillbaka började han göra mål. Man önskar ju att Z var lite mer som en Forsberg i HV, han kan både skjuta och bidra i det övriga spelet på en hela annan nivå än vad jag i alla fall tycker man bör besitta i en SHL satsning och om man ska ha en plats i förstafemman. Har man också rollen som sniper, eller är hitvärvad för att göra poäng så ska man göra det också.