Trots Anders Eklunds framgång att bygga ett stabilt VIK höll klubbchefen sitt ord och avgick efter SHL-missen

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Anders Eklund slutar som klubbchef efter åtta allt bättre år. Själv minns jag första gången jag träffade honom. Det var när jag skrivit något kanske väl kritiskt, och Anders tyckte det bästa vore att mötas.

Det var under Leif Rohlins tid som sportchef. Leif och Anders mötte upp på kansliet upp och ville reda ut allt och förklara. Det var ett bra möte och sympatiske Anders har sedan dess alltid varit snabb att svara på alla frågor på ett vad jag uppfattar rakryggat och ärligt sätt.

Dessutom hade Anders ödmjukheten att nyfiket fråga mig, en enkel åskådare på läktaren och bloggare, vad jag tyckte om saker några gånger. Det var en bra och prestigelös sida hos klubbchefen tycker jag.

***

Under Eklunds milda men fasta hand har VIK för det mesta haft väldigt starka lag, som dock misslyckats i slutspelen. Det sistnämnda kommer nog gräma Anders ett tag, att det inte blev något SHL under styret.

Samtidigt har VIK som sagt haft urstarka serielag under Anders Eklunds sista fem år. Laget har kommit 5-4-3-2-1 under den av Eklund & Co. rekryterade sportchefen Niklas Johansson och tagit 95-100 poäng de senaste fyra åren.

Eklund har bidragit till ett stabilt VIK, såväl sportsligt som ekonomiskt. När man ser vad som hände Södertälje är det inget man ska ta för givet.

Rent krasst resultatmässigt har dock ganska många lag (Örebro, Växjö, Rögle, Karlskrona och Malmö) av olika anledningar sprungit förbi VIK.

Detta då ledningen inte (säkert också av många anledningar) lyckats samla tillräckligt med slantar via samarbetspartners och/eller inte lyckats hitta en sportchef som hittills lyckats kräma ur tillräckligt ur varje investerad spelartruppskrona för att nå SHL, även om det var nära i våras i Karlskronaserien.

Nu blir nog stabile NJ kvar som sportchef ett tag till (om inte den nye klubbchefen verkligen vill få med styrelsen att skaka om rejält).

Då blir förhoppningen främst knuten till att nye klubbchefen på något sätt i förlängningen kan bidra till att bygga/vässa en organisation som får fram mer pengar till NJ att investera i spelartruppen, för att nå slutmålet. (Eller om NJ nu äntligen lyckas få ihop ett lag som är bäst när det gäller med ungefär samma budget.)

Anders Eklund var karl nog för sin hatt och höll sitt ord och avgick som han sagt för ett år sedan då det inte blev något SHL. Det är en storhet att kunna lämna över stafettpinnen i vad Eklund uppfattar som rätt tid.

1 svar

  1. PatrikH skriver:

    Håller helt med om att Anders Eklund varit en mycket sympatisk ledare hos VIK och även framgångsrik. Om det stämmer att han sagt att han ska avgå ifall VIK inte lyckas ta sig till SHL är det ytterligare ett bevis för hans rakryggade karaktär.