Uselt och ointresserat Västerås tog lördagsledigt i Karlskoga och hängde ut Lasse Johansson

Utan Lasse Johanssons bravader kunde Karlskoga vunnit mycket stort på lördagskvällen… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På lördagskvällen verkade VIK-spelarna vilja vara överallt än i Nobelhallen i Karlskoga. Som genom ett mirakel vann endast Karlskoga med 1-0 efter 38 räddningar av Lasse Johansson. BIK vann skotten med 39-15 (!) vilket vara talande för hur det såg ut.

Lasse var den ende som var godkänd i ett VIK som sköt pinsamma tre skott i tredje perioden. Det var Karlskogas match från början till slut.

Oroväckande var att se att Patrik Berglund som vilken blek allsvensk center som helst. Vad kan det bero på? Så bra är väl inte Karlskoga? Måste då ha att göra med inställningen tyvärr. Matt Fornataro hade ingen bra kväll tillsammans med Brady Leisenring och Mikael Zettergren, trion såg mycket trötta ut.

Robert Kimby och Victor Backman är några de som tappat mest sedan värvningarna kom. Viktigt att Jocke Fagervall på något sätt får dessa två att känna sig delaktiga igen och få upp självförtroendet.

Självförtroende (eller vad nu som kan behövas) är också något Jonte Berg och Markus Kinisjärvi behöver. Efter bra fjolårssäsonger trodde man att de skulle ta steg åt rätt håll, men de ser inte alls ut att trivas på isen nu. Tillsammans har de nu två poäng på 17 matcher…

En sak som börjar bli allt mer säker är att VIK inte kommer komma någonstans med den här väldigt puckoskickliga backbesättningen. Fredrik Winge och Andreas Lindh skickades exempelvis ostörda upp två puckar på läktaren vilket gav Karlskoga fyra minuter power play. Robin Nilsson har också svårt i egen zon som back, något som Mats Waltin noterade ganska tidigt.

För att tala handbollsspråk begås det helt enkelt för många tekniska småmissar av backarna. Visst är backarna okey utan pucken, men för ett lag som VIK som siktar högt duger inte detta.

Karlskoga har en mer rörlig och kreativ backsida med spelare som Fredrik Ericson, Nick Plastino, Martin Thelander och snabbe Eddie Larsson som var bra som lån i VIK för några år sedan. Den ende VIK har som kan mäta sig allroundmässigt är Johan Larsson, men Larsson har inte direkt rosat marknaden heller ännu.

Faktum är också att VIK bitvis hade mycket svårt att komma ur egen zon även i segermatcherna mot Djurgården och Malmö, man släppte till 35 respektive 44 skott mot Lasse även då.

Nu valde man att satsa begränsade resurser på Mikael Backlund, vilket sannolikt kostar pengar som behövts till att förstärka backsidan. Om detta ska sluta bra måste VIK nu vaska fram mer pengar från sponsorer illa kvickt och inhämta en eller helst två rutinerade spelskickliga backar.

Västerås tre stjärnor:

1. Lasse Johansson- Lasse har utvecklat stilen och är tätare längs isen. Ligger nu fyra i målvaktsligan med finfina 93,19 i räddningsprocent.

2.

3.

12 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Dfg, håller med. Samtidigt väldig otur med Rouleau och Björklund. Hade dessa två fortsatt lyfta i VIK hade det sett helt annorlunda ut. Det gäller att ha lite tur ibland också.

  Men vi får hoppas man lyckas skramla ihop till en spelskicklig back.

 2. dfg skriver:

  Har följt ”mitt” VIK under många år nu och måste hålla med Norén i det han skriver ang backarna.

  Jag tycker mig ha sett det sämsta VIKförsvaret på många år. Anlednigen till att det inte blev 5-0 mot Karlskoga stavas Lasse. Warg, Nilsson och Winge är rena komplement, Lindh klart på väg ner, Helmersson är i sina bästa stunder ok (inte mer). I Emmerdahl tycker jag mig ändå kunna ana något bra. Han har sizen och rörligheten men måste bygga kropp och slipa på passningsspelet. Av det lilla jag sett av Blidstrand var han en total miss, bland de sämre värvningar NJ gjort.

  Lägg krutet på Lidas, tror chansen är rätt god att vi får se honom skrinna in i tröja nr 5 efter jul…

 3. Mikael Norén skriver:

  Vimmerbyarn, kloka åsikter av dig! Frågan är hur vassa årets J20-backar är bara! Brukar ju alltid dyka upp något guldkorn.

  Asten, intressant frågeställning du har. Japp, visst var det ett kontrakt på 725K $ och Bulan hade väl 1,3 miljoner dollar, så Mickis borde var betydligt billigare. Kanske var ett sponsorkrav att satsa på Mickis. Annars är det nog en smart strategi att öronmäkra på vissa spelare, är nog lättare att få uppslutning kring stöd för detta då.

