12 matcher att hitta slutspelformen och topp-4-snuva Björklöven, hoppas Arkalov gör en Jacina & väldigt lätt att se VIK:s stora svaghet – se och lär av Södertälje (!)

Kan Fagerlund och Paananen få VIK:s forwards att stå vända helt mot backskyttarna och börja producera mer "enkla" mål? Det är den överlägset största frågan. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK

 

Endast 12 matcher kvar att hitta slutspelformen och i bästa fall nå topp-4. Dessa matcher återstår:

 • 23.02. 19:00 Almtuna IS (borta)
 • 25.02. 19:00 BIK Karlskoga (hemma)
 • 26.02. 15:00 HV71 (hemma)
 • 28.02. 19:00 Troja/Ljungby (borta)
 • 02.03. 19:00 Tingsryds AIF (borta)
 • 04.03. 19:00 Mora IK (hemma)
 • 06.03. 18:00 Troja/Ljungby (hemma) GRATISMATCHEN!
 • 07.03. 19:00 Troja/Ljungby (hemma)
 • 09.03. 19:00 Mora IK (borta)
 • 11.03. 19:00 IF Björklöven (borta)
 • 14.03. 19:00 MoDo (hemma)
 • 16.03. 19:00 Almtuna IS (borta)

I potten liggen en topp-4-plats som ger bättre ”lottning” och mer hemmamatcher än om VIK stannar på femte/sjätteplatsen. VIK är faktiskt femma just nu om vi ser till poängsnitt: 1,7 jämfört med Kristianstads 1,6.

För att nå topp-4 kommer det troligen krävas minst 25 poäng till om Björklövens poängsnitt ligger fast. Så då behövs sannolikt nio trepoängare på dessa 12.

***

Dessa 12 matcher blir också väldigt viktiga för de matchotränade och jetlaggade ryssarna Ilya Arkalov och Greba att hitta sina max. Bägge hade det lite tufft under sina hemmadebuter i fredags (Arkalov hade aldrig ens tränat med VIK).

Men det är det fler som haft i sina första gulsvarta framträdanden.

Greg Jacina hade det tufft i sin debut, men sedan blev det bra på slutet.

Så här skrev exempelvis undertecknad om Greg Jacina efter hans debut i VIK den 7:e januari 2009 på Gurkburken på SvenskaFans:

Jacina var också som Arkalov en mer fysiskt orienterad spelare. Sådana kanske behöver lite mer tid att hitta rätt, jämfört med de mest begåvade finesspelarna.

Och så sent som i höstas var det vissa som var skeptiska till Logan Roes inledning i VIK.

Samtidigt tyckte både VLT och denna blogg att Steven Iacobellis såg intressant ut i sin debut och första matcher…

***

Optimisten menar nog fortsatt också att Jimmie Jansson och Mikael Frycklund sedan kommer in ”utvilade” och spelsugna lagom till slutspelet. Och tänk om VIK hittar november/december-spelet lagom till slutspelet?

Bra sinuskurva i så fall…

***

Mycket handlar dock om att Paananen verkligen måste få VIK:s forwards att göra precis så här som SSK gjorde före 2-2-målet i fredags:

Inte lätt för JG att göra sig redo och detektera pucken här…

Se hur SSK alltså har två man helt vända mot pucken så att de kan tajma med backen hur skottet ska gå. VIK står tyvärr nästan alltid med en man b-r-e-d-v-i-d målvakten viftandes med klubban, och dessutom inte helt vänd mot backskytten.

Det är faktiskt så enkelt att om inte VIK börjar göra så här som SSK ovan kommer det bli en snabb exit ur slutspelet. Så hoppas VIK satsar hårt på detta varje träning nu. Ty VIK får som sagt nästan aldrig in sådan här ”enkla” mål.

Det är bara att tittarnas i backarnas målliga i Allsvenskan. Jimmie Jansson först på 19:e plats:

Trots allt handlar det om att göra mål i denna sport. Stilpoäng delas inte ut.

Dock var bägge målen mot SSK frukten av hårt driv mot kassen av både Filip Karlsson vid 1-0 och William Wikman vid 2-0.

Och driver VIK mot kassen har ju VIK skickliga passningsspelare som då kan servera puckar som Alexander Lunsjö och Anton Svensson gjorde vid dessa mål.

Nu måste bara forwards börja stå rättvända och börja få kontakt med backskyttarna på blå…

***

Passa även på att ladda och bidra inför gratismatchen. Se mer på VIK.se: Gratismatchen – Västerås IK (vik.se). Sker söndag 6/3 18.00 hemma mot Troja.

14 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Chansen till 4e platsen lär minska om VIK blir av med poäng pga. ryssarna. Dom är 7a nu. Blir en obehaglig väntan på besked från hockey förbundet. VIK har tappat poäng förut säsongen 94/95 fick Ville Sire’n spela utan registrerat transferkort i första matchen mot Modo. VIKs 5-2 förvandlas till 0-5. Har Mikael Noren några insiders uppgifter om läget?

  • Pelle skriver:

   Ja, Mora gick om nu, men de har bara 18 poäng kvar att spela om, VIK har 36.

