VIK berikas med en SHL-meriterad 30-poängsforward som gjorde drömmål för Leksand mot Brynäs & Ersson

David Rundqvist (#29) byter tröja. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Patrik Zetterbergs intensifierade jakt på nyförvärv fick ett ganska snabbt resultat då Leksands center/ytter David Rundqvists underskrift fångats. Detta var den ohotade sillykungen MrMadhawk.se först ut med.

I början på SHL-säsongen fick Rundqvist spela 13-14 minuter per match. Men sedan började istiden sjunka och bitvis har värmlänningen suttit på läktaren har inte fått istid sedan den 26:e december.

Vi kan börja med att njuta av Rundqvist drömmål mot Brynäs i höstas då han rundade både en back som heter Josef Ingman och självaste Samuel Ersson (direkt i detta klipp).

Det målet vittnar om den offensiva kraft som gav 3+7 och tio poäng i våras på bara 12 matcher då Leksand gick upp och det snitt som motsvarar 30 poäng per säsong i HA. Detta gav SHL-kontrakt i både Djurgården och Leksand.

Med tanke på att alla på insidan jag talat som sagt hur tunn marknaden verkligen är var nog detta snudd på en jackpott, om nu Rundqvist kommer i full form och trivs i Västerås. Rundqvist gjorde exempelvis 37 poäng (9+28) som förstecenter mellan en viss Sebastian Benker (och den skaplige Nicolai Meyer) i Troja 17/18.

I det Leksand som gick upp ifjol lirade också Rundqvist center, dock har 27-åringen främst varit ytter senast för LIF i SHL. Förhoppningsvis kan Rundqvist leverera ett centerspel som får Marcus Bergman och Lukas Zetterberg att förnimma den så saknade kedjekamraten Kalle Östman.

Kan Rundqvist bidra med att få riktig fart på dessa två blir VIK farliga i vår. Detta innebär också att Wikman (och Skedung) kan användas både som topp-6-forwards vid behov eller att lyfta VIK:s tredjekedja till en av de bästa i serien.

Plus att Fredrik Johansson kan vara seriens bäste fjärdecenter och man kan matcha en mer offensiv fjärdekedja vid behov, då exempelvis Lunsjö kan göra ett bra jobb även där.

Tänkbara kedjor nu (med ett friskt lag):

 • Hertzberg – Tessier – Benker
 • Zetterberg – Rundqvist – Bergman
 • Wikman – Skedung – Öhrn/Lunsjö
 • Eriksson – F. Johansson – J. Johansson

Extra: Kalin

Detta skulle kunna innebära en betydligt vässad konkurrens om topp-9-platser och en nystart för Öhrn som ytter. Lägg till att VIK sannolikt siktar på ett SHL-lån också, kanske någon forward som typ Albin Eriksson i Skellefteå. Så VIK kan, trots allt, få en bra spets/bredd framåt våren om skadesjukan släpper.

10 svar

 1. Kjell jansson skriver:

  Spännande nyförvärv som Zäta tar hit !

 2. Patrick skriver:

  Vik har alltid jobbat kortsiktigt, så bra och skönt att nuvarande ledning jobbar mer på sikt. Ja Skrälla kommer det alltid att finnas men OSK kommer att åka ur direkt, och ska Vik gå upp så ska det vara för att etablera sig i Shl och inte för att åka ut direkt, med risk för bakslag typ, Mora , Karlskrona. Nä både ledning, spelare, sponsorer måste vara redo och där är inte Vik idag. Så bra med långsiktigt arbetet men det kan vara svårt för ledningen att jobba på så då publik, sponsorer hetsar på och vill ha snabba resultat. Vik är på rätt väg så Per mm jobba vidare.

 3. Musse skriver:

  Det här är nog en riktigt bra värvning. Rundqvist är ju en toppspelare i HA. Kan Z hitta en till riktigt bra spelande rightback också så kan den här våren bli spännande. Vem vet hur långt det kan bära i ett kval?
  Skönt att höra intervjun med Södergren, att vi bygger långsiktigt och inte äventyrar klubbens ekonomi igen.

 4. Pelle skriver:

  Mycket negativt här. Var det någon som trodde att VIK hade resurser till att värva en spelare som egentligen lätt skulle platsa i SHL?

  Jag tror det här kan bli bra. Perfekt ålder också. VIK behöver lite mer rutin men samtidigt gärna spelare som fortfarande kan utvecklas. Sen tror jag även breddvärvningar kan göra laget bättre i det här läget med en tunn trupp. Perfekt att det är en center också.

  Sen om man ser framåt mot nästa säsong så är det nog lättare att behålla spelare i något högre ålder. SHL vill helst värva spelare från junior och några år uppåt. De lag i HA som lyckas behålla huvuddelen av sina spelare har ofta en stomme av lite äldre spelare.

 5. Bozo skriver:

  Även om han inte gör underverk så kommer det bli ringar på vattnet. Förhoppningsvis lyfts andra av nya roller alternativt ökad konkurrens.

 6. Bozo skriver:

  Tydligt från ordförande på VIK.se att man ser detta som ett stabiliseringsår och inget man ska satsa krut på. Han pratar redan i termer om när serien görs om och man slipper kvala på SHL-lag. Jag tror även det är signalerna man fått från dialog med samarbetspartners, vilket faktiskt inte ska ses som något negativt utan istället att man ser någon form av satsning så fort nya formatet är på plats, dvs nästa säsong. Så en trevlig slutspelsserie men några heta matcher ska ses som en ren bonus denna säsong. Det underlättar att tänka i fler års perspektiv när det gäller sporten när man har den sportsliga ledningen på fleårskontrakt. Även Paananen poängterade i din intervju att det tar tid att få slagkraft, vilket bör ses som att han tror/vet mer om framtiden.

  • Gurkan63 skriver:

   En fundering ., Hur ofta har vi inte hört om visioner från VIK? Jag som många andra vill se bra hockey. Lite som att tysta kritiker då lägger man fram visioner för att köpa tid. Jag har inte superbil till hur det nya reglar ska vara men alla vet att det kostar pengar att ta klivet upp till shl och har vik dom pengarna ?

   • Bozo skriver:

    Pengarna ändras från år till år. Just nu har inte VIK pengar att logiskt hota den absoluta toppen. Men det hade inte Oskarshamn heller.

 7. Gurkan63 skriver:

  Ännu en skivspelare från skitlaget Leksand . Förstår han var väll billig. Vik har inga pengar för att värva spetts. När ska vik presenterna en riktig klasspelare .

 8. MM skriver:

  David rundqvist är överskattad. Ingen spelare som kommer kunna bära Västerås.