  GurkOlle, var det inte så i Sovjet, att backarna var just backar och centern hämtade puck djupt? Du kanske minns bättre 🙂 Annars är det nog så att den moderna nya hockeyn med tokjagande och vältränade spelare som forecheckar hårt kräver spelskickligare backar?

 4. GurkOlle* skriver:

  Håller med om att vi har problem med vårt backspel. De har varit duktiga på att hålla undan motståndare i egen zon, inte tu tal om det, men för att avancera i denna serie krävs det mer. Då krävs att backarna har förmågan att både rensa rejält,när det behövs, eller slå en genomskärare upp till forwards för att skapa snabba spelvändningar.

  Klarar inte backarna av att hitta forwards med pass då måste Fagervall hitta en annan plan. Låt då forwards hämta puck djup i egen zon. Allt är bättre än att kasta ut pucken i mittzon och åka på ständiga spelvändningar.

  Om forwards får tillbringa 85% av tiden med att jaga puck i egen zon finns endast 15% kraft kvar till offensiven. Det räcker inte på långa vägar för att etablera tryck i motståndarzonen…

 5. Asten skriver:

  Om nu inte pengarna till Backlund tas från någon befintlig budget utan nyraggade sponsorpengar, då är ju frågan. Hade sponsorerna ett krav på att pengar ska gå till Backlund, raggade man enbart öronmärkta pengar till Backlund och sponsorerna skulle inte ge något om det inte skulle gå till att finansiera Backlund? Om inte så känns det ju som ett litet slöseri av resurser för att få hem en spelartyp man egentligen inte behöver? Iofs så spelar väl Backlund gratis och hans försäkring kan väl inte vara jättedyr? Han skrev väl ”bara” på ett ettårskontrakt värt 725k?

 6. Vimmerbyarn skriver:

  Nore’n har helt rätt i det han skriver! Mycket möjligt att VIKs forwards var allt annat än bra igår mot Karlskoga,men ett bra anfallsspel byggs ju upp redan i uppspelsfasen,där backarna är de ansvariga…Tycker oxå att Johan Larsson är den som verkar vara bäst av viks backar för närvarnde,men jag antar att Larsson till skillnad från Backman,kan kallas hem till Karlstad med kort varsel…Då kan vi helt plötsligt hamna i en ännu jobbigare sits…=/Jag röstar oxå för att VIK måste få tag i en eller helst två spelskickliga backar.Under tiden så sätter man ner Söderqvist på backplats och låter Frycklund eller Weiskog ersätta den forwardsplatsen.Dessutom hämta in en back från j20…

 7. Mikael Norèn skriver:

  Marcus, vad trevligt att du har sådan koll och läsförståelse.Jag frågade Eklund och han svarade att man hyr Johan Larsson på fråga on backpengar.Vad har du för källor dina uppgifter? Jättetrevligt om du är så uppdarerad och vet vad andra bör skriva om 🙂

 8. marcus skriver:

  micke, skaffa lite jävla koll på ekonomin hos vik,du kanske har koll på din men att börja kommentera andras är inte din uppgift! summan som läggs på backlund tas inte från befintlig budget och letandet efter back pågår men det tar väl tid för att få allt att klaffa och hitta den rätta!

  sen om du börjar nämna oskickliga backar, då ska du verkligen aldrig sätta med helmersson på top 3!

 9. Mikael Norén skriver:

  ante, om du läser artikeln ser du att jag skriver att backarna är ok utan puck och att de försöker. I dagens match var forwards usla, det har du rätt i. Men det gäller att ha lite spelsinne och se till helheten efter nio matcher nu. Tycker du VIKs backar är tillräckligt bra med pucken? Varför är ingen av VIKs backar med bland de 25 bästa i backarnas poängliga? Jag syftar till helheten och om VIK ska göra en bättre säsong än ifjol (som är målet) tror jag backsidan behöver bli mer spelskicklig.

 10. ante skriver:

  Mikael:
  Jag tycker att backarna ändå får godkänt för att dom krigar jävligt hårt. VIK släpper in ETT mål!
  BIK stängde mittzonen och VIK-forwards var stllastående eller markerade samtidigt som BIK forcheckade stenhårt. Våra forwards förlorade nästan varenda närkamp, men i dina ögon väl det backarnas fel det också

 11. Mikael Norén skriver:

  Bästerås, tyvärr känns det så, hur orealistiskt och verklighetsfrånvänt det än må vara, nu när man brände alla (?) pengar på Backlund. Men om du sitter inne anonymt på någon form av svar med din fantastiska verklighetförankring, så kan du gärna få skriva en artikel här. Snälla du, sitt inte inne med något som omvärlden kan behöva veta om hur saker ligger till.

 12. Bästerås skriver:

  ”Om detta ska sluta bra måste VIK nu vaska fram mer pengar från sponsorer illa kvickt och inhämta en eller helst två rutinerade spelskickliga backar”

  Hahaha, varför inte plocka in en stabil målvakt och en vass powerforward med ett bra skott också? När man ändå är igång att bara plocka spelare från det stora lagret alla sitter och väntar i.

  Du har ju noll verklighetsförankring.