Trots bra start fick Hästen initiativet mot fortsatt formsvagt och Erssonfattigt VIK där dock energikillar Wikman & Eriksson åter levererade

Paananen har lite att fundera på, men av uttalanden att döma är VIK rätt på det då självinsikten verkar finnas där. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås förlorade sin fjärde match på fem omgångar då superjumbon Vita Hästen blev för svåra. Norrköpingslaget vann sin blott andra match på 16 omgångar mot just VIK med 5-2.

VIK kom ut starkt i första perioden. Laget var redo för att spela så uppladdningen var det inget fel på. Kedjan med Benker – Frycklund – Johansson bodde i Hästens zon några byten.

Benker missade dock ett friläge och satte två puckar i stolpen. Men istället ovanligt slarv av normalt sett pucksäkre Acke Ringström och billigt Dahlbom 1-0 Hästen. Någon som heter Emil Eriksson tilläts prickskjuta (!) in sitt första mål på 30 matcher efter 4.12, ett mål Dahlbom får ta på sig då distans och vinkel inte var den bästa för skytten.

Hästenpubliken skrek sedan ut William Wikman via en klassisk fantomutvisning som Lyth hittade. Younan var åter ruskigt loj i markeringsspelet och 2-0 Hästen efter en bra pass dock.

Östmankedjan var helt under isen och i box play kunde Hästen göra 3-0 efter misstänkt svag backchecking av annars energiske Östman. VIK kom verkligen av sig efter en bra start och ett billigt förstamål för Hästen.

Anthon Eriksson fortsatte att spela som det inte fanns någon morgondag och den bekymmerslöse forwarden drog helt sonika på maxfart och visade beslutsamhet då 3-1 hängdes in via en kontring och ett nytt vackert mål i full fart från powerforwarden.

Men Hästen hade växt efter den bra starten och VIK kom aldrig riktigt in det igen. Hästen var bra men det var också Dahlbom som repade sig efter den dåliga starten.

Christopher Fish fick dock sedan all tid i världen av Lindelöf och Bergman och kunde prickskjuta in 4-1 lite från distans, möjligt att en riktigt het målis tagit den också.

Jimmie Jansson visade sedan klass med en mycket elegant stoppfint och öppnande pass till William Wikman som äntligen visade sitt fina skott fram till 4-2. Men VIK orkade inte forcera och 5-2 i tom kasse.

SAMMANFATTNING

Det går inte att beskylla VIK för att de inte var redo att spela då starten var god. Dock är som bekant marginalerna små och det går oftast helt enkelt inte att bjuda ett hungrigt bottenlag på både mål och momentum som skedde vid 1-0-målet.

Plötsligt har toppkedjan med Zetterberg, Östman och Bergman helt tappat spelet och eftersom det sammanfaller med en rejäl svacka för Frycklund i andrakedjan är lagets offensiv nästan som bortblåst.

Frycklund behöver nu coachas hårt för att komma tillbaka och sluta ta onödiga utvisningar. Dock kämpar Benker på bra men var väldigt ineffektiv i afton.

Lägg till att tänkta speldosor Skedung och Skinnars, som ändå är relativt meriterade tredje- och fjärdecentrar, inte skapar mycket så sitter laget där man sitter och blir väldigt beroende av målvakts- och försvarsspelet.

I sin tur har inte Marcus Dahlbom tagit chansen under Samuel Erssons frånvaro. Faktum är att i princip varje match finns det något mål som man starkt funderar på om inte Dahlbom borde tagit. Tyvärr är serien för jämn för det, oavsett hur bra en keeper spelar däremellan.

Sedan måste en sån som Alex Younan vara mycket mer aggressiv, vaken och hungrig än vad som var fallet vid 2-0-målet i afton. Frågan är om Younan överhuvudtaget ska spela box play? Hans intensitet går ju väldigt upp och ner och har ju faktiskt var petad en gång tidigare.

