Tunga poäng och stigande formkurvor då VIK lyckades bortaslå starka Malmö efter Franssonbriljans och dubbelrepris

Tre nyckelspelare i Malmö med stigande formkurvor. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På fredagskvällen tog VIK ett stort steg mot kvalserien. Efter att ha tagit fem av sex av poäng under 2014 lyckades VIK tack vare en julutvilad Fransson och bra bortaspel ta tre nya oerhört tunga poäng i Malmö. VIK vann med 3-2.

Både Malmö och VIK känns som två lag med väldigt “höga högstakapaciteter”. När man då spelar på bortaplan i Malmö gäller det att litegrann försöka undvika att portarna öppnas och att lirare som Tenute, Viksten och Björn Svensson får jättesug och flyt. Detta var något som VIK lyckades med att bromsa denna afton.

Det var inte direkt något jättetempo i första perioden. VIK:s power play var inte lika bra som tidigare och man brände det första powerplayet rejält då Björn Karlsson åkte ut. VIK:s passningsspel var inte så bra i första perioden och det kändes nästan smått avslaget inledningsvis. Viksten och Björk hade dock riktigt fina chanser men Fransson var tillbaka i sin superskärpa från september-november. Det behövdes denna afton.

Fransson ser fräsch ut igen efter julvilan. Drömmen vore om VIK nu kunde segla iväg i topp-3 så Fransson fick vila inför kvalserien… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

McArdle och Romano hade en “2-mot-1:a” senast i match två hemma mot BIK i september. Det slutade med ett läckert mål som alla VIK:are minns. Nu fick denna duo spela ihop igen och nu fick man faktiskt en “2-mot-0:a” sedan en av MIF:s flera bumlingsbackar, Anton Blomkvist, missat grovt i passning i VIK:s zon.

McArdle visade sin fina skridskoåkning och serverade Romano som distinkt satte 0-1 efter 14.15. Kanske ska man gå tillbaka att spela dessa två tillsammans som man gjorde tidigt och framgångsrikt?

VIK gjorde också några riktigt bra byten i slutet på första där Malmö inte kom ur egen zon och förstakedjan med Fornataro visade klass.

I andra perioden kom MIF ut bra första tio minuterna. Men efter 33 minuters spel var det dags för en ny trevlig VIK-repris efter att Williams för första (?) gången i år prövat backhand och för första (?) gången missat ett friläge.

Denna gång var reprisen signerad firma Williams & Mitell, två spelare vars spelsinne är flera nivåer över de flesta allsvenskars. Som i 5-1-segern i Umeå slog Mitell en direktcrossispassning till Williams som nöp in sitt 19:e mål för säsongen. Williams har nu makalösa elva mål på sina 13 senaste matcher.

Direkt efter 0-2 kom en nästan klassisk VIK-utvisning då Romano odisciplinerat slog klubban ur händerna på Tenute i VIK:s anfallszon. 1-2 kom också efter en fin pass av Tenute och bra direktskott av Viksten efter 33.48 i efterföljande PP.

Malmö spelade sedan bra och fick ett nytt powerplay. Men endast med fyra sekunder kvar visade Fornataro upp sin puckkontroll då han på ett friläge lyckades trycka in sin egen retur. Blytungt och matchvinnande skulle det visa sig.

Inför tredje var farhågan att domare Häll skulle ge MIF en fribiljett in i matchen som Häll gjorde senast han dömde VIK i Ängelholm med ett antal hemmapowerplay. MIF fick också två snabba utvisningar med sig och därmed spel i 5-mot-3 i över en minut. VIK kämpade dock heroiskt trots att man som vanligt missade de viktiga teken och Tenute fick totaldominera i tekningscirklarna.

Kan Hellenberg viska något i Fornataros och övriga tekares öron som gör att de lyfter sig i tekningscirklarna? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Emellertid visade Häll ut en MIF:are, men det hela slutade med att pågarna påpassligt utnyttjade VIK:s offensiva PP med Mitell- Williams på backplats fram till 2-3 i box play. Det gjorde Hetta och Jadeland bra.

Sedan visades Emmerdahl ut i slutet och det såg svårt ut för VIK. Häll visade kritikerna att han inte ville vara någon hemmadomare denna gång och plockade Tenute för att ha kramat om Freddan Johanssons klubba. Det blev dramatiskt då Söderkvist på en förlorad tekning drog omkull en MIF:are, solklar tvåa. VIK klarade dock sista 15 sekunderna i spel 5-mot-3 och säsongens tre tyngsta poäng bärgades hem.

Sammanfattning

Fransson ser ut att ha fått bra vila över jul. Hoppas nu Fransson orkar hålla skärpan hela vägen. Med denna seger har man satt skaplig press på Malmö och Djurgården i tabellen. Med bara 17 matcher kvar för VIK ligger Malmö åtta poäng bakom. DIF ligger elva poäng bakom med en mindre match, men det ska krävas ett bra ras nu för att DIF ska komma före VIK.

Dock har MIF två matcher mindre spelade och kan trots allt käka upp en stor del av försprånget. Dock måste det göras i praktiken också för MIF. Detta med start hemma mot ett allt bättre Rögle i Skånederbyt på måndag.

VIK lyckades på något sätt i de två första perioderna få Malmös spel att te sig ganska långsamt. Det kompakta VIK-laget gjorde att Malmös stjärnors spelglädje inte smektes medhårs. Sedan när chanserna bjöds stod Romano, Williams och Fornataro för starka avslut.

