Inför Almtuna utan ryssar med en SSKrivbordstabell kontra den som det spelats om som ökar pressen på VIK – men viktiga Västeråssönerna på väg tillbaka

Frycklund lämnar. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På onsdagskvällen väntar Almtuna på bortaplan. Efter en viss SkrivbordSKlubbs förehavanden kan det vara extra viktiga poäng på spel. Nedan är tabeller baserade på poängsnitt. Det första är om VIK inte straffas, den andra om det blir fem poängs avdrag:

Såklart blir det knivigare med att tappa hela fem poäng, men ingen katastrof då ändå laget trots allt behåller en topp-6, men AIK kommer farligt nära. Men att nå topp-4 blir nog omöjligt.

***

Är det bara bloggen som tycker att det är rätt egendomligt att varken Migrationsverket, HA, hockeyförbundet, Allsvenskan eller VIK/Timrå verkar veta exakt vad som gäller? Som det är nu är det tydligen bara SSK och deras fans som har järnkoll.

Snacka om att SSK har en självsäker och samtidigt enormt begåvad hjärntrust på sociala medier! Dessa briljanta människor skulle uppenbarligen behövas mer aktivt i denna klubb som verkar sakna sådan klass på flera plan, som då man blev ganska utspelade på hemmaplan mot bottenkollegan Vita Hästen (dock är Hästen bra nu!) på tisdagskvällen.

Många i Hockeysverige är också irriterade på anmälan vad bloggen hör. Dammluckorna är av SSK öppnade gällande att klubbar kanske börjar försöka sätta åt varandra på ett annat sätt vad jag förstår varit kutym tidigare.

Men rätt ska vara rätt fräser den näsvise. Ja, rätt är rätt, men samtidigt är klass också klass.

***

Men vi glömmer detta och tittar framåt mot ett hett slutspel och härlig vår. Positiva nyheter är att Mikael Frycklund och Jimmie Jansson båda så smått närmar sig en comeback.

– Jag får se det positivt, säger Frycklund till VLT. Jag hade lite andra skavanker som är mycket bättre nu, så förhoppningsvis kommer jag tillbaka starkare.

Det låter ju fint om VIK får in en fräsch Frycklund (plus Jansson) inför slutspelet. Bägge har ju haft handskador som inneburit att de trots allt kan hålla igång en del.

En som inte verkat så fräsch och saknat Frycklund är Lukas Zetterberg. Zäta har bara 0+2 senaste tio matcherna. Där finns mycket sparkapital om skarpskytten kan hitta sitt max igen, som när #28 bitvis toppade seriens poängliga med Frycklund.

***

En med stigande formkurva är glädjande nog centern Filip Karlsson som har 3+4 för sju poäng de åtta senaste matcherna. Lagets kanske bäste tekare hade bara åtta poäng (3+5) de 28 matcherna trots relativt bra poängsnitt i SHL tidigare.

***

Den absoluta nyckeln är att VIK regelbundet börjar parkera sig framför motståndarnas kasse. Här finns enormt förbättringsutrymme och den största anledningen till att VIK fastnat runt en relativt medioker 5-6:plats med dålig effektivitet.

Gällande Corsi och att skapa/förhindra chanser ligger ju VIK däruppe med HV71…

***

Tänkbart lag mot Almtuna:

Backar:

 • Ludvig Östman – Daniel Gunnarsson
 • Logan Roe – August Tornberg
 • Simon Fernholm – Ludvig Jardeskog
  Jimi Jalonen

Kedjor

 • Lukas Zetterberg – Mikael Hakkarainen – Alexander Lunsjö
 • Mathias From – Filip Karlsson – Marcus Bergman
 • Anton Svensson – Isac Skedung – William Wikman
 • Gabriel Kangas – Jesper Johansson – Niklas Rigelius

Extra: Filip Wiberg

Saknas: Greba, Arkalov, Jansson & Frycklund.

20 svar

 1. Pelle skriver:

  ”I Västerås IK:s möte med Södertälje SK spelade VIK med två ryska nyförvärv innan arbetstillstånden hann bli giltiga.

  Nu straffas VIK med poängavdrag och SSK tilldöms skrivbordsseger med 5–0.

  – Det är solklart, säger tävlingsnämndens ordförande Jonas Sandberg.”

  Då var det klart och tydligt vem som hade rätt. Arbetstillstånd har alltid krävts.

 2. Per wall skriver:

  Kan inte ssk aceptera att dom har ett riktigt skitlag?

 3. Mattias skriver:

  Tål inte SSK.
  Inte första gången dom anmäler andra lag.
  Håller själv på Björklöven och kommer så väl ihåg när ryggradslösa Samuelsson anmälde stup i kvarten saker och då finns det en gentlemens uppgörelse att man inte anmäler i efterhand.
  Snacka om desperat klubb.
  Hoppas SSK rycker till div 1 så det sjunger om det.

 4. Ville skriver:

  Knepigt läge men som någon skriver så tycker jag det är enkelt och VIK har ett arbetsgivaransvar att se till att anställda får jobba i Sverige.Kan det bli rättsliga följder av detta? Den största frågan för mig är hur någon som följer HA ens tänker tanken att det är en internationell liga. Det är en nationell liga och just därför så tävlar inte finska, ryska eller amerikanska lag i HA.

  Vi som minns 90-talet kommer ihåg att VIK fick poängavdrag för något liknande. Då gällande Ville Siren!

