Trots bitvis svajigt VIK och ännu ej inkörda ryssar mot vilt kämpande Södertälje skapade VIK mycket men Tolopilo tog 49 av 52 skott – Lunsjö & JG straffhjältar

Alexander Lunsjö - viktigt att nyckelspelaren var tillbaka närmare toppslag mot Troja. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann med 3-2 efter straffar hemma mot Södertälje på fredagskvällen. VIK tog sig faktiskt därned lite närmare topp-4 då både Löven och Kristianstad (KIK i fritt fall?) föll klart.

Detta då Alexander Lunsjö och Johan Gustafsson blev straffhjältar. Gällande VIK:s nya KHL-ryssar är det lite vänta och se då ingen av dessa hade någon större hemmadebut.

VIK började bra. En kirurgiskt precis och dessutom hård pass av Lunsjö till Karlsson gav 1-0 redan efter 2.01. Jesper Johansson också delaktig i förarbetet i den nya fjärdekedjan. VIK spelade sedan bra sju-åtta minuter och skapade en handfull chanser, bland annat Lunsjö och Jardeskog.

Sedan utjämnat spel då SSK skapade en del. VIK bättre mot slutet av perioden igen. 2-0 kom efter en fin brytning Roe och läcker pass av matchens kanske bäste spelare Anton Svensson som gav Wikman öppet mål i sin lilla comeback efter 13.13.

Arkalov var ok i första akten, vilket blev ryssens bästa period, och vara nära att överraska Tolopilo med ett vinkelskott, som #93 även gjort något mål på i KHL denna säsong.

Greba var anonym och #71 kändes inte igen från den fina debuten i Västervik. 9-7 chanser till VIK 5v5. JG var vass då SSK bland annat hade en dubbelchans.

VIK fortsatt svajiga, men inledde och avslutade även andra perioden bra. 11-6 i chanser i 5v5. VIK vägrade dock fortsatt riktigt ta priset framför Tolopilo.

Zetterberg och From brände frilägen efter ljuvlig solobriljans av bägge, men Tolopilo var otrolig i kassen just denna afton. 2-1 kom efter pucktitt av både Gunnarsson och Jesper Johansson så att Harju lämnades helt ensam framför JG efter 26.44.

2-2 efter att en annars bra Zetterberg misslyckats med ett nerlägg, och en trött Fernholm kunde då inte byta och blev bortvänd i egen zon. SSK satte sedan två man framför JG (se och lär VIK!) och Anderberg kunde sätta pucken efter 38.35. Detta efter en lång VIK-press.

Tredje perioden inleddes med en sen tackling av Anderberg på Bergman, som lyckligt nog återkom efter att han rest sig sakta. I efterföljande PP skapade Zätas enhet massor, men Tolopilo fick mestadels se puckarna.

VIK skapade fortsatt mest i tredje perioden och vann chanserna med 9-5 i 5v5. Men SSK var farliga och hade bland annat en stolpträff. Jardeskog (!) och Lunsjö brände frilägen.

VIK skapade även mest under övertiden. Till slut blev Lunjsö matchvinnare på straffar med sin patentare som uppenbarligen är så svår även då en Tolopilo har en lyckoafton.

SAMMANFATTNING

Lite svårbedömd match. Det var svängdörrar då VIK vann skotten med 52-40 och chanserna i 5v5 med 29-18 och 6-0 i PP-chanser.

Om vi börjar med Arkalov så hade den ryske centern en tuff debut. 28-åringen är och kändes även matchotränad och tappade flera puckar i mittzon. Vann dock 53 % av sina tekningar. Hade 2-4 i NP och det kan nog bara bli bättre härifrån.

Även Greba var anonym med 1-1 i NP. I TV kändes ryssen rapp på rören i Västervik, men live gick det lite trögare. Kan ju vara att Greba föga förvånande är lite sliten efter allt och att det kom en retroaktiv reaktion. Var dock nära att bli straffhjälte då han visade bra skills på sitt försök.

I tredje ändrade Paananen om kedjorna till bland annat Greba – Arkalov – Lunsjö & Zetterberg – Karlsson – Bergman.

