Upp och ner då den gröna lagmaskinen Tingsryd kom sågs & straffade VIK

Gråhnzky (Gråhns-Gretzky) är väl ett bra smeknamn på den spelskicklige terriern? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det blev förlust efter straffar, 2-3, mot den väloljade lagmaskinen Tingsryd på fredagskvällen.

Matchvinnare blev Johan Eriksson, som kopierade Matt Fornataros urläckra straff mot Timrå i kvalserien. Eriksson handplockades från Tranås. Det går verkligen att fynda i Ettan om man har bra scouter…

1-0 fick VIK tidigt i spel 5-mot-3 och nye Simon Karlsson fick assist direkt till Fish som åter visade att han är lagets klart bäste skytt.

Dock var TAIF lite piggare inledningsvis i första. Gustav Ahnelöv och Marcus Dahlbom gick sedan kanske något hårt på puckförare vilket resulterade i vidöppet mål för TAIF, dock väldigt fin passning av Adam Schmidt.

Karlsson inledde ok, kände nog sig för lite. Riktigt ok var det dock inte när Rasmus Edström, som visat svag form över tid, bjöd på 1-2 endast sex sekunder in i andra. Edström spelade sedan dock upp sig.

Tingsryds målvakt Niklas Rubin bjöd sedan på årets filmning i Västerås. Domaren köpte den. Kanske inte så att konstigt att domaren köpte något billigt på en Black Friday.

Stefan Gråhns var fullständigt lysande genom hela matchen och låg bakom 2-2 då Daniel Bernhardt visade fina händer och ett skickligt genomfört avslut. Gråhns delar verkligen ut riktiga mackor regelbundet och har nu 1+4 de senaste tre matcherna.

Matchen till övertid där Simon Karlsson och Eddie Davidsson var nära efter fina dribblingar. Bra intentioner av Karlsson där. Sällan man ser en back som har så fina händer och så när gjorde ett smärre drömmål direkt. Karlsson tittade långt efter domaren och kände sig nog slashad och snuvades kanske på en drömdebut.

Istället vann Tingsryd straffarna efter Johan Erikssons fina dribblingskonster.

SAMMANFATTNING

Simon Karlsson stod för en bra debut. Väldigt lugn back, men gjorde samtidigt några små misstag, självklart inte lätt innan man är inne i spelsystem och hur lagkamrater åker. Glänste i sin första puckkontakt då han visade sin fina blick för spelet och skapade direkt en farlighet. Imponerade också med dribblingen under övertiden och en assist blev det.

Det var annars lite för få som var riktigt påkopplade. De som främst leder trupperna är Hampus Larsson, Fish, Fredrik Johansson, Gråhns, Davidsson och några till.

William Wikman driver också väldigt bra och slår fina passningar. Daniel Bernhardt är en av de som blandar och ger men i afton var det bättre intensitet från Bernhardt och Djurgårdslånet fick trevligt nog belöning i form av ett mål.

Hampus Larsson gjorde en riktigt fin insats i egen zon och vann puckar och dueller. Jimmie Jansson och Alex Lindelöf har visat fin utveckling och spelar allt bättre på backplats, riktigt kul att se unga spelare som tar kliv.

Johan Jonsson var glädjande nog tillbaka och stod för en stabil insats. Jonsson är en back som knappt gör misstag och kan därmed lyfta en mer offensiv backpartner.

Någon som behöver lyftas är Gustav Ahnelöv, som ju startade bra här. KHK-lånet tappade puck vid fler tillfällen och bänkades återigen. Det kan finnas en risk att Ahnelöv kör fast här, inte bra för någon. Lång tid utan mycket istid nu.

Mikael Frycklund och Niklas Lihagen måste snabbt tillbaka till briljansen de visade upp de första tio omgångarna. Frycklund har nu 0+2 på de tio senaste matcherna med -4, Lihagen är poänglös i nio raka matcher med -5.

Just nu hackar laget lite då man egentligen bara har ungefär två väl fungerande kedjor och två förbättringsprojekt.

Backparen är inte heller såklart riktigt samspelta med all turbulens. Man saknar sin förstemålvakt en smula, trots allt har Lundberg gjort omöjliga räddningar som Dahlbom har lite svårare för att få till. Även om jag är imponerad att Dahlbom tagit ett kliv.

Det finns således intressanta ingredienser totalt sett helhetsmässigt. Tänk om man kan få igång Lihagen & Frycklund igen samtidigt som Freddan J, Gråhns, Fish & Co. fortsätter med denna hunger.

Då kommer detta bli en ganska välsmakande anrättning, kryddad med Simon Karlsson och förhoppningsvis ytterligare en värvning av den kalibern. Tack Mats Waltin för dina principer!

PUCKLIGAN:

5. Stefan Gråhns

4. Hampus Larsson

3. Fredrik Johansson

2. Christopher Fish

1 William Wikman

6 svar

 1. Pelle skriver:

  Tänk vad olika man kan tycka om en situation. Han behöver inga ögon i nacken eftersom Davidsson nuddar honom. Men det får honom inte att falla. Syns tydligt att han kastar sig omkull en halv sekund senare.

  Dock är det som Patrik H är inne på inte domarens största fadäs. Kan tillägga att om boardingen som Hampus L får är korrekt dömd så har vi fått bandyregler i hockeyn.

  Men det kanske mest avgörande för matchen förutom att straffen godkändes är ju Edströms bjudning som ger TAIF ledningen i stort sett gratis. Utan den tabben hade nog VIK ordnat fullpoängaren.

 2. DC skriver:

  Det var filmning o inget annat. Kolla in videon isåfall. VIKaren är inte ens i närheten av målisen…. herregud…

 3. Marko skriver:

  Måste säga att jag håller med Micke Frost, allt sker i en rörelse så målisen kan inte ha tajmat det som en filmning. Däremot kan han ju varit hyfsat obalanserad när Eddie rörde honom vilket gjorde att det såg värre ut än vad det var. Utvisningen är ändå odiskutabel. Hursomhelst så fanns det många glädjeämnen i VIK och jag är mest nöjd med de unga spelarna som växer hela tiden. Ex Lindelöf har utvecklats fint denna säsong. Nu är det bara o köra på och fortsätta ta pinnar för gänget. En eloge också för tränarna.. Vi skulle haft dessa istf Filander men men det är lätt att vara efterklok.

 4. PatrikH skriver:

  värst vad aktiva TAIFare är här då! Domaren gjorde fler, värre misstag än att döma för att målvakten blev touchad. Som det påpekades på gurkburken skulle den avgörande straffen inte ha varit mål utan ha blivit bortdömd då spelaren rör pucken bakåt två gånger vilket inte är tillåtet. Utvisningen på Johan Jonsson var också ett skämt då Jonsson inte rör TAIFaren och framför allt inte med sin klubba. Jag tycker VIK var värda en vinst i denna match.

 5. Anonym Taifare skriver:

  Tja! Finns inte en chans att det var filmning. Han kör på / tatchar vänster skridsko bakifrån, Rubin förstärker situationen i bästa fall sett ur VIK-ögon. Men han är på honom vilket han ej får vara i målgården. Sålänge regelboken är skriven som den är, där målvakterna är skyddade till tänderna, är det en klar 2 min för målvaktsinterference.

  Tycker jimmie jansson är grym i VIK, klart vassast i dagens match. Ett riktigt sargat TAIF tar två pinnar rättvist. Jag är nöjd.

  Mvh anonym taifare

 6. Micke Frost skriver:

  OM det nu varit en ”filmning” (vilket alla såg att det inte var) så var den i alla fall inte billig! I så fall hade det varit en av de skickligaste filmningar som setts, eftersom det skulle krävts ögon i nacken på Rubin. Bara att kolla en repris så ser man tydligt att han står vänd med ryggen mot den svarte killen och omöjligen skulle ha kunnat tajma en ”filmning” utan ögon i nacken.