 2. Kalle skriver:

  Spela roll då.hv blir omöjliga i ett slutspel

  • Jesper skriver:

   Spelar stor roll. VIK drar väll in mellan 300.000-500.000kr på varje hemmamatch vi spelar i ett slutspel. Sen är rutinen spelarna får av att ha spelat slutspelet ovärderlig inför framtiden.

   Att gå från ingenting till att vinna ett slutspel är
   svårt. Förra året åkte vi ut i kvarten ganska klart. Nu vore semi ett steg framåt. Säg att vi åker mot HV/Modo i semi efter 6 matcher med 2-4 så är det ändå ett stort fall framåt sen förra säsongen. Då kan klubben påvisa för sponsorer och alla som gnäller här inne att vi går framåt så kan vi satsa mer.

   Så spela roll? I allra högsta grad.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Någon som vet om ryssarna spelat utan giltigt arbetstillstånd och att VIK kan tappa poäng skulle vara katastrof. AIK har lika många poäng som VIK nu(uppgifterna från VLT)

  • Pelle skriver:

   Tabellen haltar våldsamt tråkigt nog. VIK har tolv matcher kvar att spela, AIK åtta.
   Och sen har KIK sju kvar och Löven nio. Om VIK får behålla sina poäng så finns det en bra chans till 4:e-platsen, men annars får man nog rikta in sig på att rädda 5:e eller 6:e-platsen. Jag tror att KIK missar topp sex och att VIK och AIK hamnar på plats fem och sex.

 4. Peter skriver:

  Man kan altid drömma… men jag tycker att VIK skulle kunna gå om både Björklöven och även Modo. Modo har trots allt spelat 5 matcher fler än VIK och har 88p. Utgår man ifrån att VIK skulle vinna dessa 5 matcher så blir det 83, bara 5 p efter. Både VIK och Modo kommer möta HV71 samt de Modo kommer hit till Rocklunda och då blir det ju en 6p match.
  Teoretiskt finns chans på plats 3 men då krävs bättre effektivitet, bättre pp samt att VIK är tillbaka på vinnarspår.

  • C skriver:

   Det är ju absolut möjligt men då kanske man inte har möjlighet att gå lika brett på folk samt att vila de småskadade spelarna (som Wikman nu som vilade nån match extra för säkerhets skull). Går vi ikapp Modo så har vi nog bränt krutet inför slutspelet som kan vara 12-21 matcher på ca 35 dagar.

   Självklart försöker man vinna varje match men det är nog bättre att träna hårt nu och försöka hitta formen till slutspel och vara som bäst då (som alla runt laget pratat om sen säsongen startade) och fokusera på det. En 4 plats är mycket rimligare och skillnaden mellan att komma 4a och 2a är inte så stor i vad man får ut av annat motstånd och en mer hemmamatch.

  • Peter T skriver:

   Nu kanske vi tappar fyra poäng, och som grädde på moset får vi minus tio, på nuvarande målskillnad.

   • Pelle skriver:

    Snarare fem poäng bort (3+2), och vad gäller målskillnaden försvinner också de fyra plusmål som segrarna gav, alltså 14 mål sämre totalt.

 5. Pelle skriver:

  Om ni har möjlighet så läs artikeln i VLT idag om den helt fantastiska bussaffären VIK gjorde på 90 talet när man fick över Lulin till Västerås i utbyte mot en buss som övergångssumma. En buss som man dessutom bara köpt på avbetalning. Otroligt underhållande läsning utlovas. Vissa saker har faktiskt blivit bättre även om vi inte varit i Elitserien på över 20 år nu 😎

 6. Mikael skriver:

  Om vi mot förmodan inte kommer topp 4 så har ju klubben missat sitt mål och om vi tex åker ur direkt i slutspelet, hur tror du då att klubben kommer agera? Eller blir det bara att styrelsen rycker på sina axlar..

 7. Kalle skriver:

  Frågan är varför inte spelarna parkerar framför målet. Många är väldigt skeptiska till pannan. Jag är 50/50. När hans taktik väl klaffar, känns den nästan ostoppbar. Jag tror det är en väldigt modern hockey han vill få sitt lag att spela. Z verkar också vilja värva ”moderna” hockeyspelare, t.ex spelande backar hellre en defensiva klippor.

  Men vad som bekymrar mig är att vik ofta får problem med så grundläggande saker som att skymma målvakt, stå upp för sina medspelare och något som var ett stort problem förra säsongen, att backen nästan alltid gick på skytten vid 2 mot 1..

  När du Micke, intervjuat pannan, och frågat om t.ex 2 mot 1 situationerna, tycker jag att han mer eller mindre undvikit att svara på det. Ser inte pananen såna grundläggande saker, eller är det spelarna som inte lyssnar?

 8. Christoffer skriver:

  Hur vi än vrider och vänder på allt med VIK så är vi lite på G igen. 4 segrar på de 5 senaste även om 3 av dem är efter förlängning. Schemat som är kvar är ju knappast nått mardrömsschema. Det absolut viktigaste är att ha alla spelare med när slutspelet startar samt att ha ett skapligt självförtroende när vi går in i kvarten.