Det här att bedöma spelare tidigt är väldigt svårt. Hakkarainen dominerade faktiskt sina första matcher, för att sedan falla tillbaka, men är nu verkligen på G igen. Greg Jacina – för de som minns – såg inledningsvis ungefär lika vilsen ut som Arkalov idag för att sedan vara en av lagets bästa i slutspelet.

Många andra importer som Vaic, Jabrocky, McGrath, Fleury med flera vissnade allt eftersom efter starka grundserier. Vi får hoppas att ryssarna här kommer följa Jacinas utvecklingskurva. Med deras KHL-meriter borde tiden tala för dem.

Gällande Arkalov skulle bloggen gissa att ryssen kommer göra sig bäst på en kant då centerpositionen som kräver mycket bära puck inte verkar vara hans bästa kopp av te. Men om Arkalov, likt Jacina, kan växa allteftersom och bestämma sig för att plantera sig i ansiktet på målvakten kan mycket vara vunnet.

Annars var det lite smått och gott på individnivå, även om kemin i passningsspelet inte riktigt stämmer. Det skulle behövas fler avgörande passningar på små ytor som den Svensson levererade till Wikman vid 2-0.

Det behövs också mycket mer trafik på kassen fortsatt. Men ansvar ligger även på backarna att skjuta i rätt läge. Här är VIK fortfarande ofattbart dåliga och Gulsvart får i princip aldrig några ”enkla” mål från distans med skymda motståndarmålvakter.

Tänk om Paananen skulle förmå sina backar och forwards att hitta det samspelet med alla de chanser VIK skapar. Men frågan är om det inte gått efter 40 omgångar, varför skulle det helt plötsligt börja funka nu?

Hakkarainen, Svensson, Zetterberg, Karlsson, Lunsjö, Skedung och From verkar annars vara lite på gång. Wikman var tillbaka och var lika nyttig som vanligt med hela 10-1 i NP. Zetterberg gjorde bitvis fina grejer och verkar på väg ur en svacka.

På backplats är Gunnarsson en klippa i egen zon, men det vägrar släppa offensivt för #61. Backen som alltså gjort hela 15 SHL-mål på sina två senaste säsonger står kvar på ett mål (!) efter 38 matcher. Det är ett underbetyg till Gunnarssons skytte, men samtidigt skymmer ju som sagt inte VIK:s forwards motståndarmålvakter.

Roe försökte vara mer offensiv denna afton, men det gick inte super och amerikanen var äventyrlig med 7-5 i NP. Detta med flera missar blandat med sedvanliga praktexemplar. Kanske är det ändå bäst att Roe fokuserar på det defensiva?

Annars solida backinsatser. Så på individnivå ser det ganska bra ut, men helheten och lagmässigt är det en bit kvar till den omtalade november-december-formen. Frågan är när VIK verkligen får ihop allt denna vår?

Vill åter ge VIK Support högsta betyg. Hela matchen höll man sången igång. För att vara 2300 på plats i hallen lät det riktigt bra. Snyggt jobbat!

PUCKLIGAN

5 Anton Svensson

4 William Wikman

3 Johan Gustafsson

2 Alexander Lunsjö

1 Mikael Hakkarainen

16 Responses

 1. Per skriver:

  Jag har alltid varit tveksamt inställd till VIK 2024 med Z & Pannan. Z har gjort panikvärvningar med supportrarnas privata Swish-pengar som resulterade i fiasko (och hans kommentar: ”Sånt som händer” – INTE OK!). Pannan har ännu inte visat att han kan förändra en matchbild genom coachandet. Oftast är det ganska lätt att sia utfallet av en match bara genom att titta på en del av första perioden.

  Att man tar in sin ”bästa polare” som assisterande tränare från en nivå lägre rimmar ju lite illa mot klubbens strävan att ta sig en nivå högre. En del spelare har erfarenhet från högre nivå och kan lira i SHL om de vill, men finns den kompetensen någonstans i ledningen? Tveksamt!