  • Bozo skriver:

   Att det är en nationell liga och ett nationellt mästerskap för svenska lag är utom tvivel. Men i lagtexten står internationell tävling så finns det undantag på arbetstillstånd för spel mindre än 3 månader, vad är det? Lagsporter är dessutom knepiga, i individuella sporter krävs väl att deltagarna har svenskt medborgarskap i nationella mästerskap så där kan det inte ens uppstå att utlänningar deltager.

   • Pelle skriver:

    Ja, eftersom utlänningar kan tex bli svenska mästare i ishockey så är elitishockey förmodligen en internationell tävling sett ur arbetstagarens synvinkel. Och då räcker de EU-visum de redan har.

    Och Timrå tex, som gjort samma sak. Krävs anmälan för att de skall utredas? Är inte ett brott ett brott oavsett anmälan? Om det nu skulle vara ett brott.

    • Pelle skriver:

     Jag kom att tänka på att SHL-lag ibland dessutom spelar CHL heter det väl, mot europeiska lag. Dessutom kan ju HA-spelare lånas och gå fram och tillbaka mellan SHL och HA vilket gör att båda serierna borde räknas till internationell tävling bara av den anledningen också.

   • Kenneth skriver:

    Grabbarna hade alltså arbetstillstånd att spela i EU för spel i KHL. Tillståndet är fortsatt giltigt ( rent tidsmässigt). Sverige ligger i EU. Alltså har dom arbetstillstånd. Missar jag nått?

    • Ville skriver:

     Som sagt, det är knepigt hela vägen. Jag användas inte sportchefer att navigera i byråkratin. Här kan man knappast lalla en spade för en spade

    • Bozo skriver:

     De hade nog inget arbetstillstånd i EU, utan spelade bortamatcherna i EU-länder på liknande regler som i detta fall. Att är man där kortare tid än 3 månader totalt (vilket man garanterat är som bortaspelare) så behövs inget arbetstillstånd utan enbart visum som de har (som förnyas var tredje månad). Att KHL är en internationell tävling håller t.o.m. SSK:are om, men tydligen kan SHL och HA absolut inte vara det.

     • Pelle skriver:

      Men SHL spelar i CHL. Och spelare kan lånas mellan SHL och HA, så det finns utrymme för olika tolkningar. Och utländska spelare får ju tävla i dessa ligor.

      Så det blir spännande att se vad som beslutas. Kan Migrationsverket sagt fel?

      • Bozo skriver:

       Kan bli en del sportpolitik i detta. Tycker förbundet att det är bra eller inte att det inte ska behövas arbetstillstånd för utom-eu-spelare som värvas vid transferfönsterstängningen? Tycker man ligorna blir mer attraktiv att spelarna blir spelklara tidigare? Tror vi landar i beslut som förbundet tycker gagnar ligorna och därmed snackar ihop sig med Migrationsverket. Frågan är om Migrationsverket med tydlighet kommit med skriftligt förtydligande att spelarna måste ha arbetstillstånd och att handläggarna som VIK varit i kontakt med har begått tjänstefel. Migrationsverket verkar ju ha styrningar just nu iallafall att hellre fria än fälla, det ser man ju kring arbetskraftsinvandringen i Sverige just nu som det varit en del skriverier i tidningarna om. Förbundet kan nog hur som helst vara mer flexibla då VIK inte direkt brutit mot reglerna för registrering av spelare.

   • Ville skriver:

    Sant, ytterligare en aspekt…

 5. Jan Malmberg skriver:

  Om VIK förlorar och Mora och AIK vinner ligger VIK på 8e plats i kväll oavsett-5 poäng eller inte. Visserligen har Mora 6 fler AIK 4 fler matcher spelade. Men nu gäller det att börja ta 3 poängare har det varit dåligt med det på sista tiden oavsett spel mot bottenlag. Kangas Rigelius ikväll i Uppsala inga poäng maskiner precis. Sedan Björklöven HV71 fre. lör. lycka till🥅🏒

  • Peter T skriver:

   #Positivt tänkande 🤔

   Mitt nya favolag, efter gul/svart, vita hästen.
   Fyffan va underbart att kringlornas målis fick hämta puck 4 ggr 👍👌

 6. Observant skriver:

  SSK torska igår. Karma.

 7. sofia skriver:

  även som vik-fan kan jag tycka att det är rätt tydligt regelverk. det krävs inget arbetstillstånd för att spela hockey i sverige…, men det krävs arbetstillstånd för att arbeta i sverige…..

  håller med resten om zetterberg, dags att väcka han ordentligt, 13e fw kanske tom??

  • Bozo skriver:

   Det finns undantag till krav på arbetstillstånd för vissa yrkesgrupper och situationer. Rent magkänslomässigt kan jag hålla med dig. Men läser man lagtexten är det väldigt otydligt. Tyvärr är inte förbundets regler heller tydliga. Nu säger de att man ska ha rätt arbetstillstånd vilket lämnar tolkningen till Migrationsverket och lagstiftarna. Det finns ingen tydlig praxis eller skriftlig vägledning från Migrationsverket gällande detta.

   Internationell tävling är så fluffigt ord att man kan läsa in vad som helst i det.

 8. Mathias skriver:

  Hade flyttat ner Z till tredjefemman, Svensson till andra och Bergman till första.

 9. Örjan skriver:

  Skulle vilja byta plats med Wiberg och Zetterberg
  En markering att det är dax att vakna
  Men verkar som han är säker på en ordinarie plats oavsett hur dålig han är TYVÄRR