Tony är också på G med sex poäng på de senaste sju (2+4). FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Ursäkta att det är gnälligt, men nu när powerplay är på väg att lyfta finns det fortfarande två stora förbättringsområden, de slarviga utvisningarna och de svaga insatserna i tekningarna. Som nämnts var det denna gång Tenute som hade lekstuga i tekningsscirklarna och vann 22 av 29. Nästa gång är det Joakim Eriksson eller Stefan Öhman eller någon annan uttalad specialist som VIK inte har.

Om vi synar VIK:s tekare som bara vann 29 av 70 tekningar i Malmö så har Freddan Johansson efter en suverän start nu droppat under “hygiengränsen” på 50 % totalt. Fornataro har också droppat rejält senaste två matcherna och ligger totalt på mycket svaga 44 %.

Söderkvist har aldrig varit en supertekare och ligger på sina 46 %. Romano har dock potential och ligger på 50 % och har förmågan att vinna tekningar klart, men anlitas av någon anledning inte ofta. Även Marklund har droppat och ligger på bleka 47 %. Caputi och McArdle har inte tekat mycket med både ligger en bra bit över 50 %. Kanske kan de bli räddarna i nöden längre fram?

Förstå mig rätt, VIK har så mycket bra att det vore synd om man åter skulle falla på detaljer. Hoppas det finns en slant kvar att plocka in en tekningsspecialist inför vårens viktiga matcher, det skulle betyda så mycket för puckinnehav och försvar.

Men nu njuter vi av den starka insatsen i Malmö och det fina tabelläget…

Västerås tre stjärnor:
1. Fransson – Fantastisk och tog 33 av 35 skott (94,2 %).

2. Mitell – Passningen till Williams var magisk. Placeringssäker i övrigt och nu sexa i poängligan för backar. Mitell är på gång har nu 13 poäng (4+9) på den senaste 14 matcherna.

3. McArdle – Slet hårt och fick äntligen en poäng igen efter en bra rusch. Orosmoment för motståndarna med sin fysik. Behöver dock putsa bort vissa utvisningar.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://31.media.tumblr.com/16e5bb103418f40f0a447b335f638424/tumblr_mz4cv63u8o1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

1 Kommentar

 1. Viktor

  Härlig kollektiv seger i Malmö, Alla höll hög lägsta nivå och äntligen har VIK ett stabilt grepp om topp tre. Kvalserien väntar runt hörnet. Håller med Nore’n om att ändock måste en del förbättringspotentialer påpekas.
  TEKNINGARNA: VIK har ett knippe uttalade centrar men ingen kan teka. Självklart att den kompetensen kan höjas med fokuserad specialträning. Något för individerna å Fagervall att ta tag i!
  BACKBESÄTTNINGEN: Visst den är hyfsad, men inte mer. Värva!
  RESERVMÅLVAKTEN: Hade en vanlig, hyfsad, målis vaktat buren mot Malmö hade det blivit torsk, rent av stortorsk. Hur ser plan B ut om Fransson blir sjuk/skadad eller faller ner till decemberformen?????
  COACHNINGEN: Härligt att för en gång skull se en leende å språksam Jocke i båset. Glädje sprider energi! Men hur tänkte karln när han i tredje med ledning 3-1 ställer ut en PP-uppställning för att jaga 4an? En riktig Jocke-indianare som gav 3-2 och kunnat kosta segern. Skärpning!
  SJÄLVFÖRTROENDET: Ser riktigt bra ut just nu efter tre segrar 2014 men håller det under en intensiv kvalserie mot fem elitlag? Minns hur det var i fjol då VIK vek ner sig efter en lysande inledning av kvalserien.
  SUMMERING:
  1- Värva en toppback, en härförare!
  2- Öva å öva tekningar!
  3- 17 matcher återstår, dela in dessa i tre etapp.
  Varje etapp ska vinnas! För att lyckas krävs ett snitt på två poäng per match. Varje etappseger kommer att höja å stärka självförtroendet. I andra etappen vilar Fransson och Boltshauser får vakta buren. Gäller ovillkorligt i samtliga matcher hur det än går under den etappen. Även detta stärker krigarinstinkten för hela laget och Fransson får ett “juluppehåll” inför säsongens avslutande å avgörande matcher.

  Följ råden
  och VIK kan ta med sig hela truppen till SHL 2014/15!

Tweets

Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@VIKFanCentral @robbieblind Intressant och delar din skepsis fullt ut. Sämre spelare och lite tid är sällan en bra… https://t.co/KdliWvookZ

SvaraRetweetFavorit
Waspfactory 🇸🇪🏳️‍🌈 - AvatarWaspfactory42Waspfactory 🇸🇪🏳️‍🌈

@VIKFanCentral @MartinF021 Jag säger att han är vår jag. Norin ska ingenstans, definitivt inte till en konkurrent i HA 😉

SvaraRetweetFavorit
Daniel Enestubbe - AvatarenestubbeDaniel Enestubbe

@hockeysnubben95 @zembla80 @palmisch @VIKFanCentral Ja. 12-månaders är väl i det närmaste obefintligt i de flesta HA-klubbar.

SvaraRetweetFavorit
Filip Sjöström - Avatarhockeysnubben95Filip Sjöström

@enestubbe @zembla80 @palmisch @VIKFanCentral För att klubben ska behöva ha 12 månaders avtal eller?

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto