Trots bara en poäng i Karlskoga gjorde ett heroiskt kämpande och välspelande VIK hockeygudarna glada inför framtiden

Sebastian Benker klev fram ordentligt och gjorde tre fina poäng mot Hästen och nu måste fler följa efter. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Misströsta inte. Trots bara en poäng i Karlskoga på onsdagskvällen gjorde VIK hockeygudarna glada inför framtiden.

Ett heroiskt kämpande och välspelande VIK tog en poäng borta mot Karlskoga på onsdagskvällen. BIK vann med 5-4 efter sudden sedan VIK, trots att man avslutade matchen med fyra (!) backar och elva forwards, hämtade upp ett 4-2-underläge i den sista perioden.

Poängen blev dock dyrköpt då Jesper Johansson, Calle Själin och David Göransson alla sorgligt nog utgick med huvudskador. Detta gissel som hotar denna sport, men framförallt spelarnas hälsa på sikt.

Ett redan från start skadedrabbat VIK gjorde en stark bortaperiod i första. Fina mål av Tessier och ny bomb från blå Jansson. Kruse tog Pasics straff. Ganska jämn period, men mer BIK på slutet, VIK hade dock bra tålamod i egen zon. Tessierkedjan drev mest i första.

August Nilsson blev rundad vid 1-0, dock väldigt skickligt av Kokkonen och ibland gör motståndarna helt enkelt briljanta saker. Tessier visade klassen då han först vände bort forechecken och sedan drev över hela plan och avslutade snyggt efter strålande växelspel med Benker fram till 1-1. Jansson slarvade lite bakom mål och 2-1 BIK.

Tessier serverade sedan Jansson som bombade in 2-2 i från blå powerplay. Calle Själin hade ett stolpskott och Wikman rundade elegant Fröland för en god chans. Kruse räddade en straff efter våghalsigt spel av Benker på offensiv blå. VIK klarade hela 1.30 i spel 5-mot-3.

Göransson (tackling i ryggen av Max Wennlund) och Jesper Johansson (lätt blindsidetouch) utgick med hjärnskakingar, VIK då nere på fem backar och elva forwards då. Men det skulle bli värre.

VIK inledde bra i andra och Wikman, Skedung, Eriksson och även Tessierkedjan hade många långa och bra anfall. Leduc dominant på blå. Wikman hade många bra passningar men omgivningen kunde inte förvalta.

Dock olyckligt 3v5 igen och 3-2 Karlskoga. Sedan jämnare då BIK kom in i det hela. Men även fjärdekedjan med den högintensive 17-åringen Oscar Hagman hade något bra och långt anfall.

Anthon Eriksson brände en god chans, likaså hade Leduc ett tamt avslut utanför i fritt och öppet läge nära Juel. Öhrnkedjan hade det ganska tungt och blev nertryckta bitvis, och Öhrn slarvade vilket gav BIK bra chans, samma gjorde Wikman vid ett tillfälle – men Kruse var vass för sjätte matchen i rad.

BIK lyckades som vanligt ”sälja” många utvisningar till domarna och i PP kom 4-2 tidigt i tredje perioden. Ungefär samtidigt hoppade Fredrik Höggren in med armbågen i Calle Själins huvud, matchstraff och Själin fick tråkigt nog utgå och en ny misstänkt hjärnskakning för den lovande backen efter fjolårets huvudsmäll av AIK:s Muzito Bagenda.

Fredrik Johansson dukade upp för Jimmie Jansson som placerade in 4-3 från blå i efterföljande tre minuters PP (Anthon Eriksson gjorde det rätta och stod upp för sin sänkte lagkamrat).

Benker rundade sedan Anderberg och i ett nytt PP serverades Lukas Zetterberg ett bra läge och ”Z” gjorde sitt första mål på över tio matcher fram till 4-4 efter 52.03. I slutet lyckades BIK ”sälja” ytterligare en utvisning men VIK höll undan då box play var ramstarkt i afton.

I slutet hade Younan ett lysande växelspel med Anthon Eriksson där Younan var extremt nära att bli sen matchhjälte, men yttersta spetsen på Juels axelskydd styrde precis undan det fina skottet av Younan. VIK hade mest puck under övertid men BIK gjorde 5-4.

SAMMANFATTNING

Som Paananen berättade om i senaste podden här på bloggen ser det ut som både Morgan Hassel och Erik de la Rose troligen inte spelar mer denna säsong.

Nu åkte även David Göransson och Calle Själin på misstänkta huvudskador där eventuellt lång frånvaro riskeras. Inför match blev också Kenny Källström sjuk och sedan tidigare är Carl Ehrnberg fotskadad.

I dagsläget har VIK alltså bara fem friska backar (om vi räknar med att Källström är tillbaka snart). Patrik Zetterberg behöver nog ta in ytterligare en back för att täcka upp nu.

Annars gjorde de friska backarna det otroligt bra i Karlskoga. Leduc (30 minuter), Younan (26), Jansson (20) och Nilsson (21) slet oerhört hårt. Nilsson gjorde på nytt bra saker utan puck mot toppspelare då han vid några tillfällen låg tätt på Fredrik Forsberg och fick beröm av självaste Harald Lückner i TV-rutan.

Framåt var det en fröjd att se kedjan med Wikman, Skedung där Anthon Eriksson gjorde en gott dagsverke som stand-in för skadade Marcus Bergman. Wikman har verkligen utvecklat sitt passningsspel och bör kanske spela med ännu bättre offensiva spelare och avslutare, som kan ta till vara på saker då Wikman skapar sig själv och andra så mycket utrymme.