  Jag hoppas att de bevisar att jag har fel, men satsningarna låter inte som SHL-nivå för mig. Spelet speglar sig därefter också. Det är ju på ett sätt helt ointressant att man har en hög nivå och kan vinna mot alla lag i ligan under det enormt långa serielunket/träningssäsongen. Nu ett halvår senare börjar ligan på riktigt och det är nu det är dags att steppa upp!

 2. Mathias skriver:

  Det är ju inte konstigt att #71 var osynlig, det finns ju NOLL kemi i linan. Han får aldrig en enda pass igår. I PP stod han skott redo gång på gång och trots lägen att passa dit valde man att kladda till det åt ”fel” håll istället.

  Att det skulle ta tills 12 minuter in i tredje för Paananen att förstå att han måste ändra är skrämmande i sig. Varför satte man inte ihop båda ryssarna från start? De känner varandra för bövelen, låt de spela in sig i spelet och laget tillsammans istället för att försöka påtvinga en kemi som inte finns där. Lägg sen frycklund mellan dem så har vi en första femma med styrka, power och finess. Saken är biff.

  // Rutinerad soffcoach.

  • J skriver:

   Håller med det Mathias skrivit!!
   Paananen håller ju inte!
   Se bara hur bra Lovoie är i Mora.Hilding likaså.. I VIK gick det inte under Paananen.
   Jag vill ha VIK i SHL! Det kommer aldrig gå om inte laget har en bra tränare som kan Coacha! Prova att sätt Paananen på läktaren som han gör med spelare!

   Passar inte kritiken någon läsare? Okej.. och..

   • Bosse skriver:

    Det finns ju flera sidor av det här. Vi har länge haft seriens bäst producerande kedja med Fryklund i poängtopp. Stundtals bäst PP och näst bäst boxplay siffror. En målvakt som samtliga allsvenska lag skulle ställa i kassen direkt om de fick chansen. Sen hade vi en riktigt bra period i höstas när vi vann i princip allt mot alla lag, så helt nattsvart är det ju inte.

    Pannan var coach redan innan säsongen och trots en ganska misslyckad säsong förra året så lastade sponsorerna in mer pengar än vad VIK hoppats på när satsningen kom.

    Risken att klubben river det nyskrivna kontraktet med Paananen nu i vår innan serie och slutspel är färdigt är exakt 0% så kan vi inte vänta med hans vara eller icke vara tills vi spelat klart säsongen och försöka vara konstruktiva i hur vi kan nå så långt som möjligt i slutspelet istället.

    Att diskutera hans kontrakt just nu är helt meningslöst och bara negativt.

    • J skriver:

     Ja du har helt rätt Bosse. Paananen får man inte kritisera. Han är bäst!!

     • Bosse skriver:

      Nu var det ju inte riktigt så jag skrev. Jag tror att all konstruktiv kritik mot laget är bra, även om det är i en blogg för på nått sätt nåt det fram till laget. Men att prata om Paananens vara eller icke vara just nu är inte konstruktivt eftersom han inte kommer att få gå nu i vår hur mycket man än gnäller.

      Nu har vi den här truppen och de här tränarna och den här sportchefen. Vi får göra det bästa nu och utvärdera när slutspelet är slut. Låt oss njuta av att kunna se hockey live och att gå in i ett slutspel där vi faktiskt har en (om inte annat liten) chans att vara med och bråka om uppflyttning.

      • Peter skriver:

       Känns ju som dejavju från hösten. Första spelet under all kritik och många krävde Pannanens avgång. Sen några matcher ganska bra fast effektiviteten saknades som dock något senare kom. Sen hände det något strax innan jul och VIK började slarva igen.
       Nu kommer VIK ha sitt möte på måndag och jag hoppas att det ger effekt. Spelarna har ju visat att de kan slå alla lag i HA. Nu är det upp till bevis om vi vill ha 4de plats innan slutspel. Det är fortfarande möjligt.