Varför inte köra Källström, Hassel, Jansson och Ringström mer konstant i box play, då de är mer aggressiva? Men kanske saknas samtidigt någon riktigt aggressiv back därbak som verkligen sätter sig i respekt? Jesper Appel som ivägskickad åttondeback är ju inte direkt skräckinjagande att kasta in heller…

Forwardsmässigt fortsatt oro för Gustav Lindbergs förmåga att producera på en konstant basis redan nu i HA, saknar lite genombrottsförmåga och en smula bett i åkningen. Lindberg är nu lite mer av en renodlad finesspelare efter tiden i Linköping, behöver hitta tillbaka till sin rivighet som Paananen jobbade fram i VIK J20 tidigare.

Det finns dock hopp om återvunnen kraft då Samuel Ersson är tillbaka troligen redan till nästa omgång. Då måste motståndarna i större utsträckning förtjäna sin mål och det stärker uppenbarligen utespelare lika som mycket som det sänker motståndet.

Målvakten är halva laget och det har denna period utan den förnämlige Ersson visat, även om Dahlbom gjort en del bra är den mentala konsekvensen av lite för många billiga mål för allvarlig.

VIK-ledningen måste dock ta vissa saker på allvar, dock utan att drabbas av panik då sådana här svackor är något alla lag drabbas under en säsong.

PP var åter uselt (0-3) och är nere på ett mål senaste fem matcherna och 6,8 % i effektivitet. Med tanke på Anthon Erikssons otroliga skott är han kanske värd en chans där snart?

På något sätt saknar laget fortfarande en given topp-6-forward att luta sig mot efter först Becks fiasko och Lindbergs torka. Ty, även om vi älskar Jesper Johanssons frenesi är det kanske lite av ett fattigdomstecken på forwardssidan att en kille som lirade andrafiol i Halmstad nyligen spelar PP just nu.

Kanske behövs också någon mer aggressiv defensivback, om man ska vara sån och leta förstärkningar.

Men annars är tipset fortsatt att Ersson kommer lyfta gänget med sitt underbara målvaktsspel. Detta gäng har ändå trots allt inte så låg lägstanivå som många, många andra upplagor av VIK. Trots allt finns vissa bra moment att ta med sig under denna tunga period.

PUCKLIGAN

5. Anthon Eriksson

4. Jesper Johansson

3. William Wikman

2. Jimmie Jansson

1. Marcus Dahlbom

17 svar

 1. Bozo skriver:

  Vad sysslar J20-laget med? Inte bra att förlora så klart hemma mot KHK. Är man på väg att trilla ur Elit?

 2. Bozo skriver:

  Många JVM spelare med i SHL-omgången idag, så det borde inte finnas några tveksamheter om att Ersson är redo för spel på måndag kväll.

  • Örjan skriver:

   Är riktigt orolig för VIKs juniorsida
   J18 missade gå vidare
   Får spela fortsättning serien
   J20 missade topp 10
   Och man skall ha i åtanke att det försvinner endel 99or till nästa år
   Och skall upp 01or i J20 som.spelar J18 idag
   Dom tre bästa 01orna spelar redan i J20
   Så känns lite sådär
   Och tittat endel på J18 och måste säga dom som kommer ”utifrån” till HG inponerat då inte
   Fanns flera som var bättre i U16 elit ifjol i VIK som.vart värda dom.platserna istället

 3. Gurkan 63 skriver:

  Det här facket som vik har ni är inte godkänt. Förlora mot seriens sämsta lag med dessa siffror är underkänt. Lagen under vik är mera hungriga/desperata . Det är inte bara frågan om målvaktsspelet utan hela laget får ta på sig . Nu vinner lagen under vik och dom tar poäng mot lagen ovanför så lite tur är det. Men i längden håller inte det.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Det är tjänstefel av styrelsen och tränarna att ha en tveksam man i målet. Jag har inte sett matchen(ville inte förstöra fredagskvällen)det kommer från vissa skribenter här.Såg däremot Finland krossa Schweiz Sverige gjorde målvakten bra i sin match. Finland placerade skotten på sidan om målisen inte på målvakten som sverige. Paananen öppna ögonen se vad alla andra ser. Dahlbom inte så bra hockeyallsvenskan 😡💀☠

 5. Olle skriver:

  Bra skrivet. Formligan över de 5 senaste matcherna är: 14. VIK 2p, 13. Vita Hästen 2p, 12. AIK 5p och 11. BIK Karlskoga 6p.
  Visst skulle Dahlbom ha tagit första målet men laget får inte vara så darrigt att man efter det faller platt. Ska Topp 8 målet hålla så krävs det att spelarna enskilt funderar över vad man kan göra för att förtjäna lönen och supportrarnas energi och kärlek.