Även Kelsey Tessier visade verkligen klassen i afton och förarbetet vid sitt eget 1-1-mål höll högsta klass. Samma kan sägas om Sebastian Benker som noterades för tre assist i par med Tessier.

I Benker och Tessier har VIK lite i det tysta fått fram ett riktigt radarpar. Lukas Zetterberg letar fortfarande formen som tredjelänk i den kedjan, men målet och en del annat gör nog att det kan lossna väldigt snart för #28.

Det vägrar dock lossna riktigt för Daniel Öhrn och det börjar bli lite bråttom nu att få fart på forwarden som bara har ett mål på sina 22 senaste matcher.

Summa summarum var det dock en match som lovande mer och ett brandskattat VIK spelade förvånansvärt rörligt och flyttade pucken bra. Det passningsspelet lovar gott för fortsättningen. Ty ett bra passningsspel är grunden för allt.

PUCKLIGAN

5 Sebastian Benker (rundade regelbundet sin bevakare och tre assist)

4 William Wikman (rundade också regelbundet sin bevakare och skapade)

3 Kelsey Tessier (smart, effektivt och producerande centerspel, kan inte Öhrn hitta hit snart?)

2 Jerome Leduc (magnifik fältherre över hela plan, ofta ett steg för alla andra i tanken)

1 Alexander Younan (hög frekvens och skapade även en del framåt)

8 svar

 1. Marko skriver:

  Kikade lite på ev värvningar och det har ju nämnts i detta eminenta forum att Vaasan sport i SM -liiga kan börja göra av sig med spelare trots att det till dags dato finns möjligheter att ta sig till sluspel.Bla nämndes ju Chris DeSousa som en teoretisk värvning. Idag försvann backen och Sverigebekantingen Steve Seigo ex Mora och känslan är att fler försvinner från Sport i närtid även om Seigo var något av ett misslyckande denna sejour i Norden.
  Det finns ett par backar där som Westermark, den store rightskjutande Gröndahl samt två hyfsade kanadicker med Geiger och Wilson som säkerligen kunde hjälpa gulsvart en del. Tänker framförallt då på Gröndahl och Geiger som Z skulle kunna kika på inför slutklämmen på denna säsong.

 2. Bozo skriver:

  Denna säsong påminner så mycket om säsongen i Ettan. Ojämnheten i spelet och skadorna i massviss (med tacklingen på Lehmann). Väntar bara på chans-spettsvärvningen alá Conny. Kanske blir det Herr Strömberg i repris?

 3. PatrikH skriver:

  VIK var vinnare i går, resultatet spelar ingen roll när man visar upp en sådan förmåga att hämta upp underlägen och dåliga domslut som går emot.

 4. Musse skriver:

  Jag vet inte hur många gånger jag varit i Karlskoga och det är samma sak varje gång. Publiken skriker hysteriskt vid varje situation på utvisning och alltid viker domaren ner sig, trodde det skulle bli bättre med fyra domare men inte här i alla fall…. Visst skulle vi ha några utvisningar men många är för ”billiga” och vi fick inte med oss liknande. Paananen kokade och vi såg på hans mun att han inte var glad när han kallade till sig domaren.
  Tre hjärnskakningar i samma match måste vara ett rekord! Normalt har man ju inte ens det på en hel säsong!
  Bra att Anthon står upp, är ju den enda lite tuffare spelaren vi har. I dessa matcher saknar man Victor Mårtensson i laget, då vågade ingen göra dumma grejer. Kanske är det såna spelare det behövs i lagen igen för att få bort dessa huvudtacklingar som blivit vardag. Helt enkelt dålig respekt när man avsiktligt kör in axeln eller armbågen i huvudet på motspelaren.
  Men så kul att se lagets moral att aldrig ge upp, trots en allt tunnare trupp och zebrorna mot sig! Hatten av för grabbarna.

 5. Kjell Jansson skriver:

  En bragd av VIK !!
  Dessa huvudtacklingar som bara fortsätter och riskerar att fortsätta så länge dom som styr Svensk hockey inte sätter ner foten och skärper straffen och böterna rejält !!

 6. Johan skriver:

  Överlag en kanoninsats tycker jag, faller på utvisningarna. Tycker man ska överväga att fortsätta spela Anton Eriksson med Skedung och Wikman, väldigt tunga.

 7. Robert Jonsson skriver:

  Samma visa varje gång i Karlskoga för vilken gång i ordningen, vete fan ? Höggren borde få en lång avstängning för en riktigt ful tackling där han både hoppar o sätter armbågen i huvudet på Själin. De andra två mot Göransson o Johansson lär man titta närmare på. Johansson påkörs från blindside o man ser hur huvudet förs i en rörelse bakåt på honom samt Göransson tacklas vårdslöst mot sargen. Dock svårt att uttala sig om dessa specifikt med de repriser man fick se.
  Laget gör en heroisk insats med det manskap som fanns till hands.

 8. Örjan skriver:

  Blir det ingen längre avstängning på Höggren kan dom lägga ner disciplinnämden
  Han både hoppar och har armbågen mot huvudet på Själin
  Och tycker faktist tacklingen på Göransson oxå skall generera i avstängning
  Väntar med spänning och se vad det blir av det

  Nu lär det nog in ett par backar iaf