 3. Bozo skriver:

  Vill minnas att säsongen VIK vann hockeyallsvenskan så gjorde VIK inte en enda riktigt bra match (lite som HV i år), men man vann många matcher ändå. Det såg man sen när det skulle avgöras om SHL-avancemanget, högsta nivån fanns inte där. Denna upplaga har visat toppar som håller oerhörd hög nivå. Nu gäller det att ryssarna (helt nödvändigt att utöka truppen) tillför istället för att sänka laget. Ett riktigt test blir mot BIK och HV nästa veckoslut, dessutom utan Frycklund. Liten av en vattendelare, vinster då och man kommer nog knipa 4:e platsen, förluster och man kommer max 6:a och stukad tro på sig själva.

  Utanför topp6 och sedan ut i max kvart utan att egentligen ha hotat (dvs repris på förra säsongen), då bör klubbledningen starkt ompröva förlängningen av hela den sportsliga ledningen.

 4. Musse skriver:

  Det är klart att det inte är bra för självförtroendet att missa så mycket i avsluten, men det är många matcher kvar att hitta kemi i kedjorna istället för solokörningar. Mer oroväckande hur viktig Frycklund är i laget. Dels för att luckra upp ett köttförsvar men också för att lugna ner och inte bara ge bort pucken. Hoppas han snart är tillbaka.

  • Pelle skriver:

   Ett lillfinger borde väl inte ta så lång tid? Han kan väl spela med ett skydd.

 5. Bozo skriver:

  Det är inte utifrån dessa matcher laget ska utvärderas, det är efter nästa helgs matcher man kan avgöra vad laget räcker till.

 6. Jens skriver:

  Det finns en del att önska nu när säsongen börjar dra ihop sig. När försvarande lag ställer upp en köttmur med fem spelare på blå så har vi fruktansvärt svårt att komma in med fart i anfalls zon. Våra backar skjuter sällan direkt skott utan tar först emot passen och skjuter sedan vilket innebär att 9 av 10 skott blir blockade. Nr 61 verkar inte våga skjuta pucken på mål utan passar hellre iväg den. Dessutom måste packtempot upp i passningsspelet och då framförallt i pp. Inga skymningar av mv på hela säsongen. Paananen nöjd som vanligt med insatsen. Att tävla i varje byte verkar vara borta sedan länge….

  • PatrikH skriver:

   Gunnarsson har mer att visa, han har ju kunnandet, men jag tycker Gunnarsson spelar för långsamt och med för mycket säkerhetsmarginaler, både med händer och fötter. Skulle önska direktskott, direktpass så att pucktempot kommer upp. Dessutom tycker jag #61 inte visar någon explosivitet i åkningen.

   • C skriver:

    Bra analys. Anledningen till VIKs ändå ganska bra PP statistik är Fryklunds tempo i PP. I princip så spelar de ju bara på Fryklund, Z och Gunnarsson men Fryklund vågar chansa lite och sätta fart och det har lönat sig. Ser dock inte vem som ska peta Gunnarsson heller, under många matcher hade vi bäst % på PP i serien så vi får invänta Fryklunds återkomst.

    Då är PP2 ett större problem. I slutspel borde de inte få spela alls. Bättre å köra 2 min med de som producerar.

    För övrigt så är det nog smart att inte chansa med Fryklund och Jansson för tidigt för efter skadorna. Slutspel blir det ju i någon form. KIK har 7 förluster på sina 8 senaste så går AIK ikapp något lag blir det nog dem.

 7. Olle skriver:

  Det är helt klart ett måste att forwards istället för att åka runt runt i anfallszon vågar vara i ansiktet på målvakten. Många skott satt mitt i magen på en oskymd målvakt. Annars en underhållande och kul match att titta på från Q-sektionen. Klart plus till klacken med ”idioten på räcket” och trumslagarpojken i spetsen 🙂

 8. Observant skriver:

  Efektiviteten lika undermålig som Dumle Åbondes hockeykunnande. Lite för mycket mål bakåt för nr 61 trots starter i anfallszon. 4e kedjan bäst idag. From,Lunsjö,Zetterberg dags att sätta frilägen nu. Bra analys av Micke som vanligt.