 6. Klas skriver:

  Om ersson står mot Leksand och vi får stryk vem ska vi skylla på då? Mats Ytter kanske?

 7. Miko skriver:

  Håller med om att Dahlbom inte har briljerat men det har i ärlighetens namn inte någon annan lagdel heller. PP har havererat, mycket boxplay till följd av en del dumma utvisningar som motståndarna har utnyttjat, givna lägen (även om de inte varit många) som missades mot både Södertälje och Vita Hästen. Skönt att ha Ersson tillbaka mot Leksand som har hittat formen men enbart han kommer inte vara lösningen om andra lagdelar inte höjer sig. Vik måste upp flera nivåer för att ha en chans mot Leksand. Hoppas hemmapubliken på måndag kan bidra till en rejäl uppryckning.

 8. Bozo skriver:

  Omstart hemma på måndag med Ersson och Hetta tillbaka.

  I ärlighetens namn är det inte många lag som tar bortamatcher just nu, förutom desperata bottenlag. Gäller att ta 3or hemma och hitta det självklara självförtroendet där.

 9. Peter skriver:

  Återigen det är bara att inse att Dahlbom inte håller för HA. Han är supersist i målvaktsligan och när Dahlbom stått så har VIK bara vunnit 33% av matcherna. Tur att VIK värvade Ersson som backup för annars hade laget varit en bra bit från en åttonde plats.

  • vabe skriver:

   Håller fullständigt med. Märkligt är att svackan började i och med Ersson försvann. Jag har viss förståelse för att spelarna resignerar när Dahlbom släpper in första skottet (likadant mot AIK) han får på sig, ett skott han dessutom skulle ha tagit. Hur länge ska han få fortsätta? Det blir inte lika kul med hockey när man vet på förhand att risken är väldigt stor att förlora när han står i mål.

 10. Marcus skriver:

  Matchen var helt avslagen från period 2. Kalle Östman måste gjort sin sämsta match i Vik. Har tyckt om Östmans spel tidigare men nu har han varit mindre bra i för många matcher. Dahlbom borde definitivt tagit 1-0 målet som förstörde mycket av kvällen då Vik inledde piggt. En av få som får godkänt ikväll är Benker som trots allt åker och sliter även om skotteffektivitet har betydligt mer att önska. Anton Eriksson borde enligt mig få spela mer, måste ha bäst effektivitet i hela laget?

 11. robert jonsson skriver:

  Dålig energi i hela laget. Sedan blir pp för lättläst när vi endast har Zetterberg som kan hota med sitt skott. Hetta lär tillbaka i pp. Byt sedan ut Jansson mot Ringström eller Källström som båda har bra skott om de får lite tid på sig.
  Tråkigt med Dahlbom som släpper väl enkla mål. Dahlbom som var den store hjälten i avancemanget till HA har det svårare när farten o intensiteten nu höjts i HA

 12. Mats skriver:

  Ben Perreault.

 13. Örjan skriver:

  Har sagt det förr
  Funderar väldigt starkt på om Dahlbom har problem
  VIK har ju haft en sån målvakt förr en utlänning kommer inte på namnet på han
  Sen varför inte låta Olofsson få en chans igen
  Tycker det sänder lite dåliga signaler när inte egna juniorerna får chansen medans man värvar en junior som inte gjort så stort väsen av sig

  • Gammal get skriver:

   Ben Perreault, eller något liknande heter han och var nästan blind.

  • Posller skriver:

   Såg Olofsson i dagens J-20 match och han var inte bra…